Farsa: Snežič toži, a noče priti na sodišče

Nov dan, novo norčevanje Roka Snežiča, osumljenca v kriminalistični preiskavi, iz slovenskega pravosodnega sistema.

Avtor: Uredništvo
torek, 13. 12. 2022, 14:45


Necenzurirano prenos
/
STA

Danes bi se na ljubljanskem okrožnem sodišču moralo začeti sojenje v prvih 15 tožbah, ki jih je Snežič vložil proti novinarjem necenzurirano.si. Toda predobravnavnega naroka ni bilo. 

Okrožna sodnica Nina Drozdek Draganić je še pred njegovim začetkom ugotovila, da vabila na obravnavo nista dvignila ne Snežič ne njegov odvetnik Goran Janžeković. Tega jima je sicer sodišče poslalo konec novembra. Zaradi tega je narok prestavila na januar.

Tega ni naredila prvič. Prvi predobravnavni narok je bil namreč razpisan za drugo polovico novembra, a je bil prav tako prestavljen. Le nekaj ur pred začetkom so na okrožnem sodišču v Ljubljani prejeli opozorilo anonimnega klicatelja, da se v prostorih sodne palače nahaja bomba. Zato so sodišče zaprli, jih preiskali, vendar bombe niso našli. Kmalu zatem so sodišče spet odprli, a je bilo že prepozno. Sojenje proti novinarjem necenzurirano.si je bilo prestavljeno.

Preberite še:
V posmeh državi: Snežič v bankrotu gradi vilo #foto

Ko mu koristi, dviguje sodno pošto

Medtem ko Snežič ne dviguje vabil na sodišče in s tem več kot očitno zavlačuje po našem mnenju neupravičene sodne postopke, pa nima nobenih težav z dvigovanjem druge pošte v zadevah. Do sedaj sta namreč z odvetnikom dvignila praktično vse odločitve sodišča, ki jima niso šli v prid, da sta se lahko nanje še pravočasno pritožila. To sta naredila celo pri sklepih o plačilu stroškov v zadevah, ki jih je Snežič že pravnomočno izgubil in mora zdaj novinarjem necenzurirano.si povrniti sodne stroške.

Rok Snežič je uradno brez denarja in z visokimi dolgovi do države. Kljub temu gradi luksuzno vilo v Mariboru in financira množico zasebnih kazenskih tožb proti novinarjem necenzurirano.si.
Rok Snežič je uradno brez denarja in z visokimi dolgovi do države. Kljub temu gradi luksuzno vilo v Mariboru in financira množico zasebnih kazenskih tožb proti novinarjem necenzurirano.si.
Večer

Snežič nerad prihaja na sodišče tudi v sodnih postopkih, ki potekajo proti njemu. Tako so v začetku letošnjega leta na mariborskem okrožnem sodišču poskušali izpeljati predobravnavni narok v zadevi, v kateri mu tožilstvo očita oškodovanje upnikov v leta 2013 razglašenem osebnem stečaju. Toda obdolženemu Snežiču tudi v tretje niso uspeli vročiti vabila. Pred tem so ga celo uspeli priklicati, a jim je povedal, da je še vedno v Bosni in Hercegovini, kjer naj bi čakal na operacijo po poškodbi kolka, okrevanje pa naj bi trajalo tri do štiri mesece.

Preberite še:
Rok Snežič nima bančnega računa, državo prosi za denar #dokumenti

Zakaj se je Snežič spravil na naš medij

Spomnimo, Snežič, osumljenec v mednarodni preiskavi mreže za domnevno pranje denarja, se je na naš medij spravil, ker smo razkrivali njegove povezave z Dijano Đuđić, državljanko Bosne in Hercegovine, s katero je prvak SDS Janez Janša, Snežičev dober prijatelj, nekaj mesecev pred volitvami leta 2018 podpisal pogodbo o najemu 450.000 evrov posojila. V seriji člankov smo preiskovali izvor denarja in ugotovili, da izvira iz različnih Snežičevih poslov.

Rok Snežič, dober prijatelj Janeza Janše, je bil v času prejšnje vlade vpleten v številna kadrovanja in posle v državnem gospodarstvu.
Rok Snežič, dober prijatelj Janeza Janše, je bil v času prejšnje vlade vpleten v številna kadrovanja in posle v državnem gospodarstvu.
Zajem zaslonske slike

S serijo zasebnih tožb nam Snežič očita kazniva dejanja razžalitve in žaljive obdolžitve. Šlo je za prvi domači primer pojava, ki ga v tujini poznajo kot SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation v angl.). Gre za serijske tožbe, ki so zlorabljene za utišanje, nadlegovanje in ustrahovanje kritikov. Njihov cilj ni iskanje pravice na sodišču, ampak finančno izčrpanje našega medija. Vse tožbe, ki jih je Snežič vložil prek Odvetniške pisarne Ketiš, Janžekovič in partnerji, so namreč bolj ali manj enake, tipske. Dolge so tri ali štiri strani, običajno se vrtijo okrog ene povedi iz naših člankov.

Več kot deset mednarodnih novinarskih organizacij je Snežičeve SLAPP tožbe obsodilo kot nedopusten pritisk na novinarsko delo.

Preberite še:
Policija, KPK & Co., se boste lotili Snežiča in HSE?