Sandi Češko mrzlično išče denar, Darko Horvat se je preselil v Dubaj

Zakaj več deset milijonov evrov vreden odpis dolgov, ki ga načrtujeta Sandi Češko in Darko Horvat, ne bo dovolj za rešitev Studia Moderna pred stečajem?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
sreda, 21. 6. 2023, 05:55


1684916784-frghtsjk-66-1684916718719
Tudi če bo Sandiju Češku uspel odpis dolgov do upnikov, še vedno potrebuje več deset milijonov evrov dodatnega denarja.
Marko Vavpotič

Operacija reševanja skupine Studio Moderna pred bankrotom, pri kateri z roko v roki sodelujeta njen ustanovitelj Sandi Češko in privatizacijski mogotec Darko Horvat, bo že čez nekaj dni prešla v naslednjo, najpomembnejšo fazo.

Podjetje Dormeo AG, ki je bilo pred tednom dni ustanovljeno v Švici in za katerim stoji Horvat, bo postalo lastnik več deset blagovnih znamk, med njimi Dormeo, Delimano, Rovus, Top Shop in Kosmodisk. Te so bile do sedaj v lasti švicarskega podjetja Top Shop International, ki ga prek Nizozemske obvladuje Češko. To ima za 50 milijonov evrov dolgov, ki jih ne more poravnati. Toda možnosti za to, da upniki pridejo do denarja, bodo zdaj še manjše.

Izven dosega njihovih rok bosta Češko in Horvat speljala tudi denarni tok in dobavo blaga skupine Studio Moderna. Ta se začne pri dobaviteljih na Kitajskem in konča pri odvisnih družbah v posameznih državah. Vmesni člen je Top Shop International, ki zadrži 15 odstotkov kot provizijo.Tega denarja odslej ne bo več, kar pomeni, da bodo upniki Top Shop International dobesedno prisiljeni v odpis dolgov, ki jim ga bo ponudil Češko. V nasprotnem primeru bo podjetje končalo v stečaju in ne bodo dobili ničesar. Tudi naši viri opozarjajo, da Horvat ni rešitelj Češkovega imperija. Prej obratno. Za blagovne znamke naj bi plačal le nekaj milijonov evrov, ta denar pa je končal pri Češku.

Tudi če jima uspe načrt in odpišeta večino dolgov v Švici, bi bilo lahko takrat za Studio Moderna že prepozno. Prihodki, ki jih trenutno ustvarja skupina, naj bi bili namreč tako nizki, da z njimi ne morejo pokriti niti stroškov zaposlenih.

/
/
Studio Moderna

Preberite še:
Tajni načrt Sandija Češka in Darka Horvata

Zalog zmanjkalo, nimajo več česa prodajati

Studio Moderna je bil že v začetku lanskega leta, ko ga je Češko za simbolično kupnino odkupil nazaj od mednarodnih investicijskih skladov, v velikih finančnih težavah. Zmanjkovalo mu je obratnega kapitala, to pa je v zadnjih mesecih doseglo kritično raven.

Tako naj v poslovalnicah Studio Moderna po naših informacijah ne bi imeli več česa prodajati. Zalog naj ne bi imeli več. Prejšnji mesec naj bi prodali za vsega okoli dva milijona evrov izdelkov. Za primerjavo, leta 2021, ko so se skladi že umikali, je skupina ustvarila okoli 450 milijonov evrov prihodkov. Banke naj ne bi bile pripravljene kreditirati njenega poslovanja. Tako naj bi Češko mrzlično hodil do poslovnih partnerjev in drugih, ki bi mu lahko zagotovili več deset milijonov evrov manjkajočih sredstev za obratni kapital.

Zapletena struktura poslovnega imperija Sandija Češka.
Zapletena struktura poslovnega imperija Sandija Češka.
necenzurirano.si

Časa ima vse manj. Švicarsko podjetje Top Shop International je od 17. aprila v predstečajnem postopku, ki bo trajal štiri mesece. Do avgusta je po tamkajšnji zakonodaji varno pred rubežem. Da bosta Češko in Horvat v vmesnem času pripravila vse potrebno za odpis dolgov, potrjuje tudi vsebina dopisa, ki so ga prejšnji teden prejeli upniki Studia Moderna.

Preberite še:
Sandi Češko, drugi najbogatejši Slovenec, je v finančnih težavah

Kaj so sporočili upnikom

"Da bi se izognili bankrotu, v katerem upniki ne bi imeli več možnosti za poplačilo terjatev, je komisar (ki nadzoruje postopek, op.p.) sprejel ponudbo za odkup vseh neopredmetenih sredstev (blagovnih znamk, patentov in domen)," piše v dopisu.

