Furs od Zorana Jankovića terja osem letnih plač

Ljubljanski župan Zoran Janković ima po novem prepoved razpolaganja s svojim premoženjem. Razlog je izdana davčna odločba. Koliko let mora delati za poplačilo davčnega dolga?

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
petek, 28. 2. 2020, 05:55


Necenzurirano prenos
/
STA

Po štirih letih trajajočega davčno-inšpekcijskega postopka je finančna uprava RS (Furs) Zoranu Jankoviću izdala odločbo, po kateri mora ljubljanski župan plačati skoraj 340.000 evrov dodatne dohodnine. 

Gre za znesek, ki je enak seštevku najmanj osmih letnih neto osnovnih plač župana Mestne občine Ljubljana (MOL). Na Fursu so za zavarovanje odmerjenega davka tudi že vpisali hipoteko na nepremičninah Zorana Jankovića:

- družinski hiši v naselju Vinterca na Rudniku, po podatkih Geodetske uprave vredni najmanj 290.000 evrov,

- in 5.600 kvadratnih metrov veliki kmetijski parceli v Bovcu manjše vrednosti.

Ali so posegli tudi po drugem premoženju ali po denarnih sredstvih na županovem osebnem računu, še ni znano.

Milijoni na županovem osebnem računu

Postopek so na Fursu začeli po tistem, ko so se lotili preiskave poslovnega imperija Electa in drugih poslov družine Janković. Ugotovili so, da je Zoran Janković od Electe samo v letu 2013 na osebni račun prejel okoli 1,35 milijona evrov. Electa je bila že takrat v hudih finančnih težavah, saj vrsta upnikov ni dobila plačanih računov.

Zoran Janković je ves čas zatrjeval, da mu je Electa na ta način vračala 7,89-milijonsko posojilo, ki ji ga je dal že leta 2004, ko je bil še predsednik uprave Mercatorja. Takrat je namreč prodal Electo svojima sinovoma, ki pa nista imela denarja za plačilo deleža. Zato so se dogovorili, da mu bosta Damijan in Jure Janković kupnino poplačala v obliki posojila.

Preživetje skupine Electa je za ljubljanskega župana življenjskega pomena. Electa Holding, krovna družba skupine, mu namreč še vedno dolguje dober milijon evrov.
Preživetje skupine Electa je za ljubljanskega župana življenjskega pomena. Electa Holding, krovna družba skupine, mu namreč še vedno dolguje dober milijon evrov.
Electa

Nasprotno menijo na Fursu, in sicer, da je šlo za navidezno prodajo Electe in pozneje prikrito izplačevanje osebnih dohodkov. Zato so na nakazila obračunali 25-odstotno dohodnino.

Koliko denarja je Zoran Janković od leta 2004 do danes prejel iz skupine Electa in povezanih podjetij, nikoli ni bilo znano. Kot tudi ne, kako se je čez čas spreminjala višina obveznosti skupine Electa do njenega prejšnjega lastnika.

Janković: odločba bo razveljavljena

Na Fursu ne razkrivajo poteka davčnega postopka, zato ni znano, ali so že stekli postopki za izterjavo davčnega dolga. Zoran Janković je prepričan, da te ne bo, saj da bo davčna odločba v pritožbenem postopku razveljavljena. Nanjo se je namreč že pritožil.

"Po mojem mnenju je odločba nezakonita in obremenjena ne le z absolutnimi bistvenimi kršitvami pravil postopka, temveč tudi z očitno napačno uporabo materialnega prava," se je odzval za necenzurirano.si.

Poudaril je, da vse skupaj temelji na odločbi, ki je bila izdana v davčnem postopku proti enemu od podjetij v lasti njegovih sinov. To pa je vrhovno sodišče pred časom razveljavilo in vrnilo v ponovno odločanje na Furs, s čimer naj bi padle tudi predpostavke za odmero dohodnine v postopku zoper njega osebno.

Opozoril je, da mu očitajo zlorabo davčnih predpisov, ki v času sklepanja spornih pravnih poslov sploh niso veljali. Poleg tega naj bi na Fursu obnovili postopek odmere dohodnine po poteku zakonskega roka, v katerem lahko davčni organ po uradni dolžnosti obnovi postopek odmere dohodnine.

Preberite še:

Fotografije: to je luksuz Damijana Jankovića v osebnem stečaju

Video, ki razgalja posle Damijana Jankovića

Razkrivamo: kdo je Damijanu Jankoviću financiral reševanje Elect

Družino Janković pred stečajem reševalo javno podjetje ljubljanske občine

Našli smo novo zatočišče Jankovićevih pred upniki in državo