Zakaj je Sandi Češko zmagovalec stečaja Studia Moderna

Sandi Češko, nekoč eden najbogatejših Slovencev, je pred upniki uspel dokončno rešiti zdravi del svojega bankrotiranega imperija, ki bo očiščen dolgov lahko nemoteno posloval naprej.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
četrtek, 24. 8. 2023, 05:55


Sandi Češko
Sandi Češko je sprva načrtoval, da bo odpisal večino dolgov do upnikov, rešil Studio Moderna in ostal njegov lastnik. Ko se je razšel z Darkom Horvatom, se je lotil rezervnega scenarija, ki mu bo očitno uspel.
STA

Po več mesecih agonije je dokončno jasno, da bo Studio Moderna končala v stečaju. Na pogorišču skupine, ki se ukvarja s TV in spletno prodajo izdelkov za dom, ostaja 60 milijonov evrov dolgov do bank, dobaviteljev in drugih upnikov. Toda njen ustanovitelj in lastnik Sandi Češko, nekoč eden od najbogatejših Slovencev, še zdaleč nima razlogov za slabo voljo.

Ravno nasprotno. Zadnji dogodki namreč nakazujejo, da je Češku uspelo izpeljati večji del načrta, ki si ga je očitno zamislil že pred slabim letom dni:

1. Pred upniki je tako rešil zdravi del Studia Moderna. Ta je zdaj v rokah nemškega diskontnega proizvajalca vzmetnic Matratzen Concord, ki je v kitajski lasti.

2. To bo Češku omogočilo, da bo lahko prek iste prodajne mreže tržil izdelke, ki temeljijo na tehnologiji Octaspring in za katere ima patente, v njihov razvoj pa je sam vložil več deset milijonov evrov.

3. Prav tako so pred upniki Studia Moderna varne blagovne znamke Dormeo, Delimano, Rovus, Top Shop in Kosmodisk, ki so predstavljale ključno premoženje bankrotirane skupine.

"Nov" Studio Moderna, ki bo deloval pod drugim imenom in lastnikom, bo tako lahko nemoteno posloval naprej – in to očiščen praktično vseh dolgov. Upniki "starega" Studia Moderna pa bodo prisiljeni denar iskati v stečajni masi skupine, ki bo zelo verjetno prazna. Kako je torej Češku to uspelo?

/
/
Studio Moderna

Bo šefica Studia Moderna prevzela dejavnost in zaposlene?

V domači in tuji javnosti v zadnjih dneh odmeva novica, da je vodstvo slovenske družbe Studio Moderna, ki je leta 2021 ustvarila 40 milijonov evrov prihodkov, na sodišče vložilo predlog za stečaj.

Toda to nikakor ne pomeni konca skupine, ki jo je pred več kot 30 leti ustanovil Češko. Je le ena od faz njegovega načrta, ki smo ga na necenzurirano.si napovedali že v začetku julija, torej pred skoraj dvema mesecema. Kot smo razkrili, je bilo od začetka predvideno, da bodo hčerinski družbi v Sloveniji in na Hrvaškem poslali v stečaj. Njuno dejavnost in zaposlene pa bi prenesli izven dosega rok upnikov.

To je posredno potrdil tudi Češko. Dejal je, da je nemški Matratzen Concord, ki je pred kratkim prevzel maloprodajo Studia Moderna, pripravljen ponuditi zaposlitev večini od 200 zaposlenih. Katero podjetje se v imenu Nemcev dogovarja o prevzemu dejavnosti, še ni znano.

Lahko pa bi šlo za podjetje Valnadin. To je od prejšnjega tedna v lasti Mateje Dolanc, dosedanje glavne izvršne direktorice Studia Moderna. Valnadin je odkupila od švicarske družbe Dormeo AG, ki je pred tem postala lastnica blagovnih znamk Studia Moderna.

Podjetje Valnadin je bilo od junija letos v lasti švicarske družbe Dormeo AG, za katero stoji Darko Horvat. Prejšnji teden ga je prodal Mateji Dolanc iz Studia Moderna.
Podjetje Valnadin je bilo od junija letos v lasti švicarske družbe Dormeo AG, za katero stoji Darko Horvat. Prejšnji teden ga je prodal Mateji Dolanc iz Studia Moderna.
Ajpes

Preberite še:
Sandi Češko mrzlično išče denar, Darko Horvat se je preselil v Dubaj

Kdo je počrpal milijone iz Studia Moderna

Zakaj je moral Češko slovensko družbo poslati v stečaj? Zaradi previsokih dolgov do švicarske družbe Top Shop International, ki jo Češko obvladuje prek holdinga na Nizozemskem.

Predstavlja ključno družbo skupine, saj je bila zadolžena za praktično vso dobavo oziroma promet. Češkova švicarska družba je kupovala blago s Kitajske, plačevala logiste in ostale dobavitelje. Nato je to blago prodajala hčerinskim podjetjem Studia Moderna in za to prejemala provizijo v višini 15 odstotkov.

