Za podjetjem, ki je državi prodalo cepivo, skrit zet Boža Dimnika

Tik pred odhodom s položaja direktorja NIJZ je Milan Krek nabavil za pet milijonov evrov cepiva proti gripi pri posredniškem podjetju s skritimi lastniki. Je vedel, da ga obvladuje družina enega najvplivnejših lobistov v zdravstvu?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
ponedeljek, 17. 7. 2023, 05:55


20298X0019
Božo Dimnik je že več desetletij eden najvplivnejših lobistov na naših tleh, njegova hči Diana Dimnik pa ena največjih dobaviteljic javnega zdravstva. Posredniško podjetje v lasti njenega partnerja bo državi do leta 2026 dobavljalo cepivo proti gripi.
Mediaspeed

Na zadnji dan lanskega junija je s položaja direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) odšel Milan Krek. V odstopni izjavi ni omenjal vseh napak, ki jih je pomagal storiti pri vodenju epidemije. Zapisal je le, da odhaja "po mesecu dni neznosnih političnih pritiskov". Toda takrat je zamolčal, da je le nekaj ur pred odhodom z vrha NIJZ sklenil enega od največjih poslov svojega mandata.

Na isti dan je namreč podpisal pogodbo za nabavo cepiva proti gripi do leta 2026, vredno več kot pet milijonov evrov. Gre za cepivo, ki ga je NIJZ v letih pred tem kupoval neposredno od proizvajalca, francoske farmacevtske družbe Sanofi. Pod Krekom se je to spremenilo. Na razpisu je tako NIJZ izbral cepivo ameriškega proizvajalca zdravil Viatris, ki ga je ponujal posrednik iz Slovenije. To je bilo podjetje Promed, ki v zadnjih letih postaja eden od večjih dobaviteljev domačega zdravstva.

Ob sklenitvi posla ni bilo jasno, kdo bo tisti, ki bo cepivo proti gripi dejansko dobavil v Slovenijo. Lastništvo Promeda je bilo vrsto let skrito za poštnim nabiralnikom v Dubaju. Toda danes razkrivamo, da se v ozadju donosnega posla s cepivom, ki ga je v zadnjih urah svojega mandata izpeljal Milan Krek, skriva družina Boža Dimnika, vrsto let enega najvplivnejših lobistov in dobaviteljev slovenskega zdravstva.

Preberite še:
Rekordi dobaviteljev v zdravstvu: milijonski dobički, vile in jahte

Lastnik Promeda je partner Dimnikove hčere

Edini lastnik Promeda je od leta 2016 družba Magdalena Limited. Registrirana je v Dubaju, ki je v zadnjem desetletju postalo priljubljeno pribežališče slovenskih podjetnikov v težavah. O tej družbi iz javno dostopnih podatkov ni mogoče izvedeti ničesar. Domnevati gre, da je njen edini namen brisanje sledi za lastništvom Promeda.

Izpis iz poslovnega registra, ki kaže, da je Promed že več kot sedem let v rokah dubajskega podjetja.
Izpis iz poslovnega registra, ki kaže, da je Promed že več kot sedem let v rokah dubajskega podjetja.
Ajpes

Toda marca letos, devet mesecev po podpisu pogodbe z NIJZ, se je oblastem v Sloveniji kot dejanski lastnik družbe iz Dubaja razkril Patrik Rozina, zasebni partner Diane Dimnik, hčere Boža Dimnika. Njeno podjetje Mediasi je eden največjih dobaviteljev UKC Ljubljana, Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) in drugih javnih zdravstvenih ustanov. Dobavlja jim zdravila in medicinske pripomočke. V zadnjih 20 letih je izpeljalo za več kot 230 milijonov evrov poslov za slovenske bolnišnice in druge javne zavode.

Do zdaj je v poslovni javnosti veljalo, da je lastništvo Promeda v hrvaških rokah. Z njim naj bi upravljal zagrebški podjetnik Krešimir Čorak, nekdanji soprog Ane Hanžeković, ki ima v lasti hrvaško medijsko skupino Hanza Media, izdajateljico časnikov Jutarnji list in Slobodna Dalmacija. Čorak, ki je imel prebivališče prijavljeno v Dubaju, je Promed leta 2015 kupil prav od Diane Dimnik. Pri tem poslu je imel verjetno pomembno vlogo Božo Dimnik, častni konzul Hrvaške v Sloveniji in oseba z odličnimi zvezami v sosednji državi.

Marca letos se je kot lastnik Promeda razkril Patrik Rozina, zasebni partner Diane Dimnik.
Marca letos se je kot lastnik Promeda razkril Patrik Rozina, zasebni partner Diane Dimnik.
Ajpes

Preberite še:
Janša na jahto zdravstvenega dobavitelja peljal tudi družino #foto

Rekordni razcvet pod Janševo vlado

Toda zdaj se je podjetje Promed vrnilo v stare roke. V obvestilu oblastem v Sloveniji je namreč Patrik Rozina navedel, da ima pri upravljanju podjetja "obvladujoč položaj". To pa pomaga pojasniti tudi njegov nedavni poslovni razcvet.

