FOTO: Umrla ena oseba, v UKC Ljubljana naj bi huje opečena pristala oče in sin

Vzrok današnje serije eksplozij v podjetju Hamex na Stari Vrhniki še ni znan. Po prvih informacijah je v nesreči umrla ena oseba, še dve sta huje poškodovani. Po poročanju Dnevnika naj bi šlo za lastnika podjetja in njegovega sina.

Svet24
Avtor: Svet24 / S.R.
petek, 17. 2. 2023, 15:43


hamex, stara vrhnika, eksplozija
Posledice eksplozije v podjetju Hamex.
Civilna zaščita Vrhnika

Na Stari Vrhniki, naselju v občini Vrhnika, so danes ob približno 11.30 uri odjeknile silovite eksplozije, nato so zatulile sirene. Kot smo že poročali, je eksplodiralo v podjetju Hamex, ki se ukvarja z izdelavo pirotehnike. Eksplozije so bile tako silovite, da so jih zaznale tudi najbližje opazovalnice državne mreže, namenjene beleženju potresov. Da je okolico streslo tako močno, kot da bi bil potres, so poročali tudi okoliški prebivalci. V nesreči je po do zdaj znanih podatkih umrla ena oseba, še dve pa sta huje poškodovani. Po navedbah Boštjana Plahutnika z reševalne postaje Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana sta v ljubljanskem kliničnem centru pristala dva moška. Oba sta huje opečena, po prvih ocenah pa imata opečenih med 40 in 60 odstotkov površine kože. Njuno življenje je ogroženo, so za STA povedali v UKC Ljubljana. Oba bolnika sta močno opečena po koži in dihalih, eden pa je poleg tega utrpel še t. i. blast poškodbo trebuha in medenice. Spletni Dnevnik medtem poroča, da je po njihovih neuradnih podatkih življenje izgubil eden od zaposlenih, medtem ko sta se huje poškodovala lastnik Hamexa in njegov sin.

Policisti, ki so kraj nemudoma zavarovali, so prebivalce pozvali, naj se prizorišču ne približujejo, predvsem pa upoštevajo navodila policistov na terenu. Kot so malo pred 15. uro sporočili iz Civilne zaščite Vrhnika, je bil požar ob 13. uri lokaliziran in pogašen. »Občanom sporočamo, da je gibanje na prostem varno. Širše območje nesreče ostaja do nadaljnjega zaprto. Upoštevajte navodila gasilcev in policije,« so dodali.

Prostori uničeni, požar so pogasili razmeroma hitro

Na kraju nesreče je sicer posredovalo 55 gasilcev z 20 vozili, do eksplozije pa je prišlo v proizvodnih prostorih, pri čemer se je razširil tudi na skladišče. »Ti prostori so več ali manj uničeni,« je že po nesreči povedal vodja intervencije z Gasilske brigade Ljubljana Tomaž Ažbe. Število eksplozij je nemogoče ugotoviti, glede na oceno poškodb pa je prišlo do močne eksplozije, je po poročanju STA še dejal Ažbe, ki je dodal, da so vsi objekti odstranjeni dovolj stran od kraja nesreče, tako da večjega tveganja ne bi smelo biti. Na novinarski konferenci je nato nadalje pojasnil, da so med intervencijo skupaj z zaposlenimi ugotavljali, za kakšne snovi gre in kakšno je tveganje, zato so morali med samim gašenjem spremeniti taktiko. Ker določene snovi ne smejo priti v stik z vodo, so na nekaterih območjih gasili s prahom. Sam požar je bil po njegovih navedbah razmeroma hitro pogašen, ob zaključku intervencije pa so pregledali še okolico, če bi se kje nahajal še kakšen od pohodnikov. V okolici so našli tudi nekatere predmete, ki so iz tovarne poleteli v eksploziji.

Po navedbah Ažbeta ni nevarnosti, da bi delci, ki so odtekali z gasilno vodo, ogrožali okolje. V začetni stopnji so sicer zaznali povečanje prašnih delcev, a je s časom ta koncentracija upadala, na samem žarišču pa je bila že po eni uri znova pod mejo.

Vzroku eksplozije še ugotavljajo, po navedbah poveljnika Civilne zaščite Vrhnika Petra Rodiča pa je glede na posledice, ki jih je pustila tragedija, verjetno prišlo do eksplozije na enem območju kompleksa, saj so ostali objekti manj poškodovani. Zaenkrat ni nevarnosti, da bi prišlo do kake nadaljnje reakcije. Bilo je tudi nekaj kemikalij, pri katerih je bila potrebna previdnost pri gašenju, saj lahko reagirajo z vodo. Sicer pa z vidika škodljivosti gre za kemikalije, ki se uporabljajo pri proizvodnji pirotehnike, kot so denimo smodnik in druge kemikalije, potrebne za vžig.

Podjetje Hamex se ukvarja z izdelavo pirotehnike.
Podjetje Hamex se ukvarja z izdelavo pirotehnike.
STA

Ni bilo nasprotovanj, bile pa so pritožbe

Vrhniški župan Daniel Cukjati je medtem pojasnil, da glede samega delovanja podjetja Hamex s strani občine v preteklosti ni bilo kakšnega nasprotovanja, je pa potrdil, da so se v preteklosti pojavljale neke pritožbe glede testiranja njihovih proizvodov v poskusni fazi. Včasih so se namreč »po našem mnenju morda testirala na neprimernem prostoru.« Na podlagi pogovorov tudi s podjetjem je bilo v zadnjem obdobju teh testiranj »bistveno manj oziroma skorajda nič ter so ta testiranja v glavnem izvajali v primernih prostorih.«

V zvezi s tragedijo je na Vrhniki spregovoril tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. Pojasnil je, da se je na Vrhniki danes znašel povsem slučajno, saj je bil na terenskem obisku lokalnega centra za socialno delo. Tekom tega terenskega obiska je tudi slišal za nesrečo. Dejal je, da je tukaj v prvi vrsti zato, da svojcem žrtev izreče sožalje ter se za hiter odziv zahvali gasilcem, pripadnikom civilne zaščite in občini. Hkrati je v imenu vlade ponudil, v kolikor je potrebna kakršna koli pomoč države. Ko bodo znani vzroki nesreč, pa je obljubil tudi ukrepanje na politični ravni s »popravljanjem zakonskih aktov in pravilnikov, da do takih katastrof, ki smo jo videli danes, ne bo več prihajalo.«

Na kraju je posredovalo več kot 50 gasilcev, prisotni pa so tudi policisti in reševalci.
Na kraju je posredovalo več kot 50 gasilcev, prisotni pa so tudi policisti in reševalci.
STA

………

Na kraju so sicer posredovali gasilci PGD Stara Vrhnika, PGD Vrhnika, PGD Verd ter PGD Sinja Gorica, torej društva, ki spadajo pod Gasilsko zvezo Vrhnika, ter poklicni gasilci GB Ljubljana. Na kraju so bili tudi reševalci, aktivirani pa so bili še občinski štab civilne zaščite, ekološki laboratorij z mobilno enoto (ELME) ter Agencija RS za okolje (Arso).

Iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so malo po nesreči sporočili, da po prvih informacijah s terena ni znakov, da bi bila onesnažena širša okolica, prebivalcem pa tudi oni svetujejo, naj se bližnji okolici izogibajo.