Kralj Karel III. izbira novega "drugega glavnega" kuharja

Vse bolj posega po zdravi, naravni hrani. Za zajtrk si na primer privošči poleg obveznega čaja samo sveže sadje in oreščke. Kosilo tako ali tako vedno preskoči.

Svet24
Avtor: Svet24 / K.K.
sobota, 15. 4. 2023, 17:00


karel 1
Karel III. išče novega višjega kuharja. Služba v kraljevi kuhinji je naporna in zahtevna, a zagotovo tudi dobro plačana.
Profimedia

Kralj Karel III. je zadnja leta spremenil prehranske navade. Vse bolj posega po zdravi, naravni hrani. Za zajtrk si na primer privošči poleg obveznega čaja samo sveže sadje in oreščke. Kosilo tako ali tako vedno preskoči. Na večernem jedilniku pa zahteva najmanj dvakrat tedensko vegetarijanske jedi, enkrat tedensko veganske, čim pogosteje pa se izogiba tudi mleku in mlečnim izdelkom. Jajca? Že leta jih ni na njegovem jedilniku. Kuharji, ki skrbijo, da se kralj prehranjuje raznoliko, okusno in zdravo, najbrž nimajo lahkega dela. Še posebno ker med njihove delovne dolžnosti spada tudi skrb za založenost shramb, za nakupovanje sezonskih in lokalnih pridelkov, usklajevanje kraljevih želja z željami njegove ožje družine in seveda tudi za pripravo slavnostnih jedilnikov za priložnosti, ko ima kralj goste.

Odločitev, da bosta jedla kar se da zdravo, sta sprejela kralj Karel in kraljica Camilla skupaj. Na svojih krožnikih bosta zahtevala manj mesa in več zelenjave.
Odločitev, da bosta jedla kar se da zdravo, sta sprejela kralj Karel in kraljica Camilla skupaj. Na svojih krožnikih bosta zahtevala manj mesa in več zelenjave.
Profimedia

A kuharski mojstri so kljub tem zahtevam pozorno prisluhnili objavi iz Buckinghamske palače, da se je izpraznilo delovno mesto drugega glavnega kuharja. Priloženo vabilo vsem kuharskim mojstrom, naj se prijavijo na razpis, se sliši prav zanimivo, če ne celo mamljivo. Premier sous chef, kot se glasi naziv kuharja, ki ga kralj potrebuje v svoji kuhinji, bo vodil delovno skupino izurjenih kuharskih strokovnjakov. Skrbel bo, da bo delo teklo gladko in da bodo na mizi ob vsaki priložnosti jedi, pripravljene po najvišjih možnih merilih. Nadziral bo tudi kuharske ekipe v kraljevih podeželskih dvorcih in pripravljal izbor hrane, s katero bodo zadovoljni tudi najzahtevnejši gosti. Predvsem pa bo pomembno, da bo z njegovim delom zadovoljen prvi mož v monarhiji, kralj Karel III. Ker si kralj prizadeva za ohranjanje planeta in bi rad bil svojim podanikom za zgled, bo moral novi kuhar premišljeno črtati z jedilnikov preobilico mesa, rib, masla, mleka, sira in jajc. Kralj hoče jesti zdravo in njegova želja je kuharskim mojstrom ukaz.