Ivan Gale odgovarja Jocu Pečečniku

"Najprej se država odloči za posrednike, da se znebi rizikov in jih preloži na dobavitelje. Ko pa so ti dobavitelji z riziki soočeni, pa jih država spet rešuje. Pa razumi, če moreš," je nekdanji vodja skupnih služb na blagovnih rezervah Ivan Gale komentiral naša razkritja o reševanju izbranih dobaviteljev zaščitne opreme državi.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
sreda, 17. 6. 2020, 14:00


ivan gale bobo
Ivan Gale na protivladnem protesu na kolesih.
Bobo

Po tem, ko je podjetnik Joc Pečečnik za necenzurirano.si predstavil svojo plat zgodbe o dobavi zaščitne opreme za državo, se je na njegove navedbe ostro odzval Ivan Gale, ki v zadnjih mesecih razkriva nepravilnosti pri poslih državnega zavoda za blagovne rezerve.

Gale je v svojem zapisu na socialnem omrežju Facebook razkril tudi nekatere do sedaj zamolčane podrobnosti o spornih poslih blagovnih rezerv. V nadaljevanju objavljamo izseke Pečečnikovega odziva in Galetove komentarje nanje:

Joc Pečečnik: "Državljansko emocionalnega in prestrašenega, kaj se bo zgodilo z našo državo in z našimi ljudmi, so me politiki dobili doma v karanteni in prosili, da naj jim pomagam najti opremo."

Komentar Ivana Galeta: O prestrašenosti in domoljubju sem se v času nabav veliko naposlušal od dobaviteljev.

Joc Pečečnik: "Spojil sem jih direktno z proizvajalci na Kitajskem in pridobil količine in cene, ki so jih potrdili sami. Pet pred dvanajsto so obrnili ploščo in me prosili, če lahko uvozim jaz, ker imajo slabe izkušnje, saj kljub naročilom dobavitelji robe ne dostavijo."

Komentar Ivana Galeta: Sam ne morem potrditi, če je res bila prvotna opcija direktna nabava. Za g. Pečečnika sem prvič izvedel preko maila od Andreje Potočnik, ki je poslala njegovo ponudbo na njegovo podjetje in v kateri se je po robinhoodovsko hvalil, da je bila roba ukradena Nemcem in Američanom. Dodal je še: "Če bomo to realizirali, bi prosil, če ga bomo lahko odlikovali v imenu drzave, ker je miljarder in mu bo to veliko pomenilo." Ne vem, kako naj si to razlagam. A če si pa navaden smrtnik, ti pa odlikovanje države ne pomeni veliko?! No, mogoče, če bi ti ga izročila sedanja verzija slovenskega predsednika, verjetno res ne.

Joc Pečečnik: "Tudi jaz bom naslednjič dvignil roke in gledal stran, kako ljudje umirajo …"

Komentar Ivana Galeta: Ne vem, če to sploh potrebuje komentar.

Joc Pečečnik: "Na produktih nisem imel niti centa marže, prav tako na transportih."

Komentar Ivana Galeta: Ni problema. Si lahko profit še vedno razdeli s kitajskim prijateljem naknadno.

Joc Pečečnik
Joc Pečečnik
STA

Joc Pečečnik: "Nihče ne pove na glas, da je bila večina prve in najbolj potrebne opreme dobavljena iz mojega podjetja, da smo dostavili vse certifikate in vse dobavili na rok."

Komentar Ivana Galeta: Resno? Po prvi ponudbi oz. pogodbi ni bilo dobavljenega prav nič in je pogodba ugasnila. Pa čeprav je g. Pečečnik dne 26.3.2020 napisal: "Jaz ne vidim rizikov, da roba ne bo prisla do 2.4. zvecer v Ljubljano." Potem so sledili izgovori. Zavod je potem dne 8.4. podpisal novo pogodbo za iste količine. Meni se je Pečečnik takrat zameril, ker mu je Terče poslal predlog pogodbe z enakimi zneski kot v prvotni pogodbi, nazaj pa smo dobili po mailu vrnjeno podpisano z njihove strani. Rok Uhan, direktor dobavitelja je potem odgovoril: "Spoštovani! V prilogi posredujemo podpisano pogodbo. Za morebitna dodatna pojasnila smo na voljo." Ni se pa mu zdelo vredno omeniti, da so kar molče pribili še 50.000 EUR k stroškom prevoza. Očitno njihova dnevna administrativna tarifa.

