Zdaj vemo: Janša je lagal, Snežič je financer SDS

Preživeli smo vse preiskave in brskanja po naših bančnih računih. Preživeli smo vse pogrome, lažne obtožbe in zmerjanja. Še vedno smo tarča serijskih tožb. A resnica je končno tudi uradno prišla na dan.

Avtor: Primož Cirman
sobota, 6. 7. 2024, 05:55


rok-snežič
Rok Snežič je bil v času prejšnje vlade eden najvplivnejših posameznikov v zakulisju gospodarsko-političnega dogajanja.
Bobo

V začetku leta 2018, nekaj mesecev pred parlamentarnimi volitvami, je v medije prišla novica, da je Slovenska demokratska stranka (SDS) s takrat neznano državljanko Bosne in Hercegovine (BiH) Dijano Đuđić podpisala pogodbo o najemu 450 tisoč evrov posojila. Šlo je za vsoto, ki je bila z vidika slovenske politike velikanska. Za primerjavo: nekdanja Lista Marjana Šarca (LMŠ) je za celotno kampanjo za iste volitve porabila tretjino tega denarja.

Vprašanje, kdo financira politične stranke, je ključnega pomena za razumevanje in ohranjanje demokracije. Za denarnim vložkom v politika se ponavadi vedno skriva interes. Tudi zato smo takrat začeli preiskovati, kdo je v ozadju te ogromne količine denarja, ki bi pred volitvami prišla v SDS. Slutili smo, da to ne more biti Dijana Đuđić, saj je takrat živela v bloku v Prijedoru.

Kdo je bil torej človek, ki se je odločil v SDS vložiti pol milijona evrov? Četudi so v stranki Janeza Janše posojilno pogodbo razdrli, so nas sledi hitro pripeljale do Roka Snežiča, davčnega svetovalca, ki je poslovno deloval v Banjaluki. Z Janšo si je delil sobo na Dobu, kjer je preživljal alternativno kazensko sankcijo tako imenovanega vikend zapora. Leta 2013 je bil namreč obsojen zaradi utaje davkov, kmalu zatem pa je končal v osebnem stečaju.

Janez Janša je lagal o odnosu s Snežičem. Ne samo, da je prvak SDS z njim v tesnih stikih. Snežič pomaga tudi iskati finančna sredstva za stranko.
Janez Janša je lagal o odnosu s Snežičem. Ne samo, da je prvak SDS z njim v tesnih stikih. Snežič pomaga tudi iskati finančna sredstva za stranko.
Primož Lavre

Preberite še:
Računsko sodišče razkrilo, kdo je največji financer SDS

Slamnati ljudje, bančni računi in gora gotovine

Pred nami se je od leta 2018 naprej začela risati mreža podjetij, slamnatih ljudi in bančnih računov iz Slovenije, Hrvaške, BiH, Avstrije, Madžarske, Slovaške in Cipra, ki je z različnimi posli, od uvažanja delavcev do različnih svetovanj, obrnila več kot 20 milijonov evrov denarja. Njeni ljudje so na bančnih okencih, tudi v Sloveniji, dvigovali velikanske zneske gotovine.

Po poznejših ugotovitvah kriminalistov je imel eno glavnih vlog v tej mreži Snežič. V seriji člankov smo razkrivali njegove posle, vpletene in informacije iz posameznih preiskovalnih postopkov v več državah. Pisali smo o vozniku Snežičeve stranke, nekdanjega župana Zavrča Mirana Vuka, ki mu je Dijana Đuđić izročala denar.

Pojavljati so se začeli tudi prvi podatki o povezavah med temi ljudmi in SDS. Prav iz te mreže je namreč prišel tudi del kapitala, s katerim je bila ustanovljena Nova24TV, strankarska televizija SDS. Ljudje iz poslovnega sveta so znali povedati, da je Snežič pomagal zbirati denar za ta projekt.

To je bilo dovolj, da se nas je Rok Snežič odločil uničiti.

Plakati, ki jih je Snežič naročil za provokacijo stranke NSi. V njih se predstavlja kot nekdo, ki "odpira vrata" v državnih podjetjih.
Plakati, ki jih je Snežič naročil za provokacijo stranke NSi. V njih se predstavlja kot nekdo, ki "odpira vrata" v državnih podjetjih.
necenzurirano.si

Preberite še:
Janša je lagal: s Snežičem sta v rednih stikih

Snežič opravi umazano delo za SDS

Ko je SDS marca 2020 prevzela oblast, naš portal pa je videla kot glavno nevarnost, je začel Snežič proti našim novinarjem vlagati serijske tožbe. Zmotili so ga članki o njegovih poslih v Sloveniji in tujini, povezavah z Dijano Đuđić in vlogi pri posojilu, ki ga je želela najeti SDS.

Do danes se je nabralo več kot 50 tožb. Očital nam je kazniva dejanja razžalitve in žaljivih obdolžitev. Šlo je za prvi domači primer pojava, ki ga v tujini poznajo kot SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation v angl.). Gre za serijske tožbe, ki so zlorabljene za utišanje, nadlegovanje in ustrahovanje kritikov. Njihov cilj ni iskanje pravice na sodišču, ampak finančno izčrpanje medija, ki lahko za obrambo pred neutemeljenimi tožbami porabi leta in deset tisoče evrov.

