Zelenski zavrnil možnost kompromisa s Putinom, ki bi vključeval izgubo ukrajinskega ozemlja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je poudaril, da mora kakršen koli kompromis za končanje vojne vključevati varnostna zagotovila, a da tak kompromis z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom ni možen, saj mu ne zaupajo.

Svet24
Avtor: Svet24 / S.R.
četrtek, 16. 2. 2023, 20:19


Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski
Profimedia

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v današnjem intervjuju za britanski BBC zavrnil možnost, da bi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom sklenil kakršen koli dogovor o potencialnem končanju vojne, ki bi bil vezan na predajo ukrajinskega ozemlja. Kot je opozoril, bi predaja ozemlja pomenila, da se bi ruska vojska lahko »vedno znova vračala.« Poudaril je, da je najhitrejša pot do miru vojaška pomoč zahoda. »Orožje je edini jezik, ki ga Rusija razume,« je dejal.

Kar zadeva pričakovano rusko ofenzivo, se je ta po navedbah Zelenskega že začela, Rusi pa zaenkrat napadajo v »več smereh.« Verjame sicer, da se jim lahko ukrajinske sile uspešno uprejo in nato izvedejo protiofenzivo, za kar bo ključnega pomena zahodno orožje. Po tem, ko so zahodni zavezniki Ukrajini obljubili dobavo sodobnih bojnih tankov, so se ukrajinske prošnje nemudoma preusmerile v letala in rakete dolgega dosega. ZDA so sicer obljubile dobavo raket z dosegom do 150 kilometrov, a si Ukrajina želi predvsem dobave raket ATACMS z dosegom do 300 kilometrov.

To bi bila »velika napaka«

Zelenski je spregovoril tudi o beloruskem predsedniku Aleksandru Lukašenku, ki je danes zapretil, da bi se bila Belorusija pripravljena vključiti v vojno, a le, če bi bila napadena oziroma če bi belorusko mejo prestopil »en sam vojak z orožjem, da bi ubil naše ljudi.« Zelenski je izrazil upanje, da Belorusija ne bo vstopila v vojno. »Če bo, se bomo borili in preživeli.« Dodal je, da bi bila »velika napaka,« če bi Belorusija znova dovolila, da Rusija še enkrat napade z njihovega ozemlja.

Boj za preživetje

Zelenski je rusko taktiko v prvem letu vojne označil za »brez vrednosti,« pri čemer je cilja predvsem na uničenje, ki ga povzročajo. »Vse so uničili. Če so njihovi vojaki prejeli takšne ukaze in jih tudi izvršili, potem si delijo iste vrednote.«

»Danes nas združuje bitka za preživetje. Verjamem, da se Ukrajina bori za svoje preživetje,« je še dejal Zelenski in dodal, da se Ukrajina proti Evropi premika tako z vidika gospodarstva kot vrednot. »To pot smo si izbrali. Želimo varnostna zagotovila. Kakršni koli kompromisi glede ozemlja nas bodo kot državo oslabili,« pa je odgovoril na vprašanje, kako oziroma kje vidi konec vojne, ki je terjala že tako veliko življenj. Zadnji ukrajinski podatki o številu smrtnih žrtev na bojiščih po poročanju BBC denimo kažejo, da je v Ukrajini v tem mesecu umrlo več ruskih vojakov kot v katerem koli mesecu od prvega tedna ofenzive. Podatkov seveda uradno ni mogoče potrditi.

»Ne gre za goli kompromis. Zakaj bi se tega bali? V življenju vsak dan sklepamo na milijone kompromisov. A vprašanje, s kom. S Putinom? Ne. Ker ni nobenega zaupanja. Dialog z njim? Ne. Ker ni nobenega zaupanja,« je zaključil.