Tajni načrt Sandija Češka in Darka Horvata

Kako želi vrsto let eden od najbogatejših Slovencev s pomočjo privatizacijskega tajkuna reševati skupino Studio Moderna, ki se ukvarja s televizijsko in spletno prodajo izdelkov za dom?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
torek, 23. 5. 2023, 05:55


sandi cesko-pl
Sandi Češko poskuša od svojega imperija rešiti, kar se še da. Pri tem bodo glavnino bremena pokrili njegovi največji upniki.
Primož Lavre

Sandi Češko, vrsto let eden od najbogatejših Slovencev, bo svoj poslovni imperij reševal na plečih največjih upnikov in dobaviteljev. Ti bodo po finančno-lastniški operaciji, ki jo bo Češko izpeljal s pomočjo privatizacijskega tajkuna Darka Horvata, zelo verjetno ostali brez vsega.

To je mogoče razbrati iz dokumentov in drugih informacij, ki smo jih v zadnjih dneh pridobili iz krogov blizu Studia Moderna. Pred dnevi je Sandi Češko blagovne znamke skupine, s tem pa tudi njeno celotno poslovanje, že prenesel na obvodno podjetje v Švici, ki je v lasti Darka Horvata. Največjim upnikom, med katerimi prevladujejo tuje banke in logistične družbe, bodo tako ostale le terjatve do podjetij, ki jih bodo skoraj zagotovo morali odpisati. 

Horvat tako očitno ni vlagatelj, ki bi Češku z več deset milijonov evrov vredno finančno injekcijo pomagal iz težav, ampak bo skrbel za finančni inženiring pri njegovem reševanju. Kakšen je torej njun načrt za rešitev Studia Moderna, ki se ukvarja s televizijsko in spletno prodajo izdelkov za dom?

Izgubila blagovne znamke, sledi odpis dolgov

V domači in tuji javnosti je prejšnji teden odmevala novica, da imajo blagovne znamke Dormeo, Delimano, Rovus in Top Shop novega lastnika. To je prek novoustanovljene švicarske družbe Dormeo AG postal Darko Horvat. Prodajo blagovnih znamk je potrdil tudi Češko, ki ostaja lastnik Studia Moderna in jih bo odslej najemal od Horvata.

Darka Horvata je naš fotograf marca letos ujel na sestanku s Francijem Matozom.
Darka Horvata je naš fotograf marca letos ujel na sestanku s Francijem Matozom.
Primož Lavre

Pred tem so bile blagovne znamke v rokah družbe Top Shop International s sedežem v Švici, ki jo Češko obvladuje prek holdinga na Nizozemskem. Predstavlja ključno družbo skupine, saj je bila zadolžena za praktično vso dobavo oziroma promet. Češkova švicarska družba je kupovala blago s Kitajske, plačevala logiste in ostale dobavitelje. Nato je to blago prodajala hčerinskim podjetjem Studia Moderna s poslovalnicami po evropskih državah in za to prejemala provizijo v višini 15 odstotkov.  

Toda v zadnjih letih je Češkova švicarska družba zašla v velike likvidnostne težave. Kopičiti so se začeli dolgovi do dobaviteljev, teh je že za okoli 50 milijonov evrov. Hkrati ima za prav toliko terjatev do hčerinskih podjetij Studia Moderna, ki denarja več nimajo. Tudi zato, ker so morala krovnemu Češkovemu holdingu na Nizozemskem odobriti za več deset milijonov evrov posojil. Kje je končal ta denar, ni znano.

Pod črto: s Horvatovim prevzemom blagovnih znamk je švicarska družba ostala brez ključnega premoženja in tudi denarnega toka. Njenim upnikom tako ne ostane drugega, kot da sprejmejo odpis dolgov, ki jim ga bo ponudil Češko. V nasprotnem primeru bo šel Top Shop International v stečaj, njegov upravitelj pa bo poskušal z izterjavo terjatev do praznih hčerinskih podjetij. To pomeni, da bodo upniki dobili še manj denarja oziroma ničesar.

Zapletena struktura poslovnega imperija Sandija Češka.
Zapletena struktura poslovnega imperija Sandija Češka.
necenzurirano.si

Preberite še:
Sandi Češko, drugi najbogatejši Slovenec, je v finančnih težavah

Kupnina končala na Nizozemskem  

A slabih novic za upnike Češkove švicarske družbe še ni konec. Ti namreč ne bodo videli niti kupnine, ki jo je za odkup njenih blagovnih znamk nakazal Horvat. Po naših informacijah gre za okoli štiri milijone evrov.

Zakaj ne? Do lani je imela hipoteko na blagovnih znamkah vpisana nemška izpostava ruske banke VTB. Ko je Češko septembra lani njeno posojilo poplačal, se je na blagovne znamke kot hipotekarna upnica vpisala družba Studio Moderna Founders z Nizozemske, ki jo obvladuje Češko. To pomeni, da je denar končal na njenem računu.

