Na Krimu za priključitev Rusiji glasovalo 97 odstotkov prebivalstva, kakšen bo rezultat tokrat?

Na okupiranih območjih Ukrajine se je danes začelo glasovanje na referendumih, s katerimi želi Rusija upravičiti priklučitev štirih ukrajinskih regij.

Svet24
Avtor: Svet24 / S.R.
petek, 23. 9. 2022, 09:55


referendum, zaporožje, ukrajina
Glasovanje v Zaporožju, kjer naj bi bilo volilnih upravičencev več kot 500.000.
Profimedia

»Glasovanje na referendumu o tem, da bi regija Zaporožje postala del Rusije kot sestavni del Ruske federacije, se je začelo! Vračamo se domov! Srečno pot, prijatelji!« je po poročanju tiskovne agencije Reuters danes naznanil Vladimir Rogov, proruski uradnik v lokalni upravi. Rezultat, ki bo v korist priključitve Rusiji, je bolj ali manj zagotovljen, tako ukrajinske oblasti kot zahodni zavezniki pa so že poudarili, da referendumi nimajo legitimnosti, da rezultata ne bodo priznali in da bo priključitev nezakonita.

Glasovnice v obeh separatističnih republikah, ki jih Rusija priznava kot neodvisni državi, bodo izključno v ruskem jeziku, v regijah Herson in Zaporožje pa bodo glasovnice natisnjene tudi v ukrajinščini, poroča STA.

Referendumi, ki naj bi se glede na poročanje ruske tiskovne agencije Tass zaključili prihodnji torek, potekajo v regijah Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje, ki skupaj predstavljajo približno 15 odstotkov ukrajinskega ozemlja. Na Zahodu jih vidijo predvsem kot tveganje za dodatno stopnjevanje vojne. Proruski predstavniki na okupiranih območjih so jih napovedali pred dnevi, in sicer po uspešnih ofenzivi ukrajinske vojske, ki je izpod ruskega jarma znova osvobodila večji del regije Harkov. Zaradi nevarnosti, da bo Ukrajina osvobodila še več ozemlja, so morali z referendumi, ki so jih sicer omenjali že več mesecev, a so z njimi odlašali, močno pohiteti. Ruski predsednik Vladimir Putin, ki je pred dnevi izdal ukaz za delno mobilizacijo rezervistov, ki je po zadnjih informacijah iz Rusije vse prej kot »delna,« je takrat dejal, da bodo referendumi ljudem omogočili, da izrazijo svojo voljo.

Poročila o ustrahovanju

Po navedbah ukrajinskega guvernerja regije Lugansk Sergeja Hajdaja, ki se opira na poročila iz kraja Bilovodsk, naj bi bila udeležba na referendumih obvezna. Tam naj bi namreč vodja enega od podjetij svojim zaposlenim dejal, da bodo tiste, ki bodo glasovanje zavrnili, odpustili iz službe, njihova imena pa predali varnostnim službam. Dejal je še, da so ruske oblasti prebivalcem kraja Starobilsk prepovedale izhod iz mesta do naslednjega torka, na domove pa naj bi poslali oborožene skupine, ki naj bi prebivalce prisilile v udeležbo na referendumu.

Pretveza

Ukrajinske oblasti opozarjajo, da želijo v Kremlju rezultate referenduma prikazati kot dokaz o široki podpori Rusiji na okupiranih ozemljih, na podlagi katerega si bodo podobno kot na Krimskem polotoku leta 2014 priključili ukrajinsko ozemlje. Rusija bo s tem posledično upravičevala morebitno stopnjevanje konflikta, saj bo lahko nadaljnje ukrajinske napade označila kot neposreden napad na njihovo ozemlje oziroma konflikt opredelila kot obrambo ruske zemlje, kar je Putin nakazal že v sredinem govoru, v katerem je zarožljal tudi z jedrskim orožjem.

Na Zahodu sicer vlada prepričanje, da je rezultat referendumov, ki bo v korist Rusije, neizogiben. Spomnimo, na referendumu v Krimu leta 2014, ki ga je velik del mednarodne skupnosti označil za prirejenega, je za priključitev Rusiji glasovalo neverjetnih 97 odstotkov prebivalcev. Izvedbo tokratnih referendumov je nepresenetljivo obsodila večina zahodnih voditeljev, vključno z Evropsko unijo, zvezo Nato in Organizacijo za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Kot so denimo poudarili v organizaciji Ovse, rezultati ne bodo imeli pravne teže, saj niso v skladu z ukrajinsko zakonodajo in mednarodnimi standardi, območja, na katerih se izvajajo, pa niso varna. Dodali so še, da tam ne bo prisotnih mednarodnih opazovalcev, velik del prebivalstva, ki je tam živelo pred vojno, pa je z območij zbežal.

Če Rusija regiji Lugansk in Doneck že zdaj obravnava kot neodvisni ljudski republiki, pa tako Ukrajina kot njeni zahodni zavezniki vse dele Ukrajine, ki jih je zavzela ruska vojska, obravnavajo kot ozemlja, ki so bila okupirana nezakonito. Hkrati poudarjajo, da ruska vojska nobene regije ne nadzoruje v celoti. V ruskih rokah je denimo zgolj 60 odstotkov regije Doneck.