Parkiranje v prestolnici bo še dražje

Parkiranje v Ljubljani bo po novem še malce dražje in sicer za deset centov na uro, parkirne hiše bodo še dražje, parkirnino bo potrebno plačevati tudi ob sobotah do 19. ure. Ljubljanska občina želi tudi tako spremeniti prevozne navade Ljubljančanov in dnevnih migrantov.

Svet24
Avtor: Svet24 / A.Z.
četrtek, 4. 5. 2023, 12:45


parkiranje ljubljana gp6
Gašper Petovar

Dolgo časa je veljala cena parkiranje v mestnem središču 1,2 evra. A vedno višji stroški celotnega delovanja in vzdrževanja parkirnega sistema so zdaj pripeljali do podražitev. Nove cene so sicer predlog in če bo ta sprejet, bo cenik z višjimi cenami začel veljati 5. junija letos.

Parkiranje v coni I se bo podražilo na 1,3 evra na uro, v coni II bo tako potrebno za uro parkiranja plačati 80 centov, v tretji coni, torej malce izven strogega središča, pa 50 centov. Za 20 centov bo dražje parkiranje preko noči, z 1,8 na dva evra na noč, v coni III pa 70 centov za prvi dve uri in nato 70 centov za vsako naslednjo uro.

Dražje bo parkiranje tudi v parkirnih hišah, v PH Kongresni trg bo cena do tri ure pakiranja 1,7 evra na uro, nad tremi urami pa kar 2,5 evra. Dva evra pa bo treba plačati za parkiranje preko noči.

Tudi abonenti bodo globlje segli v žep, po novem bodo za dovolilnico morali plačati 45 evrov na mesec, v coni II 40 in coni III 28 evrov. Letno abonentsko pakirno dovoljenje pa bo stalo po novem 200 evrov. Dovolilnice za avtomobile za stalne prebivalce središča Ljubljane pa se ne bodo podražile.

»Spremembe navad bodo potrebne. Takse za vstop v Ljubljano pa ne podpiramo. Kdor je pisal tisti predlog, o katerem smo zadnje dni veliko brali, ga je napisal brez našega mnenja. Drugje se te vstopne takse niso izkazale kot dobre. Bomo pa delali v smeri izboljšanje javnega prevoza in v prihodnje bo tudi kolesarstvo v Ljubljani dobilo še večjo težo. Pri nas je možno kolo uporabljati nekje do 200 dni na leto,« je poudaril župan Zoran Janković. V ta namen bo MOL šel v nabavo 60 novih mestnih avtobusov, 20 jih bo s pogonom na plin, 20 na vodik in 20 na elektriko. Prav tako bodo v prihodnje z vsako predelavo cest posebno pozornost namenili kolesarskim stezam.

Gašper Petovar

»Gneča bo, sploh ko se bo gradilo. Problematike parkiranja v spalnih soseskah pa ne bomo mogli tako hitro rešiti, te so bile grajene po načelu 'dve stanovanji na avto', zdaj pa ima vsako stanovanje po dva ali tri avtomobile. Zato bomo odprli dve novi garažni hiši, Rog bo imel 180 parkirnih mest, Ilirija pa 361,« je dodal Janković. S temi parkirnimi hišami si obetajo, da bodo pod zemljo in s pločnikov umaknili tudi avtomobile okoliških prebivalcev.

»S težkim srcem sem se strinjal s temi podražitvami parkiranj, a stroški so se višali, cene pa se niso spreminjale že nekaj let. A raje vidim avtomobil pod zemljo kot na pločniku,« je še povedal župan.