Policija, KPK & Co., se boste lotili Snežiča in HSE?

Javno pozivamo policijo, komisijo za preprečevanje korupcije (KPK), računsko sodišče in finančno upravo (Furs) naj raziščejo, ali državni Holding Slovenske elektrarne (HSE) plačuje tožbe proti novinarjem in opoziciji.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
ponedeljek, 29. 11. 2021, 18:00


rok snežič
Ali Roku Snežiču politični prijatelji z državnim denarjem plačujejo odvetnike?
Zajem zaslonske slike

Minuli petek smo morda končno izvedeli, kdo Roku Snežiču, uradno osebi brez premoženja in bančnega računa, plačuje stroške tožb, ki jih serijsko vlaga proti novinarjem in politikom. Objavili smo namreč pogodbo, s katero je državni Holding Slovenske elektrarne (HSE) za 100.000 evrov najel storitve Odvetniške pisarne Ketiš, Janžekovič in partnerji iz Maribora, ki Snežiča zastopa v vseh sodnih postopkih. Razkrili smo:

- da jo je HSE najel za odkrivanje prevar. Do zdaj ni bilo znano, da bi se ta pisarna ukvarjala s to dejavnostjo.

- da ni znano, na podlagi katerih izkušenj in referenc so jo na HSE izbrali. Pred tem so podobne storitve za HSE opravljale ugledne revizijske družbe in največje odvetniške pisarne. 

- da gre za prvo naročilo, ki ga je Odvetniška pisarna Ketiš, Janžekovič in partnerji dobila od državnih podjetij,

- da je bila pogodba podpisana 27. januarja letos, le nekaj mesecev po tem, ko je Snežič vložil 39 tožb proti novinarjem necenzurirano.si, tožil poslanca Levice Mihi Kordišu in napovedal kazensko ovadbo zoper njegovega poslanskega kolega Mateja Vatovca.

- da je Snežič le pet dni pozneje okrožno sodišče v Ljubljani zaprosil za oprostitev plačila 5.000 evrov sodne takse v tožbah proti novinarjem,

- da sta pogodbo v imenu HSE podpisala generalni direktor Viktor Vračar in član poslovodstva Uroš Podobnik, ki ju je vladajoča koalicija na položaja imenovala novembra lani, torej dva meseca prej. 

- da na HSE ne želijo razkriti ne po kakšni tarifi plačujejo odvetniško pisarne ne storitve, ki jih je do zdaj opravila zanje. 

Rok Snežič je uradno brez premoženja in bančnega računa, prejema pa vsega 373 evrov mesečne plače. Zdaj je jasno, kdo mu plačuje visoke stroške sodnih postopkov.
Rok Snežič je uradno brez premoženja in bančnega računa, prejema pa vsega 373 evrov mesečne plače. Zdaj je jasno, kdo mu plačuje visoke stroške sodnih postopkov.
necenzurirano.si

Rok Snežič je eden od osumljenih v mednarodni preiskavi mreže za domnevno pranje denarja, ki je po ugotovitvah preiskovalcev v zadnjih letih s pomočjo različnih podjetij in slamnatih oseb v več državah obrnila 22 milijonov evrov. Vozi luksuzni avtomobil znamke maserati. Že več let pred finančno upravo uspešno skriva več milijonov evrov vredne nepremičnine in drugo premoženje. Toda uradno je Snežič oseba, ki mesečno prejema le 373 evrov plače, zato si plačila odvetnikov in sodnih taks ne more privoščiti. Sam je pojasnjeval, da ima z odvetniško pisarno dogovor, po katerem jo bo poplačal šele po zmagi na sodišču.

A pozor: v tem času je njegova odvetniška pisarna dobila velik posel z eno od najpomembnejših državnih energetskih skupin. Ali Snežiču politični prijatelji z državnim denarjem na ta način plačujejo odvetnike? Če da, potem gre za očitno zlorabo oblasti za interese ene osebe, zaradi česar bi morali v državi že zdaj zvoniti vsi alarmi. 

Preberite še:
Kako nas želijo Snežič in prijatelji uničiti

Na vrsti so institucije

Snežičevo početje ima namreč jasen cilj. Njegovi napadi na opozicijske poslance nosijo sporočilo: zastraševanje vsakogar, ki bi ga zgolj omenjal v državnem zboru, kaj šele zastavil kakšno vprašanje. Snežič bi že zdavnaj moral biti politična tema številka ena. Na več točkah (posojilo SDS iz BiH, financiranje Nova24TV) se pojavlja kot ključna oseba v zakulisju infrastrukture vladajoče stranke. Tej dostop do finančnih virov, povezanih s Snežičem, omogoča privilegiran položaj v primerjavi z drugimi strankami, ki so se 150 dni pred volitvami s tem očitno sprijaznile. Snežičeve vloge in njegovih povezav s SDS praktično ne problematizirajo. 

