Hitri testi vladnega izbranca v zatohli garaži #foto

Vplivni zdravnik Marko Bitenc, član vladne strokovne skupine za boj proti covid-19, je največji zmagovalec drugega vala epidemije. Objavljamo fotografije, ki vzbujajo dvom v ustreznost hitrega testiranja, ki ga izvaja njegov zavod.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
sreda, 10. 2. 2021, 05:55


marko-bitenc
V zasebnem zavodu Zdravje testirajo tudi v garaži. Čeprav njegov lastnik Marko Bitenc zatrjuje, da dnevno opravijo le nekaj brisov in še to pri osebah, ki se pripeljejo z avtomobilom, pri tem pa upoštevajo stroge zaščitne ukrepe, naši viri trdijo drugače. To dokazujejo tudi fotografije.
necenzurirano.si

Hitro testiranje je največji posel drugega vala epidemije. Od prejšnjega tedna še toliko bolj. Zaradi odločitve vlade bo namreč več deset tisoč trgovk in trgovcev vsak teden potrebovalo negativni test, če bodo želeli delati v prostorih trgovin.

S tem je šla vlada najbolj na roke vplivnemu zdravniku Marku Bitencu, članu vladne strokovne skupine za boj proti covid-19, ki je blizu SDS. Že vrsto let sodeluje s stranko in njenim strokovnim svetom za zdravstvo. Bitenc je lastnik zasebnega zavoda Zdravje, ki je do zdaj opravil največ hitrih testov, med vsemi ponudniki pa ima največje zmogljivosti. Ker so javni zdravstveni domovi že preobremenjeni z obveznim testiranjem šolnikov, to za Bitenčev zavod pomeni nov naval strank. To potrjuje tudi dolga kolona ljudi, ki se je včeraj vila pred njegovo stavbo na Vilharjevi ulici v Ljubljani.

Kirurgu Marku Bitencu je vpliv in dobre veze pri aktualni vladi uspelo unovčiti tudi v poslu.
Kirurgu Marku Bitencu je vpliv in dobre veze pri aktualni vladi uspelo unovčiti tudi v poslu.
STA

Toda fotografije, ki smo jih pridobili v uredništvu, in pričevanja o načinu testiranja v zavodu Zdravje vzbujajo dvom v njegovo ustreznost. Pod vprašaj postavljajo tudi dosedanja zagotovila Marka Bitenca, da s hitrimi testi, ki jih je ministrstvu za zdravje dobavilo podjetje Majbert Pharm, ni nič narobe. Zdravstveni domovi po vsej državi že tedne opozarjajo na vprašljivo kakovost testov in nenavadno veliko število lažno pozitivnih na covid-19. Medtem v zavodu Zdravje do zdaj niso "opazili nobenih deformacij oziroma nepravilnosti".

Preberite še:
Posli s hitrimi testi so rezervirani za prijatelje SDS

Kaj razkrivajo fotografije

Tako brise ljudem na glavni lokaciji zavoda Zdravje, v Medicinskem centru Ljubljana (MCL) jemljejo tudi v garaži. Šlo naj bi za tako imenovani sistem "drive-in", ki omogoča odvzem brisa iz osebnega vozila. Toda naši viri opozarjajo, da se v garaži MCL pogosto testirajo tudi posamezniki, ki so tja prišli peš. "Vsako jutro je pred covid točko v garaži precejšnje število čakajočih, ne samo avtov, ampak tudi ljudi. S tem ogrožajo tako svoje paciente, kot tudi nas, ki imamo tam lastniška parkirna mesta," je povedal eden od zaposlenih v stavbi. Na to je večkrat opozoril Bitenca, a brez učinka.

Kot je razvidno iz fotografij, testiranje poteka v kletnih prostorih s slabim prezračevanjem oziroma kroženjem zraka. Ob covid točki se nahajajo klimatske naprave različnih ambulant v stavbi. Po besedah mikrobiologa, ki je želel ostati neimenovan, je prostor povsem neprimeren za testiranje. Novi koronavirus se širi po zraku tudi zaradi aerosolov, torej majhnih kužnih delcev, ki jih izdiha okužena oseba in še ure lebdijo v zraku v zaprtih prostorih. Zaradi tega se lahko okužijo mimoidoči.

Bitenc je testiranje organiziral kar v skupni garaži stavbe na Vilharjevi v Ljubljani, kjer parkirajo številni drugi zaposleni. Po besedah naših virov ne gre samo za "drive-in" testiranje, ampak testirajo tudi osebe, ki v garažo pridejo peš.
Bitenc je testiranje organiziral kar v skupni garaži stavbe na Vilharjevi v Ljubljani, kjer parkirajo številni drugi zaposleni. Po besedah naših virov ne gre samo za "drive-in" testiranje, ampak testirajo tudi osebe, ki v garažo pridejo peš.
necenzurirano.si

/
/
necenzurirano.si

/
/
necenzurirano.si

V garaži so zunanje enote klimatskih naprav, ki se nahajajo v pisarnah stavbe.
V garaži so zunanje enote klimatskih naprav, ki se nahajajo v pisarnah stavbe.
necenzurirano.si

/
/
necenzurirano.si

Za komentar se bomo danes obrnili na zdravstveni inšpektorat. Marko Bitenc pa zagotavlja, da se pri testiranju držijo vseh navodil in da nimajo nobenih težav z neustreznimi odvzemi vzorcev ter posledično izkrivljenimi rezultati. 

