Konec je: Češko in Horvat sta se razšla, denarja za plače ni več

Načrti Sandija Češka, še lani drugega najbogatejšega Slovenca, se podirajo kot hišica iz kart. Tudi največji domači privatizacijski tajkun ga ne bo pomagal reševati.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
torek, 4. 7. 2023, 05:55


Sandi Češko
Sandju Češku zmanjkuje idej, kako bi Studio Moderna ubranil pred črnim scenarijem.
Primož Lavre

Največji domači privatizacijski tajkun Darko Horvat se je po manj kot dveh mesecih umaknil iz operacije reševanja skupine Studio Moderna, ki je pred bankrotom.

O tem je njen ustanovitelj Sandi Češko, pred leti eden najbogatejših Slovencev, po naših informacijah včeraj že obvestil vodilne zaposlene. Tema sestanka z njimi je bila sanacija več deset milijonov evrov dolgov. Ključno vlogo pri njihovem odpisu bi moral imeti Horvat, a se to se očitno ne bo zgodilo.

Gre za nov preobrat v zgodbi o reševanju skupine, ki se ukvarja s televizijsko in spletno prodajo izdelkov za dom, že pred časom pa je zašla v težave z bankami, dobavitelji in drugimi upniki. Še dva meseca nazaj je Češko usodo svojega poslovnega imperija položil v roke Horvatu. Predal mu je več deset blagovnih znamk, med njimi Dormeo, Delimano, Rovus, Top Shop in Kosmodisk, ki jih je za malo denarja odkupilo Horvatovo podjetje Dormeo AG, posebej za ta namen ustanovljeno v Švici. Od Češka je prevzelo tudi patente.

Preberite še:
Sandi Češko mrzlično išče denar, Darko Horvat se je preselil v Dubaj

Temni oblaki nad Studiom Moderna

To pomeni, da lahko Horvat zdaj enostavno poišče novega "najemnika" blagovnih znamk in okrog njih zažene "novi" Studio Moderna. Medtem je za preživetje krovne slovenske družbe v lasti Sandija Češka vse manj upanja. Njeni bančni računi so že več kot teden dni blokirani. Zaloge v trgovinah so pošle, denarja za naročilo novih pa ni. Zaposleni še vedno niso dobili majskih plač. Težave naj bi imeli celo s plačevanjem prispevkov. Na vprašanje, kdaj bodo dobili plače, Češko nima odgovora. "Ne vem, kaj se bo zgodilo čez 24 ur," je po naših informacijah povedal podrejenim.

V najboljših časih je skupina Studio Moderna zaposlovala več kot 7000 ljudi, delovala v 21 državah sveta in ustvarila okoli pol milijarde evrov prihodkov od prodaje.
V najboljših časih je skupina Studio Moderna zaposlovala več kot 7000 ljudi, delovala v 21 državah sveta in ustvarila okoli pol milijarde evrov prihodkov od prodaje.
Studio Moderna

Uradnih informacij o dogajanju v skupini Studio Moderna ni mogoče dobiti. V slovenski družbi na naša vprašanja že več tednov ne odgovarjajo.

Po naših informacijah pa je do spora oziroma razhoda med Češkom in Horvatom prišlo konec prejšnjega tedna. Še nekaj dni prej so bile v teku priprave na prenos dejavnosti v Sloveniji na novo podjetje, ki bi bilo v Horvatovi lasti. To bi poleg poslov prevzelo tudi zaposlene, ki so že začeli množično dobivati odpovedi. Hčerinsko družbo v Sloveniji in na Hrvaškem bi Češko in Horvat skupaj z dolgovi poslala v stečaj – podobno, kot se je že zgodilo s podjetjem v Veliki Britaniji.

Preberite še:
Tajni načrt Sandija Češka in Darka Horvata

Zakaj je počilo med Češkom in Horvatom

Toda načrti pri ključnem koraku v operaciji reševanja Studia Moderna so se očitno izjalovili. Zakaj, uradno ni znano. Naši viri pa ocenjujejo, da so finančne težave, v katere je zašla skupina, enostavno prevelike. Češku kljub več mesecem iskanja ni uspelo najti nikogar, ki bi mu zagotovil več deset milijonov evrov obratnega kapitala. Vrata so mu zaprle tako banke kot financerji na sivem trgu. Police prodajaln Studia Moderna so že nekaj časa prazne, z rednim poslovanjem pa ne pokrivajo niti tekočih stroškov.

Po manj kot dveh mesecih sta se Sandi Češko in Darko Horvat (na fotografiji desno) razšla.
Po manj kot dveh mesecih sta se Sandi Češko in Darko Horvat (na fotografiji desno) razšla.
Primož Lavre

Poročali smo že, da Horvat v tej operaciji nikoli ni bil predviden kot čudežni rešitelj, ki bi Češku z več deset milijonov evrov vredno finančno injekcijo pomagal iz težav. Njegova naloga je bil finančni inženiring pri reševanju skupine.

Češkova švicarska družba Top Shop International, prejšnja lastnica blagovnih znamk, ima namreč za okoli 50 milijonov evrov dolgov do dobaviteljev. Obenem ima za prav toliko terjatev do hčerinskih podjetij Studia Moderna, ki tega denarja več nimajo. Tudi zato, ker so morala krovnemu Češkovemu holdingu na Nizozemskem, prek katerega je lastniško obvladoval Studio Moderna, odobriti za več deset milijonov evrov posojil. Kje je končal ta denar, ni znano.

Tudi denar od prodaje blagovnih znamk, po naših informacijah gre za okoli štiri milijone evrov, je končal pri Češku. Za to je eden najbogatejših Slovencev poskrbel konec lanskega leta, ko je bilo že jasno, da se skupina podira. Takrat je hipoteko nanje vpisal njegov krovni holding na Nizozemskem.

Zapletena struktura poslovnega imperija Sandija Češka.
Zapletena struktura poslovnega imperija Sandija Češka.
necenzurirano.si

Blagovna znamka Dormeo je v švicarskem registru še vedno pisana na družbo Top Shop International. Še lani jeseni je bila na njej zastavna pravica VTB bank, od novembra pa je na njej vpisano nizozemsko podjetje Sandija Češka.
Blagovna znamka Dormeo je v švicarskem registru še vedno pisana na družbo Top Shop International. Še lani jeseni je bila na njej zastavna pravica VTB bank, od novembra pa je na njej vpisano nizozemsko podjetje Sandija Češka.
IPI.CH

Preberite še:
Sandi Češko, drugi najbogatejši Slovenec, je v finančnih težavah

Sledijo tožbe dobaviteljev?

Pred tem je švicarski Top Shop International predstavljal ključno družbo skupine, saj je bil zadolžen za praktično vso dobavo oziroma promet. Kupoval je blago s Kitajske, plačeval logiste in ostale dobavitelje. Nato je to blago prodajal hčerinskim podjetjem Studia Moderna s poslovalnicami po evropskih državah in za to prejemal provizijo v višini 15 odstotkov.

S tem, ko je Top Shop International izgubil svoje ključno premoženje, največjim upnikom, med katerimi prevladujejo tuje banke in logistične družbe, ni preostalo drugega, kot da sprejmejo visok odpis dolgov. Ali bodo to storili, ostaja velika neznanka.

Po informacijah naših virov več dobaviteljev razmišlja o sodnem izpodbijanju prodaje blagovnih znamk Studia Moderna v Švici. Menijo, da je pri tem prišlo do oškodovanja bodoče stečajne mase in da bi dobili več denarja, če do posla s Horvatom ne bi prišlo.