FOTO in VIDEO: Na območju Maribora udarila huda ura, klestila toča, Kamnico zalilo

Meteorologi so napovedali, da bodo popoldne v severnih krajih možne posamezne močne nevihte z nalivi in točo. Niso zgrešili. Najhuje je bilo na širšem območju Maribora, zlasti na območju Kamnice.

Svet24
Avtor: Svet24 / S.R.
torek, 23. 5. 2023, 15:51


kamniška graba, poplave
Kamniška graba pri Mariboru.
Facebook/Neurje.si/Petra Lah

Meteorologi Agencije RS za okolje so sicer napovedali pretežno sončno popoldne, a so opozorili, da so predvsem v severni Sloveniji možne krajevne plohe. Proti večeru se bo stanje sicer umirilo. Da se je nad Pohorjem razvila "kar konkretna nevihta," so malo pred 16. uro razodeli ljubiteljski vremenarji na portalu Neurje.si, ki so pozneje postregli tudi s prvo fotografijo. Z nje je videti, da je na območju Maribora že padala toča. "Ker je govora o precej stacionarni zadevi, lahko lokalno pade večja količina padavin. Možna je tudi manjša toča," so dodatno pojasnili.

O tem, da se je na Štajerskem, predvsem na širšem območju Maribora, popoldne razvila hujša nevihta, ponekod pa je padala toča, poroča tudi STA. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je tamkajšnji center za obveščanje prejel več klicev občanov na številko 112 za tehnično in drugo pomoč. Zabeležili so kar 77 dogodkov, pri čemer je v večini primerov meteorna voda zalila kleti stanovanjskih in drugih objektov, zaradi zamašenih odvodnih kanalov pa je poplavila nekaj površin na prostem. Zaradi močnih sunkov vetra se je podrlo tudi nekaj dreves. Sprožilo se je 14 zemeljskih plazov, od tega jih pet ogroža objekte in eden cesto. Gasilci z vsemi razpoložljivimi enotami črpajo vodo in s folijami prekrivajo nove plazove. Najhuje je na območju Radvanja, Košakov in Lenta. 

Po poročanju Večera je ujma najbolj prizadela območje Kamnice, kjer so domačini povedali, da se je nad Mariborom strgal oblak. Z lopatami utirajo pot vodi, na delu so gasilci. "Ljudi je strah, ko vidijo dež. Vreme prihaja iz Avstrije in ne vemo, kaj bo. Včeraj in danes smo še pokrivali plazove, naše ekipe so ves čas na terenu," je medtem po poročanju časnika dejala vodja civilne zaščite v občini Šentilj Valentina Ošlovnik, ki je poudarila, da z zaskrbljenostjo spremljajo vremenske razmere.

Med najbolj prizadetimi območji je tudi Bresterniška graba, kjer je uničenih več cest. Deroča voda je v Bresterniški grabi naredila globoke brazde celo v asfaltirane površine. "Več cest je neprevoznih, marsikdo ne more do doma, zato smo poklicali intervencijske službe, da ljudem pomagajo priti domov. Škoda je ogromna, trenutno se osredotočamo na izvedbo intervencijskih poti," je za STA povedal predsednik krajevne skupnosti Bresternica-Gaj Primož Hedl. Poškodovana je med drugim tudi cesta na Žavcarjev vrh, ob kateri je lokalni potok poplavil tudi bližnji gostinski lokal. 

Težave tudi drugod

Dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje (Arso) Andrej Velkavrh je malo po 18. uri za STA pojasnil, da je bilo nekaj nalivov tudi na območju Karavank, Davče, Ljubljane in Zasavja. Nevihtna linija zdaj počasi slabi, saj "dogajanje samo sebe zaduši, ker se oblačnost toliko razširi, da ni več sončnega sevanja, ki bi segrevalo zrak in povzročalo nestabilnosti". Nevarnosti novih neviht zato danes ni več. Neurja in nalivi se lahko spet pojavijo v sredo, ko bo težišče nestabilnosti zahodno od Ljubljane in ne toliko na Štajerskem.

V upravi za zaščito in reševanje so ob tem opozorili, da bodo ob močnih nevihtah z nalivi hitro naraščali posamezni hudourniški vodotoki in manjše reke v severni Sloveniji, ki se lahko tudi razlijejo. Na več območjih lahko zastaja in poplavlja padavinska in zaledna voda. Ponoči in v sredo dopoldne se bo vodnatost povsod zmanjševala, sredi dneva in popoldne pa se bo verjetnost hitrega naraščanja in razlivanja posameznih vodotokov ponovno povečala. Vodnatost večine rek bo sicer ostala srednja. V četrtek bodo reke povsod ponovno upadale.

Kaj nas čaka?

Jutri bo sicer spremenljivo, ponekod tudi pretežno oblačno. Že zjutraj in dopoldne bodo nastajale krajevne plohe, pogostejše pa bodo sredi dneva in popoldne, ko bodo tudi nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 15, najvišje dnevne od 18 do 24, na Primorskem do 27 stopinj Celzija.