Furs v Mariboru Snežiču zaplenil maseratija bosanskih registrskih oznak

Uslužbenci Finančne uprave so danes v Mariboru zasegli maseratija bosanskih registrskih tablic doktorja davčnih utaj Roka Snežiča oziroma njegove žene Klavdije.

Svet24
Avtor: Svet24 / J.V.
petek, 24. 2. 2023, 19:15


snežič maserati
Na Fursu pravijo, da lahko vozilo zasežejo zaradi suma kršitve carinskih predpisov, ki se nanašajo na vozilo.
necenzurirano.si

Kot je poročal Svet na Kanalu A, bo maserati v garaži Fursa ostal, dokler Snežič oziroma njegova žena ne pojasni, zakaj ima avto registrske tablice države izven carinskega območja, torej iz Bosne in Hercegovine, pri nas pa se uporablja že več kot 185 dni. Če se vozilo že dalj časa uporablja v Sloveniji, bi morala biti namreč plačana uvozna carina.

Na Fursu za Svet pojasnujejo, da lahko vozilo zasežejo zaradi suma kršitve carinskih predpisov, ki se nanašajo na vozilo. Po carinski zakonodaji EU se šteje avtomobil (prevozno sredstvo), registriran v tretji državi, kot blago z neunijskim statusom (carinsko blago).

Rok Snežič s soprogo Klavdijo Snežič.
Rok Snežič s soprogo Klavdijo Snežič.
Mediaspeed

Avtomobil, registriran v tretji državi, se lahko začasno uvozi, torej deklarira za postopek začasnega uvoza s popolno oprostitvijo plačila uvoznih dajatev, če so izpolnjeni pogoji, določeni v členu 212 DU: avtomobil je registriran izven carinskega območja Unije na ime osebe s sedežem zunaj tega območja in uporablja ga oseba s sedežem izven carinskega območja Unije, če gre za fizično osebo, se šteje kot sedež osebe njegovo običajno prebivališče. To je kraj, kjer oseba dejansko prebiva najmanj 185 dni v koledarskem letu zaradi osebnih ali poslovnih vezi.

V primeru, da se je ob kontroli ugotovilo, da z avtomobilom s tujo tablico upravlja oseba, ki ima običajno prebivališče v Sloveniji (ali kjer koli drugje v EU), zgornji pogoj za popolno oprostitev ni (več) izpolnjen, kar pomeni nastanek carinskega dolga (člen 79/1/a) in kršitev postopka ZU s popolno oprostitvijo, so pojasnili na Fursu in dodali, da se do ugotovitev konkretnega dejanskega stanja blago hrani pod carinskim nadzorom.