Spopad za 15-milijonski posel v energetiki

Zakaj so v državnem podjetju spreminjali pogoje javnega razpisa, s tem pa vrata do posla odprli znanemu poslovnežu?

Avtor: Tomaž Modic
ponedeljek, 31. 7. 2023, 05:55


20220317-01124157
V SODO, ki ga vodi Stanislav Vojsk (na fotografiji), že skoraj leto dni iščejo dobavitelja električnih števcev, a se pri tem močno zapleta.
STA

V energetskih krogih že več tednov odmeva spopad za posel, vreden najmanj 15 milijonov evrov.

Gre za javni razpis za dobavitelja več kot 173.000 gospodinjskih števcev električne energije, ki jih bodo v prihodnjih treh letih odkupovala elektrodistribucijska podjetja v državi, nato pa jih bodo vgrajevala svojim uporabnikom. Objavila ga je družba Sistemski operater distribucijskega omrežja (SODO), ki je v izključni lasti države. Za najugodnejšega ponudnika je izbrala podjetje Solvera Lynx, ki je v lasti Otmarja Zorna. Toda do podpisa pogodbe je verjetno še daleč.

Po informacijah iz več virov bo najmanj eden od neizbranih ponudnikov, družba Iskraemeco, odločitev izpodbijal s pritožbo. Razlog: na javnem razpisu naj bi prišlo do več nepravilnosti. Poleg tega so v SODO spreminjali tudi razpisne pogoje. Če tega ne bi storili, se za zdaj zmagoviti ponudnik nanj ne bi mogel prijaviti.

Preberite še:
Kako je Snežičev financer želel priti do milijonov HSE iz BiH

Zakaj so omilili pogoje?

Na SODO, ki ga od spomladi 2020, torej še iz časa prejšnje vlade, vodi Stanislav Vojsk, so z iskanjem novega dobavitelja električnih števcev začeli lani poleti. Iztekala se je namreč triletna pogodba, ki so jo leta 2019 sklenili z družbo Iskraemeco. Ta je tudi tokrat veljala za favorita, nato pa je prišlo do preobrata.

Otmar Zorn se osem let po tem, ko je prodal družbi Iskra Zaščite in Varsi, na velika vrata vrača v energetiko.
Otmar Zorn se osem let po tem, ko je prodal družbi Iskra Zaščite in Varsi, na velika vrata vrača v energetiko.
STA

SODO je tako prvi razpis objavil že avgusta lani. Toda nanj se ni prijavil nihče. Že pred tem je eden od ponudnikov začel opozarjati na domnevno nepravične pogoje, ki naj bi omejevali konkurenco. Tako kot v preteklosti so bili za sodelovanje na razpisu primerni le števci tistih proizvajalcev, ki so v dovolj velikem obsegu prisotni v državah Evropske unije (EU) in preverjeno delujejo. Ta omejitev naj bi zmotila tudi javno agencijo za energijo, ki jo vodi Duška Godina.

Opozorila so na SODO uslišali. Prvotni razpis se je končal brez izbora, kmalu zatem pa so objavili novega - brez predhodnih zahtev po referencah. To je na stežaj odprlo vrata Zornu oziroma njegovi družbi Solvera Lynx, ki bi v Slovenijo dobavljala števce kitajskega proizvajalca Sanxing. Ta ima velike ambicije v Evropi, a do sedaj ni imel dosti uspeha. Nazadnje so ga v Grčiji izločili že v prvem krogu milijardo evrov vrednega javnega razpisa za dobavo 7,5 milijona števcev.

Na vprašanja o tem, zakaj in na čigavo pobudo so se odločili za spremembo razpisnih pogojev, nam na SODO niso želeli odgovoriti.

Preberite še:
Bivši minister Vizjak ima za 650 tisoč evrov delnic Petrola

Kdo je bil v igri za posel

Novi razpis je tako odprl vrata več ponudnikom. Na SODO so prejeli štiri ponudbe:

1) Dosedanji dobavitelj Iskraemeco, ki je bil pripravljen števce dobaviti za ceno okoli 18 milijonov evrov brez DDV. Njegovi lastniki so Egipčani.

