Joc Pečečnik: odvrgli so me kot smet

Podjetnik Joc Pečečnik je za necenzurirano.si predstavil svojo plat zgodbe o dobavi zaščitne opreme za državo.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
torek, 16. 6. 2020, 10:55


joce pečečnik, zdravko počivalšek
Joc Pečečnik je jezen na vlado, ki ga je po njegovih besedah najprej prosila za pomoč, pozneje pa odvrgla kot smet.
STA

Po objavi današnjega prispevka o tem, da je Janševa vlada reševala nasedli posel enega najbogatejših Slovencev, se je oglasil Joc Pečečnik. V odzivu je pojasnil, da je imel z dobavo zaščitne opreme v času epidemije izgubo. Ne skriva jeze do aktualne vlade, ki da ga je po tem, ko so se začeli pritiski zaradi spornih dobav, zavrgla kot smet. 

Kako komentirate zaključek posla? 

Kot sem že omenil, je bila to moja najslabša odločitev v mojem življenju. Državljansko emocionalnega in prestrašenega, kaj se bo zgodilo z našo državo in z našimi ljudmi, so me politiki dobili doma v karanteni in prosili, da naj jim pomagam najti opremo. Takrat se nismo pogovarjali, da jo bom jaz uvažal. 

Spojil sem jih direktno z proizvajalci na Kitajskem in pridobil količine in cene, ki so jih potrdili sami. Pet pred dvanajsto so obrnili ploščo in me prosili, če lahko uvozim jaz, ker imajo slabe izkušnje, saj kljub naročilom dobavitelji robe ne dostavijo. 

Vzel sem kredit 10 milijonov evrov in nakazal avans. Vse kar so naročili, sem dobavil. Medijsko so me napadali, laži so postajale resnica, jaz pa sem samo gledal, kaj se dogaja. Nika Kunaver (POP TV) je objavila, da sem državi vzel 5,5 milijonov evrov za šest Boeing 747-400 Cargo prevozov, namesto njih pa naj bi vozil z Airbus 330, ki stanejo 400.000 evrov. Gledalcem je jasno predstavila, kako je "Pečečnik nategnil" državo in ji zaračunal velika letala, vozi pa z manjšimi. Kljub temu, da sem jo klical in ji bil pripravljen posredovati račune, ni želela objaviti resnice, da je bil letalski transport 370.000 evrov in da za takšno velikost pošiljke ne bomo potrebovali šest, ampak 13 letal. Zanimivo stališče novinarke, naj si bralci sami mislijo, kaj jo je stimuliralo.

Čeprav sem v preteklosti pomagal športu, otrokom in še marsikomu, zaposloval na stotine ljudi, plačeval davke doma, tudi ko sem živel v Sloveniji, sem nad tem, kar se je zgodilo, neskončno razočaran. Namesto, da bi dobil pohvalo, se na mojem hrbtu lomi ideologija med desnico in levo opcijo. To, da smo bili v težavah, se danes ne spomni nihče več. Tudi jaz bom naslednjič dvignil roke in gledal stran, kako ljudje umirajo …

Na produktih nisem imel niti centa marže, prav tako na transportih. Ko so se začeli pritiski, so me odvrgli kot smet. Nihče ne pove na glas, da je bila večina prve in najbolj potrebne opreme dobavljena iz mojega podjetja, da smo dostavili vse certificate in vse dobavili na rok. Kmalu bom objavil vso dokumetacijo. Ponosen sem na to, kar sem naredil. 

Kje ste dobili FFP2 maske, ki ste jih dostavili zavodu v začetku junija? Ali so se pred tem nahajale na carini? Koliko časa?

Maske smo v skladu s pogodbo dobavili že v začetku maja in ne junija. Že od takrat se nahajajo v skladišču državnih rezerv. Dobavili smo jih v skladu s pogodbo in tudi certifikati, ki smo jih priložili, so bili takrat veljavni in v skladu z evropskim priporočilom. 

