Andrejo Valič Zver pozivajo k odstopu

Dolgoletno direktorico Študijskega centra za narodno spravo Andrejo Valič Zver je svet soglasno pozval, naj do 31. avgusta premisli o svojem odstopu. Razlogi so finančne, ne pa ideološke narave.

Svet24
Avtor: Svet24 / Nenad Glücks / Reporter
sreda, 26. 8. 2020, 20:04


photo_389159_20140518_5
Andreja Valič Zver in Milan Zver
Bobo

Člani sveta niso levičarji, ampak ljudje blizu desnemu političnemu polu: Tamara Griesser Pečar, Jože Možina, Bernard Nežmah … Toda Zverova odgovarja, da bo svojo integriteto branila z vsemi pravnimi sredstvi.

Razlogi za poziv k odstopu niso prav nič ideološki, ampak gre za denar oziroma ravnanje direktorice Andreje Valič Zver po tem, ko se je razkrilo, da je prejemala previsoko plačo. Jasno je, da levim vladam ni ravno v interesu delovanje Študijskega centra za narodno spravo (ŠCNS), saj razkriva številne kršitve človekovih pravic v komunističnem režimu, toda tokrat poziv k odstopu direktorice prihaja od »njenih«, če to razumemo svetovnonazorsko. Kot je znano, je nekdanja ministrica za pravosodje v Šarčevi vladi Andreja Katič januarja letos zaradi sumov o nepravilnostih pri delovanju zavoda odredila notranjo revizijo. Ta je razkrila, da je Zverova prejemala previsoko plačo. Revizija je bila sicer zaključena v času, ko je vlado že prevzel Janez Janša, ministrstvo za pravosodje pa Lilijana Kozlovič (SMC).

Direktorica zavoda Zverova celotnega zneska preplačil noče vrniti, pri čemer se sklicuje na pravno podlago. Kot je povedala za Reporter, je vrnila znesek v skladu z zakonodajo in tudi v skladu z mnenjem zunanje pravne pomoči, ki so jo odobrili v svetu zavoda. Dodala je, da bo svoje dobro ime in integriteto ter dobro ime zavoda branila z vsemi pravnimi sredstvi. Zakon o sistemu plač v javnem sektorju določa, da mora ob ugotovljenih previsokih zneskih izplačanih plač javni uslužbenec vrniti te zneske za obdobje desetih mesecev pred prenehanjem izplačevanja previsoke plače. Očitno je torej tu spor, saj je bila Zverova glede na zakonodajo dolžna vrniti preveč izplačane plače le za deset mesecev nazaj, člani sveta pa so pričakovali, da bo vrnila celoten znesek. Zaradi moralnih, in ne pravnih razlogov. Nekateri člani so nam dejali, da se je ob pojasnilih vedla precej arogantno, kar jih je začudilo.

Za zdaj brez komentarja

Kaj pravi direktorica glede poziva, naj premisli o svojem odstopu do 31. avgusta (torej do ponedeljka). Tega ne more komentirati, ponovila je, da je sprejela vse odločitve na podlagi pravne podlage in uveljavljene pravne prakse. Če ne bo odstopila, ima glede na ustanovni akt ŠCNS svet zavoda pristojnost, da jo razreši, vendar pa mora k temu pridobiti soglasje ustanovitelja. Torej soglasje vlade, saj je ustanoviteljica Republika Slovenija. Usoda Zverove na čelu zavoda je tako v rokah premierja Janeza Janše, ni namreč dvoma, da bo on ključni odločevalec. Navsezadnje je v izvršilnem odboru njegove stranke SDS, njen soprog evropski poslanec Milan Zver pa je podpredsednik SDS.