Boris Tomašič želi skriti lastnike Nova24TV

Zakaj so se v SDS odločili, da bodo podatke o lastnikih in poslih z delnicami njihove strankarske televizije na vsak način skrili pred javnostjo?

Avtor: Primož Cirman
torek, 16. 5. 2023, 17:15


janez jansa, boris tomasic, bobo
Prvak SDS Janez Janša in Boris "Kdo vam laže" Tomašič se trudita Nova24TV ohraniti pri življenju.
Bobo

Domača javnost že kmalu ne bo več mogla preveriti, kdo so dejanski lastniki televizije Nova24TV in s tem celotnega medijskega imperija SDS. To bo vedelo samo še njeno najožje vodstvo oziroma delničarji, med katerimi so vidni člani stranke.

Upravni odbor televizije, ki ga vodi Aleksander Rant, je namreč za 19. junij sklical skupščino. Na njej bodo delničarji odločali o spremembi statuta družbe, ki bi po novem določal, da bodo vse delnice pisane na prinosnika. To pomeni, da ne bodo knjižene pod imeni lastnikov, ampak se bodo lahko prenašale iz rok v roke, pri tem pa bo njihovim imetnikom zagotovljena anonimnost. Razkrili se bodo lahko le, če bodo to sami želeli. Pred javnostjo bodo tako skriti tudi podatki o morebitnih večjih prodajah in nakupih teh delnic.

S tem bo Nova24TV postala unikum v slovenskem medijskem prostoru. Praktično vsi drugi slovenski mediji imajo znane lastnike. Med njimi so tudi vsi tisti z nacionalnim dosegom, ki jim v SDS pogosto očitajo skrivanje lastništva in netransparentno delovanje.

Do zaprtja delniške knjige očem javnosti prihaja slabo leto dni po tem, ko so se madžarski poslovneži iz kroga Viktorja Orbana, tesnega političnega zaveznika in prijatelja prvaka SDS Janeza Janše, uradno umakniliiz lastništva Nova24TV. Novi največji lastnik Nova24TVje takrat postal Boris Tomašič, dolgoletni član SDS, ki ga danes najdemo na praktično vseh vodstvenih funkcijah v njenih strankarskih medijih. Že pred tem je družba Nova obzorja, ki izdaja tednik Demokracija, prešla iz madžarskih v roke Nova24TV.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična.
Primož Lavre

Preberite še:
Madžari prodali Nova24TV. Razkrivamo, kdo je kupec.

Zamenjave tudi v upravnem odboru  

Do lastniških premikov je prišlo nedolgo po lanskem porazu SDS na parlamentarnih volitvah in njenem umiku v opozicijo. Do takrat so bili Madžari eden od glavnih financerjev Nova24TV. V petih letih so v propagandni aparat nekdanje vladajoče stranke, ki je z agresivno in žaljivo retoriko napadal vse njene kritike, vložili namilijone evrov. S tem denarjem naj bi plačevali oglase podjetij, ki v Sloveniji sploh ne poslujejo.  

Koliko denarja je Tomašič plačal za delnice Nova24TV, ki so bile še leta 2017 vredne skoraj milijon evrov, in od kod mu toliko denarja, ni znano. Tomašič velja za gorečega in radikalnega privrženca Janše, ki ne skriva sovraštva do političnih nasprotnikov in kritikov nekdanje vlade. V svoji oddaji je konec junija lani z enim od gledalcev razpravljal o oboroženem boju proti vladi Roberta Goloba. "Jaz sem že pred časom rekel: prišli so s krvjo na oblast, očitno bodo z oblasti samo na silo šli," je takrat poudaril Tomašič.

Zdaj bo na skupščini odločal o spremembi statuta družbe in zamenjavi navadnih v prinosniške delnice. Med delničarji Nova24TV so ob Janši, ki ima v lasti pet delnic, še njegov brat Rajko Janša, poslanca SDS Branko Grims in Žan Mahnič, nekdanji generalni sekretar vlade Božo Predalič in Klavdija Snežič, soproga Janševega prijatelja Roka Snežiča. Na skupščini se bodo delničarji seznanili tudi z odstopi članov upravnega odbora. Katerih, niso razkrili.

Preberite še:
Janša kot Vučić: Telekom plačuje Nova24TV za blatenje nasprotnikov