Vse je bilo v najlepšem redu, dokler Tržna inšpekcija ni izdala mnenje, da EU priporočilo ne velja. Takrat smo vsi dobavitelji čez noč postali sporni. Državne rezerve so se do nas obnašale, kot da smo komercialni uvozniki medicinske in zaščitne opreme, ne pa kot posamezniki, ki smo priskrbeli opremo takrat, ko je ni bilo in je nihče od pametnjakovičev, ki danes pametujejo, ni mogel nabaviti še za osebne potrebe. Naše maske se nikoli niso nahajale na carini, razen tistih par ur, ko so jih razkladali.

Ali imate za posel z blagovnimi rezervami sklenjeno bančno garancijo pri SID banki? V kolikšni višini?

Imel sem sklenjeno bančno garancijo s SID (z njimi redno poslujem že 25 let) za del kredita, del pa sem garantiral s svojim podjetjem. Vse kredite iz naslova uvoza opreme, plačilo garancijske premije in obresti sem bankam vrnil oziroma plačal že 28. maja. Šlo je za deset milijonov evrov.

Ali ste pokrili stroške ali pa ste iz posla izšli z izgubo?

Iz posla smo naredili izgubo v višini 664.000 evrov in to kljub temu, da smo državi dobavili neplanirane kirurške IIR maske brez plačila transportnih stroškov (to so tiste iz prvega uvoza, ki naj bi bile FFP2) in kljub temu, da smo z dobavitelji uredili dobropis v višini enega letalskega prevoza. Celotni transport je bil predviden s 13 letali v višini 5,5 milijona evrov, vendar smo zaradi stornacije asistentskih uniform in FFP3 mask za blago, ki ga nismo dobavili, plačali dva dodatna letalska prevoza v vrednosti 939.000 evrov. Končna cena transporta, ki jo moram plačati dobavitelju, je bila 4.611.000 evrov. Državne rezerve pa so nas prisilile v podpisa aneksa in nam dobesedno ukradle del transporta v višini 573.000 evrov. Njihova logika pri obračunu transporta je bila, da ne gledajo, koliko smo količinsko pripeljali opreme, ampak koliko je ta finančno vredna. Kar je edinstven primer na svetu.

Aneks smo podpisali pod prisilo, saj so prevzem robe zadrževali toliko časa, da se nam je iztekla pogodba. Ob dnevu dobave smo imeli v skladu z evropskim priporočilom vse zahtevane certificate in tudi potrdilo, da jih je Bureau Veritas pregledal in potrdil. Ustrašil sem se, da nam bodo vso robo zavrnili (čeprav je bila že dobavljena in certificirana v skladu s prvotno pogodbo), zato smo pod prisilo podpisali aneks. Nujno smo potrebovali slab milijon evrov, ker smo morali banki vrniti zadnji del kredita v višini 4,5 milijona evrov. 

Nisem imel druge izbire, kot da sem za 3,5 milijona evrov prodal družinsko zemljo, milijon evrov pa sem po podpisu aneksa dobil plačanih od državnih rezerv. Tako sem lahko na rok vrnil denar banki. Še danes so mi rezerve dolžne slabih pet milijonov evrov, banki pa sem vrnil iz svojega denarja in iz kupnine od zemlje. Opreme nam ne plačajo, kljub temu, da je dobavljena že od konca aprila. 

Kljub temu, da je vlada sprejela odlok, da na dan uvoza v času pandemije CE certitifikati (izjave o skladnosti, op.p.) niso bili zahtevani, sedaj to terjajo od nas in bomo tudi dostavili. Sedaj čakamo, da naredimo CE certifkate za FFP2 maske, ki na dan uvoza niso bili zahtevani, in to za tisto opremo, ki jo je pooblaščeni Bureau Veritas že potrdil kot ustrezno.

Kolikšna je dejanska vrednost posla z zavodom glede na vse anekse in koliko od tega je zadržanih sredstev, ki se bodo sprostila po potrditvi ustreznosti mask s strani pristojnih organov?

Dobavili smo za 19.208.000 evrov opreme. Transport je bil po kraji državnih rezerv obračunan 4.038.000 evrov, nas pa je stal 4.702.000 evrov. Nekdo mi bo to plačal.