Tej je slovenski Studio Moderna po podatkih iz leta 2021 dolžan več kot 11 milijonov evrov. Tega dolga ne more vrniti, saj je imel zaradi likvidnostnih težav skupine velike težave z naročanjem zalog. Medtem družba praktično enak znesek terja od Češkovega nizozemskega podjetja Studio Moderna Holdings Investments, ki je lastnik tako švicarskega Top Shop International kot slovenskega Studia Moderna.

Kam je šel ta denar, ni znano. Glede na dosedanja Češkova pojasnila, pa so ga iz skupine počrpali še prejšnji lastniki, torej ameriški finančni skladi. Od teh je v začetku lanskega leta z velikim popustom kupil nazaj Studio Moderna, skupaj s 50-milijonsko luknjo. Od takrat naprej pospešeno išče čudežnega rešitelja oziroma vlagatelja.

Zdaj ga je našel v nemški družbi, ki je v lasti kitajske družbe Magical Honour, dolgoletne dobaviteljice Studia Moderna. Ti so med drugim prevzeli tudi njihovo dejavnost v Srbiji, in sicer prek družbe Moex, ki je v lasti nekega kitajskega državljana.

Zapletena struktura poslovnega imperija Sandija Češka. Večina družb bo šla v stečaj.
Zapletena struktura poslovnega imperija Sandija Češka. Večina družb bo šla v stečaj.
necenzurirano.si

Preberite še:
Tajni načrt Sandija Češka in Darka Horvata

Tudi Horvat ne bo odšel praznih rok

Prvotno je bilo predvideno, da bi Češko pri reševanju skupine Studio Moderna pred bankrotom pomagal privatizacijski tajkun Darko Horvat. Ta je v Švici tudi ustanovil prej omenjeno družbo Dormeo AG, ki je za okoli štiri milijone evrov kupila blagovne znamke. Načrt je bil, da bi v Švici izpeljali prisilno poravnavo in odpisali veliko večino od 50 milijonov evrov dolgov. Češku pa bi ostala skupina, očiščena dolgov.

Toda partnerja sta se hitro razšla. Češko je zato mrzlično iskal drugega rešitelja, Horvat pa blagovnih znamk ni vrnil, temveč je zanje začel iskati najboljšega ponudnika. Na koncu je le dosegel dogovor z Nemci. Po naših informacijah je za blagovne znamke dobil najmanj sedem milijonov evrov. Še pred mesecem dni se je sicer govorilo, da jih ne bo prodal za manj kot deset milijonov evrov. V vsakem primeru je iz posla izšel z visokim dobičkom.

Tudi zato upniki Studia Moderna, ki čakajo na denar v Švici, že nekaj časa razmišljajo o tožbah in izpodbijanju prenosa blagovnih znamk. Ne samo zato, ker je Horvatov denar v celoti končal pri Češku, ki se je pred tem na njih vpisal kot zastavni upnik. Ampak predvsem zato, ker so poznejši dogodki potrdili, da so blagovne znamke vredne bistveno več. Če bi Nemci denar nakazali neposredno v Švico, bi ga bilo dovolj za poplačilo Češkove hipoteke, ostalo pa bi tudi še nekaj milijonov evrov za druge upnike. Tako pa je po Češkovi zaslugi razliko pobral Horvat.

Darko Horvat bo iz operacije reševanja Studia Moderna izšel z večmilijonskim dobičkom.
Darko Horvat bo iz operacije reševanja Studia Moderna izšel z večmilijonskim dobičkom.
Primož Lavre

Preberite še:
Konec je: Češko in Horvat sta se razšla, denarja za plače ni več

Kaj bo šlo v stečaj in kaj bo preživelo

Kaj se bo zgodilo zdaj? V Švici se je prejšnji teden iztekel štirimesečni moratorij na odplačevanje dolgov družbe Top Shop International. Ta bo namesto v prisilni poravnavi končala v stečaju. Njeni upniki, med katerimi prevladujejo tuje banke in logistične družbe, bodo ostali brez vsega. Premoženja namreč več ni.

Enaka usoda kot hčerinske družbe bo doletela tudi nizozemsko družbo Studio Moderna Holdings Investments. Zdravo jedro skupine Studio Moderna bo delovalo naprej. V Češkovem poslovnem imperiju bo kot edina preživela nizozemska družba Studio Moderna Founders, ki je na vrhu lastniške verige.

V njeni lasti je tudi podjetje Vanema, ki ima v Zagorju ob Savi proizvodnjo vzmeti octaspring in je lastnik patenta. V letu 2021 je ustvarilo več kot osem milijonov evrov prihodkov, trikrat več kot leto prej.