Madžari prodali Nova24TV. Razkrivamo, kdo je kupec.

Tri madžarska podjetja iz kroga Viktorja Orbana zapuščajo strankarsko televizijo SDS. Kdo bo njen novi največji lastnik?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
sreda, 6. 7. 2022, 05:55


nova24tv, sds, janez-janša, boris-tomašič
Po porazu SDS na volitvah prihaja do velikih sprememb v lastništvu televizije Nova24TV, njenem ključnem propagandnem aparatu za širjenje političnih in drugih sporočil.
necenzurirano.si

Poraz Slovenske demokratske stranke (SDS) na aprilskih parlamentarnih volitvah je očitno sprožil tektonske premike v lastništvu njenega propagandnega aparata. Najprej je konec maja novega večinskega lastnika dobila družba Nova obzorja, ki izdaja Demokracijo, strankarski tednik SDS. Madžarski podjetnik Peter Schatz jo je prodal televizijski hiši Nova24TV. Po petih letih pa se ljudje madžarskega premierja Viktorja Orbana, dolgoletnega tesnega zaveznika Janeza Janše, dokončno umikajo tudi iz strankarske televizije SDS. 

Na ministrstvu za kulturo so namreč potrdili naše informacije, da so izdali soglasje k zamenjavi lastništva dobrih 45 odstotkov delnic družbe Nova24TV. Te so bile do zdaj v lasti treh madžarskih podjetnikov iz Orbanovega kroga: prej omenjenega Petra Schatza, Agnes Adamik in Adama Gaborja Nemetha. Po zaključku posla bo njihov novi lastnik Boris Tomašič, dolgoletni član SDS, ki ga danes najdemo na praktično vseh vodstvenih funkcijah v njenih strankarskih medijih. 

Koliko denarja bo Tomašič plačal za delnice Nova24TV, ki so bile še leta 2017 vredne skoraj milijon evrov, in od kod mu toliko denarja, ni znano. Tomašič velja za gorečega in radikalnega privrženca Janše, ki ne skriva sovraštva do političnih nasprotnikov in kritikov nekdanje vlade. V svoji kontaktni oddaji je konec junija z enim od gledalcev razpravljal o oboroženem boju proti novi vladi Roberta Goloba. "Jaz sem že pred časom rekel: prišli so s krvjo na oblast, očitno bodo z oblasti samo na silo šli," je takrat poudaril Tomašič. Čeprav se je od njegovega hujskanja ogradila tudi poslanska skupina SDS, se za izrečene besede do danes ni javno opravičil.

Novi lastnik Nova24TV je Boris Tomašič, med drugim tudi voditelj oddaje Kdo vam laže.
Novi lastnik Nova24TV je Boris Tomašič, med drugim tudi voditelj oddaje Kdo vam laže.
YouTube

Preberite še:
Kdo vas hujska #kolumna

Konec medijske naveze Janša-Orban

O umiku Madžarov iz lastništva Nova24TV se je intenzivneje začelo govoriti že takoj po volitvah. Po naših informacijah je bil dogovor med Tomašičem in tremi podjetniki iz Orbanovega kroga sklenjen sredi maja. Ko bo posel izpeljan, bo Tomašič postal uradno največji lastnik celotnega propagandnega aparata SDS. To bo v novo luč postavilo tudi dosedanja Janševa zatrjevanja, da Nova24TV ni strankarska televizija. 

Skoraj polovica delnic Nova24TV je sicer še vedno pisanih na prinosnika, torej se prenašajo iz rok v roke. Tako je nemogoče ugotoviti, kdo je njihov dejanski lastnik. Med delničarji Nova24TV so še vedno Janez Janša, njegov brat Rajko Janša, nekdanji minister za notranje zadeve Aleš Hojs, poslanca SDS Žan Mahnič in Branko Grims, nekdanji generalni sekretar vlade Božo PredaličKlavdija Snežič, soproga Janševega prijatelja Roka Snežiča ... 

Nejasna ostajajo tudi politična ozadja posla. Madžari so se za odhod iz lastništva Nova24TV odločili, ko je nova koalicija že zahtevala parlamentarno preiskavo financiranja strankarskih medijev, predvsem z Madžarske. Pred dnevi so poslanci državnega zbora potrdili sklep o njeni ustanovitvi, za predsednico pa imenovali poslanko Gibanja Svoboda Mojco Šetinc Pašek.

To bi lahko bil tudi eden od razlogov za tako hiter umik Madžarov. S prodajo Nova24TV se bo namreč vsaj javno pretrgala ena od najtesnejših vezi med Janezom Janšo in Viktorjem Orbanom. Kljub temu so številke jasne. Madžarska podjetja so večje pakete delnic strankarske televizije SDS začela kupovati leta 2017. V petih letih so v propagandni aparat nekdanje vladajoče stranke, ki je z agresivno in žaljivo retoriko napadal vse njene kritike, vložila vsaj šest milijonov evrov. 

