Boj za dobavo števcev: padel razpis, ki naj bi bil prirejen

Državna revizijska komisija je razveljavila 15 milijonov evrov vreden razpis za dobavo gospodinjskih števcev električne energije. Razlog: v državnem podjetju so izbrali ponudbo, ki ni izpolnjevala pogojev. So to storili namerno?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
torek, 19. 12. 2023, 17:05


17435X0055
Otmar Zorn je ostal brez 15 milijonov evrov vrednega posla, ki so ga že od samega začetka spremljali očitki o favoriziranju vnaprej izbranega ponudnika.
Mediaspeed

Otmar Zorn, eden najvplivnejših poslovnežev iz domače energetike, je izgubil prvo bitko za državni posel, vreden 15 milijonov evrov.

Državna revizijska komisija je namreč razveljavila javni razpis za dobavitelja več kot 173.000 gospodinjskih števcev električne energije, ki jih bodo v prihodnjih treh letih odkupovala elektrodistribucijska podjetja, nato pa vgrajevala svojim uporabnikom. Na njem je zmago slavilo Zornovo podjetje Solvera Lynx, ki ga je družba Sistemski operater distribucijskega omrežja (SODO) izbrala za najugodnejšega ponudnika.

Toda posel so že od samega začetka spremljali očitki o favoriziranju vnaprej izbranega ponudnika. Državna revizijska komisija je tako zdaj potrdila, da Zornovo podjetje posla nikoli ne bi smelo dobiti. Razlog: električni števci, ki jih je ponudilo na razpisu, niso izpolnjevali zahtevanih pogojev.

Preberite še:
Spopad za 15-milijonski posel v energetiki

Odprli vrata kitajskim števcem, ki niso izpolnjevali pogojev

Na SODO, ki ga je država letos jeseni pripojila k Elektru Slovenije (Eles), so z iskanjem novega dobavitelja električnih števcev začeli že lani poleti. Pred tem jih je dobavljala kranjska družba Iskraemeco, ki je tudi na novem razpisu veljala za favorita.

Z drugim razpisom je državni SODO na široko odprl vrata števcem s Kitajske, ki niso izpolnjevali prvotnih pogojev.
Z drugim razpisom je državni SODO na široko odprl vrata števcem s Kitajske, ki niso izpolnjevali prvotnih pogojev.
Arhiv Svet24

A nato je prišlo do preobrata. Na prvi razpis, objavljen avgusta lani, se ni prijavil nihče. Kmalu zatem so na SODO, ki ga je takrat vodil Stanislav Vojsk, objavili nov razpis, iz dokumentacije pa črtali pomemben pogoj. Pred tem so bili namreč za sodelovanje na razpisu primerni le števci tistih proizvajalcev, ki so v dovolj velikem obsegu prisotni v državah Evropske unije (EU) in preverjeno delujejo. Po novem tega pogoja ni bilo več.

To je na stežaj odprlo vrata Zornu, ki je želel v Slovenijo dobavljati števce kitajskega proizvajalca Sanxing. Ta ima velike ambicije v Evropi, a do sedaj ni imel dosti uspeha. Med štirimi ponudniki so na SODO izbrali Zornovo podjetje Solvera Lynx, ki je bil števce pripravljen dobaviti za 14,7 milijona evrov (brez DDV), torej dobre tri milijone evrov ceneje kot Iskraemeco, ki števce proizvaja v Sloveniji. Po petih mesecih preverjanja je razpisna komisija vse ostale ponudbe v enem ali več sklopov izločila zaradi neizpolnjevanja pogojev ali previsoke cene.

Izločili vse ponudbe – le izbrane ne

Toda državna revizijska komisija, ki jo vodi Samo Červek, je po pritožbi Iskraemeca ugotovila, da bi morali na SODO oziroma Elesu izločiti tudi Zornovo ponudbo. Števci, ki jih je ponujalo njegovo podjetje Solvera Lynx, namreč niso izpolnjevali zahtevanih pogojev. Ravno nasprotno, ko so se na SODO oziroma Elesu seznanili s strokovnim mnenjem, ki ni bilo v prid Zornu, so po ugotovitvah državne revizijske komisije celo spreminjali izjave, da bi "pokrili" sporno odločitev. Komisija je nato posel razveljavila.

V Iskraemecu so v zahtevku za revizijo opozorili, da je Solvera Lynx ponudila enofazni števec z "BS (tj. British standard) priključnico, kar pa ni skladno z zahtevami konkretnega javnega naročila". SODO je namreč zahteval "standardno vijačno DIN priključnico".

Državni revizorji so ugotovili, da so v SODO od ponudnikov pričakovali števce, ki imajo priključnice, "skladne s standardom DIN 43857". Ta je med strokovnjaki v energetiki "splošno znan", poleg tega "so vse do današnjih dni slovenske distribucije nabavljale števce izključno po tem standardu".

Samo Červek, predsednik državne revizijske komisije
Samo Červek, predsednik državne revizijske komisije
Dkom

Boj za dobavo števcev gre v drugi krog

A strokovnjak, na katerega so se obrnili v državni revizijski komisiji, je v nasprotju z odgovornimi na SODO ugotovil, da Zornovi števci tega standarda ne izpolnjujejo. Takoj zatem so na SODO obrnili ploščo. Začeli so vztrajati, da nikoli niso zahtevali omenjenega standarda, in obenem priznali, da so pomanjkljivo določili zahtevo po standardni vijačni priključnici.

To pomeni, da bodo morali na SODO oziroma Elesu zdaj ponovno odločati o ponudbah. V tem primeru bi moral do posla priti Iskraemeco, ki kot edini preostali ponudnik izpolnjuje zahtevane tehnične pogoje.

A tudi bi se lahko zapletlo, saj so na SODO pri enem od manjših sklopov ponudbo Iskraemeca izločili. Za števce so namreč zahtevali certifikat o odobritvi, ki pa so ga v Iskraemecu dobili že po poteku razpisa. Ali bodo na Elesu zdaj oddali le del javnega naročila, ali pa ga bodo v celoti ponovili, bo znano v kratkem.

Kdo je Otmar Zorn

Poslovnež Otmar Zorn je bil v preteklosti že lastnik dveh večjih podjetij, ki delujeta v energetiki. To sta Iskra Zaščite in Varsi, ki ju je leta 2015 prodal grškemu Raycapu. Zanju je prejel okoli 37 milijonov evrov. Leto prej je od Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) dobil priznanje za podjetnika leta.Po tistem se je posvetil drugim poslom, tudi vlaganju v turizem in bančništvo. Danes je direktor in lastnik 12 različnih podjetij. V lasti ima hotel Bled rose ob Blejskem jezeru in večji delež v hranilnici Lon. Družba Solvera Lynx je imela lani okoli dva milijona evrov prometa in zaposlovala 15 ljudi.

Leta 2010, v času vlade Boruta Pahorja in SD, je Zorn postal član sveta agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN). V času vlade Alenke Bratušek je bil v kvoti SD imenovan za predsednika nadzornega sveta Slovenske odškodninske družbe (SOD), predhodnice današnjega SDH, vendar je po le dveh mesecih odstopil s položaja. Pred lanskimi parlamentarnimi volitvami je veljal za podpornika strank leve sredine in Gibanja Svoboda, a v zadnjem letu dni ni bil imenovan na noben položaj v državnem gospodarstvu.