Toda največjim upnikom so zamolčali pomembne podrobnosti. Prodajo premoženja so predstavili kot dobro potezo, s katero so prišli do denarja za poplačilo plač in obveznosti do zavarovanih upnikov. Pozabili pa so povedati, da so med ključnimi zaposlenimi Češko in njegovi najožji družinski člani. Hipoteko na blagovnih znamkah pa je imelo njegovo podjetje z Nizozemske, ki je tudi dobilo Horvatov denar. Glede na to, da bo Horvat prevzel denarni tok, pa bo lahko odslej pokrival tudi stroške, ki so bili prej breme Top Shop International.

Blagovna znamka Dormeo je v švicarskem registru še vedno pisana na družbo Top Shop International. Še lani jeseni je bila na njej zastavna pravica VTB bank, od novembra pa je na njej vpisano nizozemsko podjetje Sandija Češka.
Blagovna znamka Dormeo je v švicarskem registru še vedno pisana na družbo Top Shop International. Še lani jeseni je bila na njej zastavna pravica VTB bank, od novembra pa je na njej vpisano nizozemsko podjetje Sandija Češka.
IPI.CH

"Zdaj lahko poglobljeno preučimo finančno stanje družb v skupini, da bi ocenili njihovo plačilno sposobnost oziroma zmožnost vračila obveznosti. Takoj, ko nam bo uspelo pripraviti objektivno oceno, bomo o tem obvestili vse upnike in po možnosti izdelali načrt prestrukturiranja ali načrt delne poravnave obveznosti," je navedlo vodstvo Top Shop International.

Do velikih sprememb naj bi prišlo tudi v osrednji odvisni družbi v Sloveniji, ki ima največ zaposlenih in je imela pred prihodom Horvata celo težave pri izplačilu plač. Njen zdravi del naj bi prenesli na novo podjetje, ki naj bi ga prav tako ustanovil Horvat.

Preberite še:
Pidovski tajkun, Matoz in skrivni sestanek na Smledniku #foto

Roka slovenskega pravosodja ne seže do Dubaja

Več virov iz krogov blizu Studia Moderna nam je sicer zaupalo, da se Horvat sprva ni nameraval izpostavljati. Položaj direktorja bi zasedle druge osebe, sam pa bi iz ozadja vlekel vse niti. Ko je njegovo ime prišlo v medije, pa se je odločil, da bo prevzel mesto enega od direktorjev švicarskega podjetja Dormeo AG.

Darka Horvata je naš fotograf marca letos ujel na sestanku s Francijem Matozom.
Darka Horvata je naš fotograf marca letos ujel na sestanku s Francijem Matozom.
Primož Lavre

S tem je (ne)hote razkril tudi, kje po novem prebiva. Iz švicarskih registrov je namreč razvidno, da ni več prijavljen v Londonu, kjer je imel rezidenco v elitni soseski Kensington, ali St. Moritzu, kjer je leta 2010 za 37 milijonov evrov kupil luksuzno vilo. Po novem ima Horvat prebivališče v Dubaju, največjem mestu Združenih arabskih emiratov.

Iz švicarskega registra je razvidno, da ima Darko Horvat po novem prebivališče v Dubaju.
Iz švicarskega registra je razvidno, da ima Darko Horvat po novem prebivališče v Dubaju.
moneyhouse.ch

Tja se je že pred leti preselilo več znanih slovenskih poslovnežev, ki so iskali priložnost v finančni industriji in drugih dejavnosti. Dubaj je postal tudi priljubljeno zatočišče tistih, ki so se znašli v težavah. V Sloveniji je pravosodnim organom praktično nemogoče Združene arabske emirate prepričati v izročitev državljanov, ki so obsojeni, obtoženi ali osumljeni za kazniva dejanja. Kdaj se je Horvat preselil v Dubaj, ni znano. Tudi on pa ima v Sloveniji že nekaj časa težave z organi odkrivanja in pregona.

Specializirano državno tožilstvo je tako že lani zahtevalo uvedbo sodne preiskave proti Horvatu zaradi njegovih poslov s Factor banko, ki je pozneje končala v nadzorovani likvidaciji. Očita mu kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja, za katero je zagrožena kazen do osmih let zapora. O tej zahtevi sodišče v dobrem letu dni še ni odločilo. Kot smo razkrili, je Horvat iz preiskave poizkušal izločiti dokaze, a mu to ni uspelo. Gre za podatke o bančnih transakcijah, ki jih je tožilstvo pridobilo iz tujine - tudi z Nizozemske, kamor je Horvat že pred stečajem preselil lastništvo propadle skupine Aktiva, za katero je ostalo 170 milijonov evrov dolgov do bank.