Zagotavlja, da izvajajo brise izključno po principu "drive-in", na parkirišče v skupni garaži pa spuščajo le naročena posamezna vozila. "Bris odvzamemo medtem, ko voznik sedi v avtomobilu, zaščiten z masko preko ust in ne zapušča avtomobila. Takoj po odvzemu zapusti parkirišče in izvid prejme na naslov elektronske pošte. Opravimo jih do petnajst dnevno, razdeljeno na dva termina," je pojasnil. "Strokovnost zagotavljajo usposobljeni sodelavci in definicija procesa izvedbe. Na tej lokaciji nismo nikoli imeli problema z izkrivljenostjo izvidov," je dodal Bitenc.

Zaposleni iz njegove stavbe trdijo nasprotno. Kolone vozil so po njihovih besedah že neznosne in jih ovirajo pri delu. "Drive-in" postaja v Bitenčevi garaži je tudi drugačna od tiste na Metelkovi v Ljubljani ali pred zdravstvenim domom Novo mesto, kjer so jih organizirali na zunanjem parkirišču oziroma pod šotori. S tem so zagotovili ustrezno prezračevanje in varnost strank.

V zdravstvenem zavodu Zdravje sicer največ testov opravijo pred stavbo MCL, na ploščadi na Vilharjevi v Ljubljani. Že od prvega vala izvajajo tudi samoplačniške PCR teste, v zadnjih mesecih pa tudi plačljive hitre teste. Bitenc je bil tudi zmagovalec javnega poziva ministrstva za zdravje za množično testiranje z mobilnimi enotami. Ponudil jih je največ, kar trideset. Preostalih 51 zunanjih izvajalcev ima medtem nekaj več kot sto mobilnih enot.

Zavod Zdravje v lasti Bitenca je največji zasebni ponudnik množičnega testiranja.
Zavod Zdravje v lasti Bitenca je največji zasebni ponudnik množičnega testiranja.
Posnetek zaslona

Preberite še:
Janša povozil stroko in rešil dobavitelje hitrih testov

Največji zmagovalec množičnega testiranja

Marko Bitenc je tudi največji zmagovalec množičnega testiranja, ki ga spremljajo dvomi v ustreznost hitrih testov in posledično tudi resničnost števila okuženih. Do sedaj je opravil največ hitrih testov, v obdobju od 22. decembra do 13. januarja kar 47.655 oziroma več kot tretjino vseh. Za vsakega država izvajalcu plača 15 evrov, kar pomeni, da je Bitenc dotlej opravil za 715 tisoč evrov testiranj, je poročala televizija Pop TV. Kot je ugotovila, "so zaslužki megalomanski, 10 evrov na test".

Koliko testov je opravil v zadnjem mesecu, ni znano. Teh podatkov včeraj nismo prejeli ne od Bitenca ne od ministrstva za zdravje. Sodeč po obsegu sredstev, ki jih je prejel od države, pa je nadaljeval z enako dinamiko kot v začetku množičnega testiranja. Kot je poročal Pop TV, je direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek med zmedo zaradi vladnega navodila o obveznem testiranju trgovcev tem priporočil, naj se gredo testirat k Bitencu. To nam je predsednica Trgovinske zbornice Mariča Lah včeraj zanikala in pojasnila, da jim je posredoval zgolj seznam možnih izvajalcev testiranja.

To pa ni edini posel, ki mu ga je zagotovila vlada. Na podlagi sedmega paketa proti koronskih ukrepov država podjetjem iz proračuna krije stroške testiranja. Dobijo lahko do 40 evrov na zaposlenega. Ta denar na koncu pride v roke izvajalcev testiranja in ponudnikov hitrih testov.

Marko Bitenc je lani poleti od države kupil večje zemljišče ob kliniki Golnik, kjer bo gradil bolnišnico in dom za starejše.
Marko Bitenc je lani poleti od države kupil večje zemljišče ob kliniki Golnik, kjer bo gradil bolnišnico in dom za starejše.
Klinika Golnik

Množično testiranje zaposlenih v šolstvu je sicer pokazalo, da s hitrimi testi Majberta Pharma v posameznih krajih odkrijejo nenavadno veliko število lažno pozitivnih. Toda Bitenc podobno kot vlada v njih ne vidi nobenih težav. Mnenja ni spremenil niti po ponedeljkovem incidentu v Ajdovščini, kjer je Bitenčev zavod sodeloval pri testiranju zaposlenih na osnovni šoli Dobravlje in ugotovil veliko pozitivnih, za katere se je po preverjanju s PCR testom izkazalo, da so v resnici negativni.

Morebitno krivdo je pripisal kar zdravstvenemu domu. "Naši sodelavci so uporabljali teste, ki jih je zagotovil zdravstvenem domu Ajdovščina. Prvič smo ugotovili tako visok delež pozitivnih s hitrimi testi, ki je bil do takrat v povprečju okoli dveh odstotkov. Testi so bili originalno zapakirani v škatle, nimamo pa informacije o skladiščenju v zdravstvenem domu Ajdovščina. Glede na prvo takšno izkušnjo bomo od danes naprej vedno v primeru deleža pozitivnih izvidov nad našim povprečnim, te preverjali s PCR testom," je dodal Bitenc.