Blagovna znamka Dormeo je v švicarskem registru še vedno pisana na družbo Top Shop International. Še lani jeseni je bila na njej zastavna pravica VTB bank, od novembra pa je na njej vpisano nizozemsko podjetje Sandija Češka.
Blagovna znamka Dormeo je v švicarskem registru še vedno pisana na družbo Top Shop International. Še lani jeseni je bila na njej zastavna pravica VTB bank, od novembra pa je na njej vpisano nizozemsko podjetje Sandija Češka.
IPI.CH

Pri reševanju skupine Studio Moderna gre tako za podobne manevre, ki jih je pred več kot desetletjem izpeljal Darko Horvat, nekdanji lastnik skupine Aktiva, za katerim je ostalo 170 milijonov evrov dolgov do bank. Ta denar je v obliki nepovratnih posojil odšel na račune podjetij v Nizozemskem in v Luksemburgu, od tam pa se je izgubil na različnih naslovih po svetu. V Sloveniji so ostala le prazna podjetja.  

Nekdanji prvi svetovalec Tanje Fajon

Sandi Češko je bil vrsto let eden ključnih gospodarstvenikov iz kroga Socialnih demokratov (SD). Pred lanskimi parlamentarnimi volitvami je bil prvi svetovalec predsednice SD Tanje Fajon, a se je kmalu zatem umaknil. Nekdanji dolgoletni direktor Studia Moderna Duško Kos je bil kader SD za funkcije v državnem gospodarstvu. V letih od 2015 do 2020 je bil član nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH), upravljalca več kot deset milijarde evrov vrednega državnega premoženja. 

Zaradi teh poslov bo moral Horvat v Sloveniji pred sodišče. Konec leta 2021 je specializirano državno tožilstvo zoper njega zahtevalo uvedbo sodne preiskave. Očitajo mu zlorabo položaja ali zaupanja. Že pred tem se je Horvat preselil v tujino, za njegovimi posli pa so se v Sloveniji izgubile vse sledi – do zgodbe s Češkom.

Preberite še:
Pidovski tajkun, Matoz in skrivni sestanek na Smledniku #foto

Češkotu že pošteno tekla voda v grlo 

Kot rešitelj Studia Moderna se je Horvat po naših informacijah pojavil šele pred nekaj tedni. Pred tem naj bi se Češko dogovarjal z Andrejem Podgorškom, lastnikom družbe AD Vita iz Slovenskih Konjic, ki prodaja izdelke Vitapur in Svilanit. Tega naj bi Češko prepoznal kot ustreznega strateškega partnerja, saj se ukvarja s podobno dejavnostjo kot Studio Moderna in že ima vzpostavljeno nabavo oziroma odnose dogovore z dobavitelji na Kitajskem in v drugih državah.  

Toda pogajanja so očitno zašla v slepo ulico, Češko pa se je raje odločil za Horvata. Ko je to storil, mu je v grlo že pošteno tekla voda. V začetku lanskega leta je namreč moral Studio Moderna odkupiti nazaj od štirih mednarodnih investicijskih skladov. Za skupino je plačal simboličnih 100 evrov. To daje vedeti, da je bila že takrat v velikih finančnih težavah. Vanje je zapadla zaradi izbruha epidemije covid-19 in ruske agresije na Ukrajino. Poleg tega so si še skladi iz skupine izplačali vse, kar so lahko.

V zadnjih letih se je Češko aktivneje vključeval tudi v politiko. Vrsto let je bil eden ključnih gospodarstvenikov iz kroga SD.
V zadnjih letih se je Češko aktivneje vključeval tudi v politiko. Vrsto let je bil eden ključnih gospodarstvenikov iz kroga SD.
SD

Po neuradnih informacijah je tako revizorska družba, ki je pregledala računovodske izkaze, ugotovila, da ima Studio Moderna dovolj denarja zgolj še za nekaj mesecev poslovanja. Tudi zato je Češko nujno potreboval obratni kapital, s katerim bi financiral poslovanje, torej nakupe blaga, ki bi ga nato prodajali v trgovinah. Tem sicer že nekaj časa kronično primanjkuje zalog. Medtem je Češko mrzlično iskal denar pri bankah in vlagateljih. 

Do dogovora s Horvatom je tako prišlo v zadnjem trenutku, ne da bi privatizacijski tajkun sploh opravil skrbni pregled Studia Moderna. Odvisna družba v Sloveniji, ki ima največ zaposlenih, naj bi imela težave z izplačilom plač. Že več kot mesec dni je bil blokiran tudi račun podjetja Vanema, ki ima v Zagorju ob Savi proizvodnjo vzmeti octaspring in je lastnik patenta. 26. aprila, kmalu zatem, ko je v igro vstopil Horvat, so bili računi odblokirani, dva dni pozneje pa so bile nakazane tudi plače zaposlenim v Studio Moderna.

V Studiu Moderna brez pojasnil

Na skupino Studio Moderna smo se včeraj obrnili z vprašanji o podrobnostih posla s Horvatom. Zanimalo nas je, kako odgovarjajo na očitke, da prodaja blagovnih znamk pomeni neposredno oškodovanje upnikov švicarske družbe. Njihova pojasnila bomo objavili, ko jih prejmemo.