Nič jih ne ustavi: država spet kupila predrage maske

Razkrivamo še en sporni nakup zaščitne opreme, pri katerem bi lahko prišlo do več milijonov evrov vrednega oškodovanja državnega proračuna.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
sreda, 24. 6. 2020, 05:55


_GIL7561zt-2
Zakaj ekipa Zdravka Počivalška na račun države pomaga izbranim dobaviteljem zaščitne opreme?
Bobo

Tomi Rumpf, začasni direktor zavoda za blagovne rezerve in zaupnik ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, je sklenil nov dogovor o dobavi zaščitne opreme, pri katerem bi lahko prišlo do večmilijonskega oškodovanja državnega proračuna. 

Po tem, ko je konec maja, tik pred koncem epidemije od podjetja Hmezad TMT kupil 20 milijonov mask za splošno rabo in jih preplačal za skoraj devet milijonov evrov, je podoben posel naredil še s podjetjem Acron iz Slovenj Gradca, ki ga je vlada Janeza Janše izbrala za dobavitelja zaščitnih mask za bolnišnice.

Pred tednom dni sta namreč Rumpf in direktor Acrona Samo Lampret podpisala anekse k dvema pogodbama o dobavi skupno osmih milijonov mask FFP2, ki bi jih moral Acron dobaviti najpozneje do konca julija. Rumpf poudarja, da so "zaradi spremenjenih razmer na trgu" na prošnjo zavoda znižali pogodbeno ceno mask in s tem proračunu prihranili ogromne vsote denarja. 

Toda dokumentacija, s katero razpolagamo v uredništvu necenzurirano.si, in druge okoliščine posla razkrivajo, da gre za izrazito škodljiv posel za državo.

Tomi Rumpf, začasni direktor zavoda za blagovne rezerve
Tomi Rumpf, začasni direktor zavoda za blagovne rezerve
STA

Za maske trikrat več od trenutne cene na trgu

Rumpf se je namreč strinjal, da bo osem milijonov certificiranih mask FFP2 od Acrona odkupil po ceni 2,65 evra. Trenutno so na trgu nekajkrat cenejše. Tovrstne maske je mogoče neposredno od proizvajalca kupiti za tretjino te cene.

Skladišča na Kitajskem so zaradi velike ponudbe in manjšega povpraševanja polna mask vseh tipov, tudi FFP2, ki uporabnikom nudijo boljšo zaščito. Proizvajalci in tudi posredniki mrzlično iščejo kupce zanje. Temu primerno so strmoglavile tudi veleprodajne cene, ki so daleč pod tistimi z vrhunca epidemije.

Iz več ponudb, ki smo jih pridobili od kitajskih ponudnikov, izhaja, da bi za masko FFP2 ob naročilu večje količine skupaj s prevozom odšteli manj kot en evro. Tudi po besedah našega sogovornika, ki ima izkušnje z uvozom zaščitne opreme in je želel ostati neimenovan, bi do kakovostnih mask brez težav prišli za 1,1 evra, njihov prevoz pa bi ceno maske podražil za dodatnih 10 centov.

To pomeni, da bi lahko Acron za osem milijonov mask FFP2 na Kitajskem plačal manj kot deset milijonov evrov, slovenski državi pa bi jih prodal za okoli 21 milijonov evrov.

Mitja Terče, vodja projektne skupine, ki jo je za "pomoč zavodu" ustanovil minister Počivalšek, je 31. marca napisal tole sporočilo. Še isti dan je Acron dobil 20 milijonov evrov vredno pogodbo.
Mitja Terče, vodja projektne skupine, ki jo je za "pomoč zavodu" ustanovil minister Počivalšek, je 31. marca napisal tole sporočilo. Še isti dan je Acron dobil 20 milijonov evrov vredno pogodbo.
necenzurirano.si

Zakaj pogodb niso odpovedali?

Acron je imel z blagovnimi rezervami podpisanih več pogodb. Dobil jih je konec marca, v času, ko so bila državna skladišča prazna, razmere na trgu pa kaotične. Temu primerna je bila tudi cena. Tako bi moralo slovenjgraško podjetje dobaviti tri milijone mask FFP2 po ceni 3,2 evra in pet milijonov istih mask po ceni 3,9 evra. 