A to je bil le uvod. Snežič nas je na različnih propagandnih portalih obtoževal, da smo lažnivci in davčni mahinatorji. Osebno je žalil nas in naše družinske člane. Že pred leti je enemu od nas po telefonu grozil, da bo "spravil" na Nova24TV članek, da je pedofil. Za SDS smo bili medijski morilci, propagandno trobilo, "mafijski portal", levičarska greznica, obskurni medij, ki "mu Snežič vrača udarec", "udbaški presstituti", "Kučanovi retardirani medijski ubijalci", "Balkanci", lažnivci in finančni mahinatorji.

Korespondenca med Rokom Snežičem in Janezom Janšo nekaj tednov pred prodajo Planet TV leta 2020.
Korespondenca med Rokom Snežičem in Janezom Janšo nekaj tednov pred prodajo Planet TV leta 2020.
Necenzurirano.si

Na državne institucije, ki so jih vodili izbranci SDS, je Snežič pošiljal "prijave kaznivih dejanj", ki so bili dejansko odstavek ali dva dolgi pamfleti z lažnimi obtožbami. To je bilo dovolj, da so nas začeli preiskovati policija, specializirano državno tožilstvo in urad za preprečevanje pranja denarja (UPPD), ki je na podlagi Snežičevih pamfletov prebrskal bančne račun naših novinarjev in njihovih družinskih članov. Seveda nikoli niso odkrili nobenih nezakonitosti ali nepravilnosti, ker jih nikoli ni bilo.

Preberite še:
Ko pride Janša, Snežič pošlje SMS: "HSE imava pokrit."

Želeli so prikriti nakazila, a jih je razkrinkalo računsko sodišče

Ves ta represivni pritisk, ves ta cirkus, vsa ta kampanja pljuvanja se je od leta 2018 do danes dogajala zgolj zaradi enega razloga: "ubiti" zgodbo, da največjo slovensko politično stranko financira poslovnež, ki je osumljenec v več postopkih Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Ki slovenske podjetnike s plakati ob avtocestah vabi v "davčno oazo" BiH. Ki sam uradno nima nobenega premoženja ali prihrankov, četudi si v Mariboru gradi vilo. Ki se javno hvali, da je Janšev prijatelj, medtem ko ima odlične poslovne povezave z ljudmi iz najožjega kroga Milorada Dodika.

Janša in Snežič sta želela uničiti medij, ki je odkril, da v SDS prihaja denar neznanega izvora.

Danes, leta 2024, je jasno, da smo imeli prav. Krog je sklenjen. Dobrih šest let po razkritju novice o posojilni pogodbi med SDS in Dijano Đuđić, je računsko sodišče v poročilu o poslovanju stranke v "supervolilnem" letu 2022 razkrilo, da je bila njena največja donatorka Klavdija Snežič, nekdanja soproga Roka Snežiča. Uradno ji je nakazala 13.500 evrov prispevkov. To je daleč največ med vsemi fizičnimi osebami, ki so SDS donirali denar.

Rok Snežič prijavi, Damjan Žugelj brska po računih novinarjev, Janez Janša javno žuga s podatki, ki jih je pridobil Žugljev urad. Gre za primer, ki nakazuje na jasno povezavo med Žugljevim uradom, takratno vodilno ekipo na Fursu, Rokom Snežičem in nekdanjim državnim vrhom.
Rok Snežič prijavi, Damjan Žugelj brska po računih novinarjev, Janez Janša javno žuga s podatki, ki jih je pridobil Žugljev urad. Gre za primer, ki nakazuje na jasno povezavo med Žugljevim uradom, takratno vodilno ekipo na Fursu, Rokom Snežičem in nekdanjim državnim vrhom.
Posnetek zaslona/necenzurirano.si

In spet smo pri prvotnem vprašanju: od kje je prišel ta denar? Več indicev kaže na to, da je bila Klavdija Snežič v zadnjih letih le krinka za posle Roka Snežiča. Istega Roka Snežiča, ki ga je Janša "po izhodu iz zapora leta 2014 videl mogoče štirikrat". Istega Roka Snežiča, s katerim si je dopisoval o prodaji Planet TV in Siola. Istega Roka Snežiča, ki po navedbah Janše nima nič s financiranjem SDS.

Preživeli smo vse preiskave in brskanja po naših bančnih računih. Preživeli smo vse pogrome, lažne obtožbe in zmerjanja. Še vedno smo tarča serijskih tožb.

A resnica je končno tudi uradno prišla na dan. Zato jo zapišimo še enkrat: leta 2022, ko smo na volitvah odločali o usodi slovenske demokracije, je SDS največ denarja med posamezniki prejela od soproge Roka Snežiča, osumljenca v več preiskavah NPU. Hvala, ker nas berete!

Necenzurirano prenos
Rok Snežič, ki je uradno brez premoženja, v elitnem predelu Maribora gradi vilo.
Andrej Petelinšek