Inšpektorji nad škofe zaradi Brezij

Kaj o tem, da se je v soboto na Brezjah zbralo 3000 ljudi, pravijo pristojni?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
sreda, 19. 8. 2020, 15:15


_GIL7290zz
/
Bobo

Sobotna sveta maša na Brezjah, na kateri se je ob prazniku Marijinega vnebovzetja zbralo okoli tri tisoč vernikov, se je zaradi suma kršitev vladnega odloka o omejevanju zbiranja ljudi znašla pod drobnogledom zdravstvenega inšpektorata.

Na inšpektoratu so za necenzurirano.si potrdili, da so prejeli prijavo zaradi domnevnih kršitev in včeraj tudi uvedli inšpekcijski postopek, ki je še v teku. "V prijavi so navedene kršitve vzdrževanja minimalne varnostne razdalje med udeleženci ter opustitve nošenja zaščitnih mask v zaprtem prostoru," so nam pojasnili.

Inšpektorji pri preverjanju očitkov ne bi smeli imeti posebnih težav. V Slovenski škofovski konferenci so sami povedali, da se je na romanju na Brezjah zbralo 3000 ljudi. To je šestkrat več od največjega dovoljenega števila vseh prisotnih iz vladnega odloka in navodila za slovenske cerkve, ki so ga škofje prejšnji mesec pripravili v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ).

/
/
STA

Iz posnetkov in fotografij sobotne maše in romanja so vidne številne kršitve teh pravil. Velik del ljudi, tudi starejših, ni imel mask. Ljudje so pravilo o varni razdalji metra in pol upoštevali le pod paviljonom, večina ostalih pa je stala tesno skupaj. Pred sveto mašo bi morali oddati svoje telefonske številke za lažje morebitno poznejše iskanje stikov. Čeprav je bila maša na prostem, se je v soboto v prostorih bazilike Marije Pomagaj na trenutke gnetlo ljudi. Tudi cerkveni dostojanstveniki na čelu s 85-letnim kardinalom Francem Rodetom niso nosili mask.

NIJZ: obrnite se na ministrstvo za notranje zadeve

Dovoljenja za organizacijo dogodkov, na katerem je največ do petsto udeležencev, so v pristojnosti NIJZ. Zakaj torej inštitut, ki ga vodi Milan Krek, ni ukrepal že prej? Ker ta pravila po njihovem ne veljajo za verske obrede.

Milan Krek, direktor NIJZ
Milan Krek, direktor NIJZ
STA

"Z odlokom, ki ga je sprejela vlada (ne NIJZ), verski obredi ne sodijo med javne prireditve, za katere bi organizatorji morali zaprošati za mnenje NIJZ," so nam odgovorili na NIJZ. "Pri tovrstnih dogodkih bi morali vsi upoštevati splošna priporočila, in sicer da vzdržujejo zadostno medosebno razdaljo, če ne prihajajo iz skupnega gospodinjstva, da nimajo tesnih stikov, da na tovrstne dogodke hodijo izključno zdravi (brez okužbe dihal ali driske), da dosledno skrbijo za higieno rok in higieno kašlja,« so dodali.

Toda v vladnih odlokih, na katere se sklicujejo na NIJZ, ni mogoče najti izjem, ki bi dovoljevale javna zbiranja več kot 500 ljudi, četudi gre za verske obrede. Za pojasnila so nas napotili na ministrstvo za notranje zadeve pod vodstvom Aleša Hojsa. Od tam smo prejeli "splošno pojasnilo o organizaciji dogodkov in javnih prireditev v povezavi z odlokom", ki po njihovi oceni veljajo tudi za organizacijo cerkvenih obredov. Na konkretno vprašanje, ali bi morali organizatorji sveto mašo na Brezjah prijaviti NIJZ, niso odgovorili.

V zadnjem mesecu je sicer inšpektorat uvedel 17 inšpekcijskih postopkov zaradi sumov kršitev, od teh je pet postopkov še v teku. Pri ostalih postopkih, ki so že zaključeni, neskladnosti niso bile ugotovljene, saj so bila pravila upoštevana ali pa je prireditev odpadla.