V obeh primerih je bil ključen dobavni rok. Acron je kot edini od vseh dobaviteljev dobil možnost, da maske dobavi do konca julija, vendar s pomembnim dodatkom. Vsak teden bi moral dostaviti določeno količino mask. S tem si je želel zavod v kriznih razmerah zagotoviti stabilno dobavo mask in druge opreme. Dobavni rok je opredelil kot bistveni element pogodbe, njegovo kršenje pa razlog za prenehanje veljavnosti pogodbe. 

Toda v Acronu se rokov niso držali. Slovenjgraško podjetje je namreč po pojasnilih zavoda v celoti izpolnilo le prvo pogodbo in v roku dobavilo tri milijone mask. Drugače je bilo v primeru večje pogodbe, ki je Acron sploh še ni pričel izpolnjevati. To pomeni, da bi morala biti neveljavna. 

Kljub temu se Tomi Rumpf ni odločil, da bo z novim javnim naročilom iskal ponudnike, ki bi lahko maske dobavili po bistveno nižjih cenah. Raje je z aneksom spet "oživel" pogodbo z Acronom, podpisano konec marca. 

Direktor Acrona: sami smo predlagali nižjo ceno

Samo Lampret, direktor Acrona
Samo Lampret, direktor Acrona
MMC RTV SLO

Direktor Acrona Samo Lampret je za necenzurirano.si zagotovil, da je bil on tisti, ki je blagovnim rezervam predlagal znižanje pogodbene cene na 2,65 evra za masko. Po normalizaciji razmer na trgu se je obrnil na kitajskega proizvajalca mask, s katerim imajo sklenjeno pogodbo in izpogajal nižjo ceno. "Ko smo podpisali pogodbe, so bile višje cene. Ker nam je dobavitelj zagotovil boljše pogoje, pa smo soglašali z znižanjem cene," je dejal. 

Informacije, da so trenutno cene mask FFP2 na trgu dejansko bistveno nižje, je Lampret zavrnil z besedami, da gre za ponaredke. "Vse naše maske so certificirane in kupljene od proizvajalca, ki je na beli listi (ang. whitelist). Nihče drug v Sloveniji ni sposoben dobaviti takšnih mask," je poudaril.

Blagovne rezerve bodo sicer v roku meseca dni v skladišča, ki so že polna higienskih mask za splošno uporabo, prejele še osem milijonov mask FFP2. Država jih kupuje na zalogo, pri čemer bo to po ocenah iz maja letos bolnišnicam, zdravstvenim domovom in drugim institucijam zadoščalo za skoraj leto dni epidemije. Seveda ob predpostavki, da bi na trgu vladala anarhija in v tem času ne bi mogli naročati novih mask.

Zavod izgubil pristojnosti, a pogodbe še podpisuje

Aneks k pogodbi je bil po naših podatkih podpisan šele 17. junija, več kot mesec dni po tem, ko je Janševa vlada uradno preklicala epidemijo, in več kot dva tedna po tem, ko je zavod za blagovne rezerve izgubil pristojnost za centralizirano nabavo zaščitne opreme. Od takrat naprej javne ustanove same naročajo maske in druge pripomočke.

/
/
Twitter

Znižana cena 2,65 evra na masko sicer velja pod pogojem, da Acronu ne bo potrebno plačati uvoznih dajatev in davka na dodano vrednost. To mu omogoča ukrep Evropske komisije, s katerim so želeli v Bruslju olajšati nakupe nujno potrebne zdravstvene opreme. Izteče se konec julija, na isti dan, ko poteče tudi pogodba Acrona z zavodom.

Acron je bil že pred tem v prednosti pred drugimi dobavitelji. Država mu je namreč na vrhuncu "boja za življenja" dovolila, da lahko maske po visokih cenah dobavi šele čez nekaj mesecev, kar bi mu omogočalo bogate zaslužke tudi po koncu epidemije. To se zdaj potrjuje. Drugi dobavitelji so medtem morali opremo dobaviti največ v mesecu dni.

Poleg tega Acronu po prvotni pogodbi večine mask ne bi bilo treba prepeljati v Slovenijo, ampak le do skladišča v kitajskem mestu Čingdao, ki je v lasti kitajske multinacionalke Hisense, lastnice Gorenja. Letalski prevoz v Slovenijo in vse druge stroške bi pokrila država. S tem so si v podjetju prihranili tako stroške prevoza, ki znašajo skoraj dvajset centov na masko, kot zaplete pri logistiki, ki bi še dodatno podražili končno ceno maske. Te ugodnosti sicer od 7. aprila ni več v nobeni pogodbi zavoda z Acronom.