Joc Pečečnik: "Naše maske se nikoli niso nahajale na carini, razen tistih par ur, ko so jih razkladali."

Komentar Ivana Galeta: Ko je prišla prva pošiljka v skladišče Roje dne 10.04.2020, smo se na Zavodu čudili, kako so sploh lahko maske pripeljali do tja brez vsakršnih papirjev!?

Joc Pečečnik: "Imel sem sklenjeno bančno garancijo s SID (z njimi redno poslujem že 25 let) za del kredita, del pa sem garantiral s svojim podjetjem."

Komentar Ivana Galeta: Za vsako sistemsko korupcijo večjega obsega stoji banka. Tokrat je za izbrance pomoč nesebično ponudila banka SID.

Joc Pečečnik: "Iz posla smo naredili izgubo v višini 664.000 evrov in to kljub temu, da smo državi dobavili neplanirane kirurške IIR maske brez plačila transportnih stroškov (to so tiste iz prvega uvoza, ki naj bi bile FFP2) in kljub temu, da smo z dobavitelji uredili dobropis v višini enega letalskega prevoza."

Komentar Ivana Galeta: Kolikor je meni znano, tiste maske iz uvoza niso bile IIR, ki so bile primerne za medicinsko rabo, ampak čisto navadne maske za splošno populacijo. Sicer je pisalo na embalaži in ovojnini, da gre za FFP2 maske, vendar je bilo že na prvi pogled jasno, da niso prave. Ne vem, kako da tega nista opazila vsaj minister Gantar in kirurg Marko Bitenc, ki sta bila tudi na prevzemu in se ponosno nastavljala objektivom in imela za norca celo Slovenijo. Za te maske smo potem na Zavodu 15.4.2020 sklenili pogodbo. Se pravi 5 dni po dobavi in sicer na željo oz. zahtevo ministrstva, da ne bi prišlo do osramotitve v medijih. Ko pa je Zavod z SLA Marketingom podpisal pogodbo in je bil del maske še isti dan dobavljen, pa je bilo vse narobe in sem poslušal ministra, kaj se gremo na Zavodu, da podpisujemo pogodbe brez njegove vednosti. Seveda je bilo tudi k tej pogodbi soglasje ministrstva. Ta posel se mi je tudi očital v famoznem vladnem poročilu oz. skorpucalu. Očitke sem glede tega poslušal na koordinaciji pri ministru dne 15.4.2020. Sem rekel, če ni cilj, da maske čim prej dobavimo. Očitno je bil to greh. Je pa na istem koordinacijskem sestanku minister naročil državnima sekretarjema Zajcu in Cantaruttiju, da naj še isti dan takoj uredita dovoljenje za Izeta Rastoderja, da bo lahko izvozil maske v Črno goro. Jaz sem samo začudeno poslušal in odkimaval z glavo.

Joc Pečečnik: "Državne rezerve pa so nas prisilile v podpisa aneksa in nam dobesedno ukradle del transporta v višini 573.000 evrov."

Komentar Ivana Galeta: Pečečnik je kradel Nemcem in Američanom, Slovenija pa očitno Pečečniku ?

Joc Pečečnik: "…zato smo pod prisilo podpisali aneks."

Komentar Ivana Galeta: Bla, bla, bla. Tudi Hmezad – TMT je podpisal pod "prisilo" verjetno. Jaz mislim, da se je reševalo dobavitelje. Najprej se država odloči za posrednike, da se znebi rizikov in jih preloži na dobavitelje. Ko pa so ti dobavitelji z riziki soočeni, pa jih država spet rešuje. Pa razumi, če moreš ...