Od kod je prišel denar za zagon televizije Nova24TV.
Od kod je prišel denar za zagon televizije Nova24TV.
Necenzurirano

Hkrati je serijsko vlaganje tožb ena najhujših oblik pritiska na novinarje. Njihov cilj namreč ni pravičnost, ampak uničenje medija – v tem primeru našega, ki kot edini sistematično preiskuje zgodbo o Snežičevi vpletenosti v financiranje SDS. Aktualna oblast proti necenzurirano.si uporablja vse mogoče vzvode pritiska, od blatenja in zmerjanja do zlorabe institucij. Snežič je prijatelj predsednika vlade in po lastnih besedah njegov svetovalec za področje davkov. Ima velik vpliv na kadrovske odločitve vladajoče stranke. Tudi v energetiki. 

Zato so zdaj na vrsti institucije. Najprej policija, ki bi morala preiskati, ali je šlo pri podpisu pogodbe med HSE in odvetniško pisarno za oškodovanje javnih sredstev in njihovo nenamensko porabo. HSE je družba, ki je v izključni lasti države. Je lastnica hidroelektrarn na Dravi in Soči, Premogovnika Velenje in Termoelektrarne Šoštanj, pri kateri je država še vedno izpostavljena z več kot 300 milijoni evrov poroštev. Naloga HSE je proizvodnja in prodaja električne energije, ne pa pomoč vladajoči politiki pri njenih obračunih s kritiki, zato je treba vsake dvome o tem razčistiti, saj gre za premoženje vseh prebivalcev Slovenije.

Preberite še:
Rok Snežič nima bančnega računa, državo prosi za denar #dokumenti

Zakaj Snežič ni politična tema številka ena?

Slediti mora Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), ki bi jo moralo zanimati, po kakšnem ključu se HSE odloča za najem zunanje pravnih storitev, kdo in zakaj je izbral Odvetniško pisarno Ketiš, Janžekovič in partnerji, ali je pri tem prišlo do kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ... Ker sami tudi s pomočjo urada informacijske pooblaščenke še vedno ne moremo priti do vseh podatkov o poslu, jih mora pridobiti računsko sodišče kot varuh porabe javnega in državnega denarja. Furs bi moral preveriti, kako je mogoče, da Snežič s 373 evri uradnih mesečnih prejemkov financira na desetine tožb. Ugotoviti bi morali tudi, ali in kako je vse to povezano s podjetji enega od njegovih odvetnikov, ki so denar pretakala tudi v prej omenjeno mrežo. 

Medij necenzurirano.si kot edini sistematično preiskuje zgodbo o Snežičevi vpletenosti v financiranje SDS. Zagotovil je tudi sredstva za zagon televizije Nova24TV, ki jo je do prevzema ministrske funkcije vodil Aleš Hojs.
Medij necenzurirano.si kot edini sistematično preiskuje zgodbo o Snežičevi vpletenosti v financiranje SDS. Zagotovil je tudi sredstva za zagon televizije Nova24TV, ki jo je do prevzema ministrske funkcije vodil Aleš Hojs.
STA

V tej vladi sedi na vrhu ministrstva za notranje zadeve Aleš Hojs, ki kaže veliko vnemo tudi za (ponovno) odpiranje konkretnih preiskav. Z zahtevo za izredno revizijo je lani preverjal delo policije v konkretnih postopkih, ki so bili po volji njegove stranke. Pričakovali, da bi se osebno na enak način zavzel tudi za preiskavo zadeve HSE-Snežič. Ali pač ne, ker je mariborski davčni svetovalec na "pravi" strani, drugi pa ne? Ali pa zato, ker je bil do prevzema ministrske funkcije izvršni direktor televizije Nova24TV?

Toda v državi imamo za zdaj še vedno institucije, ki bi morale preiskovati (politično) korupcijo vseh vrst in oblik, ne glede na barvo. Novinarski psi lajamo, a karavana tokrat ne bi smela iti dalje. 

Preberite še:
Nova24TV zagnali z gotovino iz mreže za pranje denarja #dokumenti