Odnosi med Viktorjem Orbanom in Janezom Janšo so se v zadnjih mesecih ohladili.
Odnosi med Viktorjem Orbanom in Janezom Janšo so se v zadnjih mesecih ohladili.
Bobo

Preberite še:
Skrivnost 12 milijonov z Madžarske za financiranje propagande SDS

Šest milijonov evrov za propagandni aparat

V tem času sta Janša in Orban spletla tesno politično zavezništvo. Medtem ko je Nova24TV, financirana z madžarskim denarjem, napadala sodnike, kulturnike, novinarje, migrante, LGBT aktiviste, ameriškega milijarderja Georga Sorosa in druge tarče, je Orban v Sloveniji uveljavljal politične, gospodarske, kulturne in druge interese. Po zamenjavi oblasti leta 2020 je bila Slovenija ob Poljski praktično edina Orbanova zaveznica na evropskem političnem parketu. Neposredni vpliv madžarskega predsednika vlade na SDS je postal jasen po razkritju, da se je v ozadju nedavnega neuspelega naskoka Madžarov na Savo Turizem, največjo domačo turistično skupino, skrival Orbanov zet Istvan Tiborcz

Toda v zadnjih mesecih naj bi se odnosi med Orbanom in Janšo vsaj deloma ohladili. Na različnih straneh sta se znašla po ruskem napadu na Ukrajino. Madžarski premier, ki je že pred tem veljal za največjega zaveznika Vladimirja Putina v EU, si ni želel prekinitve vseh političnih in gospodarskih vezi z Rusijo. Janša pa se je še tesneje zbližal s poljskim kolegom Mateuszem Morawieckim.

Pri financiranju propagandnega aparata SDS je imelo ključno vlogo slovensko podjetje R-Post-R, ki ga je ustanovil Peter Schatz. Samo med marcem 2017 in januarjem 2019 je od dveh madžarskih podjetij, Belfry in Ripost, prejelo skoraj osem milijonov evrov. Podjetje R-Post-R je ta denar prenakazalo medijskim podjetjem, ki jih obvladuje SDS.
Pri financiranju propagandnega aparata SDS je imelo ključno vlogo slovensko podjetje R-Post-R, ki ga je ustanovil Peter Schatz. Samo med marcem 2017 in januarjem 2019 je od dveh madžarskih podjetij, Belfry in Ripost, prejelo skoraj osem milijonov evrov. Podjetje R-Post-R je ta denar prenakazalo medijskim podjetjem, ki jih obvladuje SDS.
necenzurirano.si

Po 24. aprilu je Orban očitno ocenil, da si z Janšo v opoziciji ne more več kaj prida pomagati pri uveljavljanju interesov v Sloveniji. Že v zadnjih mesecih je bilo recimo vse redkeje na Nova24TV mogoče videti logotipe podjetij v lasti madžarskega oligarha Lőrinca Mészárosa, ki v Sloveniji sploh ne poslujejo, a so za oglase na tej televiziji in spletnem portalu namenjala milijone evrov. 

Preberite še:
Janša kot Vučić: Telekom plačuje Nova24TV za blatenje nasprotnikov

Po odhodu Madžarov Tomašič prosi za donacije

Da je zmaga na volitvah življenjskega pomena za njihovo preživetje, so se očitno zavedali tudi na Nova24TV. V mesecu dni pred volilno nedeljo so za diskreditacijo prvaka Gibanja Svoboda in novega predsednika vlade Roberta Goloba samo na družbenem omrežju Facebook porabili kar 40.000 evrov. To je skoraj toliko, kot v mesecu dni za svoje delovanje porabi spletni portal Nova24TV. Velike vsote denarja so dali tudi za širjenje propagande o odličnem delu nekdanje vlade. 

Toda obračun "na vse ali nič" se ni izšel po željah Borisa Tomašiča in njegove ekipe. V prihodnjih mesecih se bo videlo, ali in kako bo Nova24TV poslovala brez finančnih injekcij z Madžarske. Do zdaj so v Nova24TV močno računali tudi na državni Telekom Slovenije, ki za njena slabo gledana televizijska programa v shemi za naročnike mesečno plačuje nesorazmerno visoko nadomestilo. Na policiji so nam prejšnji teden potrdili, da v povezavi z dogovori med Nova24TV in Telekomom Slovenije vodijo predkazenski postopek na podlagi prijave.

Kako si je največja vladna stranka zagotovila državno financiranje svoje televizije.
Kako si je največja vladna stranka zagotovila državno financiranje svoje televizije.
necenzurirano.si

Tudi zato ne preseneča, da Tomašič v svojih oddajah poziva k udeležbi na septembrskemu srečanju vseh podpornikov Nova24TV. V oddajah in prek spletne strani ljudi prosi za donacije. Na enak način se je sicer SDS odločila zbirati denar v začetku leta 2018, ko je po medijskem razkritju razdrla pogodbo o najemu 450.000 evrov posojila pri državljanki Bosne in Hercegovine Dijani Đuđić. Takrat je v dobrem mesecu dni zbrala 60.000 evrov. 

Preberite še:
Nova24TV dala 40.000 evrov samo za napade na Goloba