2) Solvera Lynx, ki je oddala 14,7 milijona evrov visoko ponudbo. To je sedemkrat več od lanskih prihodkov podjetja. Večina števcev, ki bi jih dobavil, bi bila proizvedena na Kitajskem, manjši del pa v Švici.

V prvem razpisu so bile za proizvajalca električnih števcev zahtevane zgornje reference. V drugem jih ni bilo več.
V prvem razpisu so bile za proizvajalca električnih števcev zahtevane zgornje reference. V drugem jih ni bilo več.
enaročanje

3) italijanski Gridspertise, ki bi števce dobavil za nekaj manj kot 12 milijonov evrov. Njegov lastnik je italijanska državna energetska skupine Enel. Tudi oni bi jih dobavili s Kitajske, saj pri projektih uporabljajo števce proizvajalca Kaifa.

4) podjetje Enerdat - S, ki zastopa svetovnega proizvajalca števcev električne energije Landis+Gyr iz Švice. Zanimal se je za le večjega od sklopov. Zanj je oddal okoli 13 milijonov evrov vredno ponudbo, s katero je bil dražji od vseh preostalih.

Strokovna komisija je ponudbe preverjala skoraj pet mesecev. Na koncu je kot najboljšo izbrala ponudbo družbe Solvera Lynx. Še prej so na SODO kot neustrezni izločili ponudbi družb Iskraemeco in Gridspertise. Kot edini je ostal še Enerdat - S, ki pa ni bil konkurenčen s ceno.

Se pravni boj šele začenja?

A to je očitno zgolj začetek zapletov. Okoliščine izločanja ponudb bodo tako očitno predmet nadaljnih postopkov. V Iskraemecu se bodo na odločitev pritožili. Ali in zakaj, v kranjski družbi uradno ni mogoče preveriti. Po neuradnih informacijah jih je zmotilo, da jih v nasprotju s prakso niso pozvali k dopolnitvi ponudbe in predložitvi manjkajoče dokumentacije. Enako naj bi se zgodilo tudi pri izločitvi Italijanov.

Gre za dobavo skupno več kot 173.000 števcev, vrednih 15 milijonov evrov.
Gre za dobavo skupno več kot 173.000 števcev, vrednih 15 milijonov evrov.
Arhiv Svet24

Na SODO sicer ni bilo mogoče dobili pojasnil o tem, ali so se odločili tudi za preverjanje nekaterih dvomov v delovanje števcev, proizvedenih na Kitajskem. Na SODO naj bi namreč naročili njihovo testiranje pri Slovenskem institutu za kakovost in meroslovje (SIQ).

Pri javnem razpisu naj bi prišlo še do nekaterih manjših nepravilnosti. Tako naj bi zaradi dolgotrajnega odločanja na SODO spregledali, da je veljavnost ponudb vmes potekla, ponudnikov pa niso pozvali k njihovemu podaljšanju.

Kdo je Otmar Zorn

Poslovnež Otmar Zorn je bil v preteklosti že lastnik dveh večjih podjetij, ki delujeta v energetiki. To sta Iskra Zaščite in Varsi, ki ju je leta 2015 prodal grškemu Raycapu. Zanju je prejel okoli 37 milijonov evrov. Leto prej je od Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) dobil priznanje za podjetnika leta.Po tistem se je posvetil drugim poslom, tudi vlaganju v turizem in bančništvo. Danes je direktor in lastnik 12 različnih podjetij. V lasti ima hotel Bled rose ob Blejskem jezeru in večji delež v hranilnici Lon. Družba Solvera Lynx je imela lani okoli dva milijona evrov prometa in zaposlovala 15 ljudi.

Leta 2010, v času vlade Boruta Pahorja in SD, je Zorn postal član sveta agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN). V času vlade Alenke Bratušek je bil v kvoti SD imenovan za predsednika nadzornega sveta Slovenske odškodninske družbe (SOD), predhodnice današnjega SDH, vendar je po le dveh mesecih odstopil s položaja. Pred lanskimi parlamentarnimi volitvami je veljal za podpornika strank leve sredine in Gibanja Svoboda, a v zadnjem letu dni ni bil imenovan na noben položaj v državnem gospodarstvu.