Bojanu Petanu je uspelo: Američani odšli, prišel pa šef Pristopa

Zakaj Slovenijo zapušča ameriški sklad, ki je kupoval lastniške deleže in dolgove nekoč največjih privatizacijskih holdingov? In kdo se lahko tega najbolj veseli?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
četrtek, 11. 7. 2024, 05:55


1709285708-dsc2437-01-1709285660346
Primož Pusar (na fotografiji), prvi mož Pristopa, je novi solastnik Dela Prodaje, ključnega podjetja v omrežju skupine DZS, ki jo vodi Bojan Petan. Posla včeraj ni želel komentirati.
Sašo Radej

V lastniškem omrežju okrog skupine DZS, ki ima v lasti Terme Čatež in časopisno družbo Dnevnik, že vrsto let pa jo obvladuje Bojan Petan, je v zadnjih mesecih prišlo do velikih sprememb.

Po osmih letih se je namreč iz DZS umaknil ameriški naložbeni sklad York, ki se je odločil za dokončni odhod iz Slovenije. Šlo je za pomembnega solastnika največjega upnika DZS, ki je njene dolgove leta 2016 odkupil od Družbe za upravljanje terjatev (DUTB), bolj znane kot slabe banke.

Čeprav so Američani postali ekonomski lastniki skupine DZS, je upravljavske vajeti v njej obržal Petan. Ta si je v boju z največjim upnikom na različne načine kupoval čas med podaljševanjem posojil. V zadnjih letih so mediji poročali o številnih zapletih v dogovorih med Petanom in Američani. Ti so zahtevali prodajo Term Čatež, ki pa so do danes ostale v rokah DZS.

Zdaj so Američani svoje naložbe v Sloveniji prodali družbi ECM Partners, ki je bila že do sedaj njihov predstavnik v Sloveniji. Njeni lastniki so Aleš Škoberne, Dejan Rajbar in britansko-ciprski poslovnež Savvas Liasis. Po naših informacijah je posel vreden dobrih 30 milijonov evrov. Toda dobra novica za Petana je, da je v lastniški mreži dobil novega zaveznika: Primoža Pusarja, lastnika in direktorja agencije Pristop.

Kaj vse se je torej okrog Američanov in DZS dogajalo v zadnjih mesecih?

Bojanu Petanu (na fotografiji), ki je osem let prepričeval financerja, ameriški sklad York, da mu omogoči dodaten čas za reševanje poslovnega imperija, je dobil novega, prijateljskega lastnika.
Bojanu Petanu (na fotografiji), ki je osem let prepričeval financerja, ameriški sklad York, da mu omogoči dodaten čas za reševanje poslovnega imperija, je dobil novega, prijateljskega lastnika.
Marko Vavpotič

Preberite še:
Vizjak Petanu: "Našli bomo sodnika, ki ga bomo stisnili za jajca"

Prišli pod Cerarjevo vlado, zdaj odhajajo

Za sklad York je slovenska javnost prvič izvedela poleti 2015, v času vlade Mira Cerarja, ko je postal pomemben igralec v tretjem valu slovenske privatizacije. Od bank je z visokim popustom kupil terjatve do Istrabenza. Te je pozneje z dobičkom prodal državni DUTB.

Podobna je bila zgodba s Savo, ki ima v lasti hotele in zdravilišča v slovenski Istri, na Bledu, Ptuju in v Pomurju. Leta 2015 so Američani kupili terjatve, ki so jih že naslednje leto pretvorili v lastništvo Save.

To je hitro postala vroča politična tema. Nekdanji gospodarski minister Zdravko Počivalšek si je prizadeval za odkup Save in ustanovitev državnega turističnega holdinga. V času prejšnje Janševe vlade pa je bilo že dogovorjeno, da bi Savo kupili Madžari. Toda zadnji hip je vskočila država in Američane izplačala iz lastništva Save.

Preberite še:
Dokaz: Vizjakovi oškodovali državo za najmanj 36 milijonov evrov

Kaj prodaja pomeni za DZS

Manj sreče so imeli Američani s skupino DZS. Terjatve so leta 2016 kupili najprej od poslovnih bank in nato še od DUTB. S tem so postali največji upnik DZS in od Petana, ki zaseda vodstvene položaje po vsej skupini, zahtevali odprodajo največjih naložb. A ti postopki so tekli po polžje. Večkrat je kazalo, da so v Yorku izgubili potrpljenje, a so na koncu vselej popustili.

Dejan Rajbar je do sedaj delal za ameriški sklad York. Zdaj je od njega kupil zadnjo večjo naložbo v Sloveniji.
Dejan Rajbar je do sedaj delal za ameriški sklad York. Zdaj je od njega kupil zadnjo večjo naložbo v Sloveniji.
ECM Partners

Zdaj so se Američani odločili potegniti črto še pod DZS. Njihovo podjetje Maddox BDH s sedežem v Luksemburgu je po naših informacijah prejšnji teden podpisalo pogodbo o prodaji večinskega, 73-odstotnega deleža v podjetju Delo prodaja, ključnem lastniku osrednje družbe DZS. Kupec je podjetje ECM Partnerji, torej Škoberne, Rajbar in Liasis. Kdo je financer posla, ni znano.

Nekateri naši viri v tem vidijo vodo na mlin Petanu. Američani naj bi bili namreč tisti, ki so na svoje operativce v Sloveniji pritiskali, naj Petana prisilijo v prodajo Term Čatež in drugih naložb. To bi jim že prej omogočilo izstop iz skupine DZS z dobičkom. Toda to se ni zgodilo. Petanu je z različnimi manevri vedno znova uspelo "preživeti" vse ultimate.

Preberite še:
Igre Bojana Petana z elitnim zemljiščem v Portorožu

Pristop in Petan spet skupaj

Še pred odhodom ameriškega sklada iz skupine DZS pa je ta dobila še enega, Petanu naklonjenega solastnika. To je Primož Pusar, direktor in lastnik Pristopa, največje domače oglaševalsko-lobistične agencije.

Pusarjevo podjetje Ares Real se je pred nekaj tedni vpisalo kot 27-odstotni lastnik podjetja Delo prodaja. Do tega deleža je prišlo v okviru prisilne poravnave. V začetku leta 2022 je odkupilo za 3,5 milijona evrov terjatev do podjetja Delo Prodaja. Prodala mu jih je družba Terme Čatež, ki jo vodi Petan. Koliko denarja je iztržila zanje, ni znano. Pusar pa jih je pretvoril v lastništvo.

Novo lastništvo podjetja Delo prodaja

Delo Prodaja ima v lasti večja deleža v družbah Terme Čatež in Dnevnik, obvladuje pa tudi 30 odstotkov DZS, kar je ključni delež pri obvladovanju skupine.
Delo Prodaja ima v lasti večja deleža v družbah Terme Čatež in Dnevnik, obvladuje pa tudi 30 odstotkov DZS, kar je ključni delež pri obvladovanju skupine.
Ebonitete.si

Petan in Pristop imata sicer dolgo skupno zgodovino, ki sega v čas nekdanjega ustanovitelja agencije Francija Zavrla. Njegova družba iz Luksemburga je v času prve Janševe vlade od Rajka Janše, brata takratnega premierja, za 2,3 milijona evrov kupila podjetje za prodajo poslovnih daril. Denar za ta posel je prišel iz DZS, ki so takrat z državo bile boj za prevlado v Termah Čatež.

V času zadnje Janševe vlade pa je Pusar nekaj časa svetoval poslovnežem, ki so Madžarom pomagali pri kupovanju deleža Yorka v Savi.