Razveljavili oprostitev Simoniča, ki naj bi ga podkupil Tuš

Nekdanji direktor Agencije za pošto in elektronske komunikacije (Apek) Tomaž Simonič, ki mu očitajo, da je od Mirka Tuša prejel podkupnino v zameno za brezplačne frekvence za mobilno telefonijo, bo moral spet na zatožno klop.

Avtor: Tomaž Modic
petek, 4. 12. 2020, 14:00


Necenzurirano prenos
Tomaž Simonič, nekdanji direktor Agencije za pošto in elektronske komunikacije, naj bi od nekoč najbogatejšega Slovenca kot podkupnino prejel stanovanje na Obali.
STA

Višje sodišče je po naših informacijah razveljavilo sodbo iz letošnjega junija, s katero je okrožno sodišče v Ljubljani nekdanjega direktorja Apeka (danes AKOS) Tomaža Simoniča oprostilo očitkov v zadevi domnevno sporne podelitve brezplačnih frekvenc Tušmobilu. To pomeni, da se v kratkem začenja novo sojenje.

Zaradi očitka dajanja podkupnine Simoniču, ki je bil na položaj imenovan v času prve vlade Janeza Janše, sta bila v postopku tudi nekoč najbogatejši Slovenec Mirko Tuš in njegova nekdanja družba Tušmobil. Tuš je bil zaradi poškodbe začasno izločen iz postopka, postopek zoper Tušmobil pa je zastaral. Ali bodo v ponovljenem sojenju sodili tudi Tušu, še ni znano.

Tretji največji slovenski mobilni operater, ki ga je leta 2007 Mirko Tuš ustanovil in leta 2014 zaradi finančnih težav prodal Telemachu, si je po prepričanju tožilstva nezakonito pridobil za več kot sedem milijonov evrov koristi. Simonič naj bi medtem v zameno za pomoč pri podelitvi frekvenc prejel stanovanje na Obali.

Nekoč najbogatejšemu Slovencu očitajo, da je v zameno za brezplačne mobilne frekvence Tušmobilu podkupil vodstvo regulatorja.
Nekoč najbogatejšemu Slovencu očitajo, da je v zameno za brezplačne mobilne frekvence Tušmobilu podkupil vodstvo regulatorja.
Mediaspeed

Obrambi ni uspelo izločiti obremenilnih dokazov

Javna agencija Apek v Simoničevem času precej naklonjena Tušmobilu kot novemu operaterju na trgu. V letih od 2006 do 2008 mu je tudi pomagala do brezplačnih frekvenc za mobilno telefonijo tretje generacije (3G). Njegovi tekmeci so tedaj postopek označili kot nepreglednega in krivičnega. Mobitel je namreč leta 2001 za isto licenco odštel 92 milijonov evrov, Simobil in T-2 pa sta zanjo leta 2006 plačala 6,5 oziroma 6,25 milijona evrov.

Kmalu zatem so kriminalisti začeli preiskavo, in sicer na podlagi anonimne ovadbe zoper Simoniča zaradi sumov več kaznivih dejanj. V začetku leta 2011 so tudi izvedli več hišnih preiskav, med drugim na sedežu regulatorja in v prostorih Tušmobila. Takrat so zasegli dokaze o telefonskih komunikacijah, obremenilne za Mirka Tuša in druge obtožene. Obramba jih je skušala izločiti kot nezakonito pridobljene, a pri tem ni bila uspešna.

Sodna preiskava je bila uvedena junija 2013, po njenem koncu pa je tožilstvo marca 2015 vložilo obtožbo zaradi suma zlorabe položaja in dajanja oziroma prejemanja podkupnin. Poleg Tuša in Simoniča sta bila obtožena tudi nekdanji komercialni direktor v Tušu Gorazd Lukman in Miha Vodopivec, direktor podjetja Vopex iz Postojne, ki naj bi sodeloval pri prikrivanju spornega dejanja.