V času epidemije covid-19 je Promed ustvaril rekordne rezultate. Še leta 2019 je imel okoli tri milijone evrov prihodkov. Leto dni pozneje so ti presegli osem milijonov evrov, lani pa so se zvišali na rekordnih deset milijonov evrov. Praktično vse prihodke ustvari z javnimi naročniki, pri tem pa beleži astronomske dobičke. V letih 2020 in 2021 je podjetje skupaj ustvarilo skoraj štiri milijone evrov "plusa". Ali drugače: na vsakega od zgolj petih zaposlenih je pridelalo skoraj 600 tisoč evrov dodane vrednosti.

Samo v zadnjih 12 mesecih je bil Promed po naših podatkih uspešen na približno 40 javnih razpisih. Pri poslu s cepivom proti gripi je imel konkurenta, družbo Swixx Biopharma, a je na razpisu NIJZ oddal za 150.000 evrov cenejšo ponudbo. Čeprav Promed še ni uradno objavil poslovnih rezultatov za lani, mu je šlo po nekaterih informacijah še bolje kot pred tem.

Poslovanje podjetja Promed (v evrih)

/
/
ebonitete.si

Preberite še:
Vsa naključja Boža Dimnika #komentar

Kaj je vedel Milan Krek?

Poslovni vzpon Promeda časovno sovpada z zadnjo vlado Janeza Janše. Že poleti 2021 smo na necenzurirano.si razkrili, da imata prvaka SDS in Boža Dimnika dolgoletne tesne zasebne vezi. V zadnjih 20 letih sta večkrat dopustovala skupaj v golf letoviščih na otoku Mavricij v Indijskem oceanu in na Hrvaškem. Pri tem jima je družbo delal Andrej Marčič, še eden od največjih dobaviteljev domačega zdravstva.

Je torej res mogoče, da Milan Krek, ki ga je na čelo NIJZ imenovala zadnja Janševa vlada, ob podpisu pogodbe sklenitvi posla ni vedel, kdo se skriva v ozadju Promeda?

Milan Krek je pogodbo podpisal 30. junija lani, na zadnji dan svojega mandata.
Milan Krek je pogodbo podpisal 30. junija lani, na zadnji dan svojega mandata.
Enaročanje

Na NIJZ smo zato v petek poslali več vprašanj. Zanimalo nas je, zakaj so cepivo nabavili pri posredniku in ne pri proizvajalcu, kot so to storili na razpisu leta 2019, kakšni so načrtovani roki in količina dobav cepiva, ali so od Promeda zahtevali, naj pred sklenitvijo posla razkrije dejanske lastnike in kdo se je z NIJZ pogajal v imenu podjetja. Pojasnila so nam obljubili za danes.

Preberite še:

Diana Dimnik prodala podjetje, ki je hotelo državi dobaviti ventilatorje

Janez Janša na jahti Andreja Marčiča, enega največjih dobaviteljev slovenskega zdravstva. Ob njem Božo Dimnik pri branju strankarskega tednika SDS.
Janez Janša na jahti Andreja Marčiča, enega največjih dobaviteljev slovenskega zdravstva. Ob njem Božo Dimnik pri branju strankarskega tednika SDS.
24UR

Dobiček od prodaje cepiva bo šel tudi v Emirate 

Del dobička iz posla s cepivi bo skoraj zagotovo končal na računu družbe v Dubaju. Zgolj leta 2021 je Promed, ki ga zastopa Veronika Rotar, svojemu uradnemu lastniku iz Združenih arabskih emiratov nakazal dobrih 350.000 evrov.

Za Patrika Rozino, ki se je razkril kot lastnika Promeda, je bilo do zdaj javno znano le to, da vodi hrvaško podjetje Dimnik Estate, ki na posestvu pri Umagu prideluje vino in oljčno olje. Od leta 2017 je tudi direktor zagrebškega podjetja Gresmonds, ki ima v bilancah za 2,7 milijona evrov nepremičnin. Kje se nahajajo, iz javno dostopnih virov ni znano. Kot je razvidno iz dokumentacije, pa so zrasle na gradbenem zemljišču, ki ga je Gresmonds kupil leta 2007.

Denar za financiranje tega projekta so v celoti zagotovili lastniki, ki pa so tako kot pri Promedu skriti. Tudi lastništvo Gresmonds se namreč konča v davčni oazi - na Britanskih deviških otokih. Nekdanji direktor zagrebškega podjetja je ljubljanski odvetnik Mitja Lamut, sicer dober prijatelj Diane Dimnik in podpredsednik Društva Slovensko-Hrvaškega prijateljstva, ki ga vodi Božo Dimnik.

Zakaj je NIJZ, ko ga je vodil Milan Krek, cepivo proti gripi nabavil prek posrednika in ne neposredno od proizvajalca?
Zakaj je NIJZ, ko ga je vodil Milan Krek, cepivo proti gripi nabavil prek posrednika in ne neposredno od proizvajalca?
Bobo

Tudi Božo in Diana Dimnik sta pred leti poslovala v davčnih oazah. Božo Dimnik je imel vrsto let v Liechtensteinu podjetje, Diana Dimnik pa je prek njih nekoč obvladovala svoj poslovni imperij. Danes je edina lastnica podjetja Mediasi, ki na leto ustvari okoli 23 milijonov evrov prihodkov in več kot tri milijone evrov čistega dobička. Vlaga tudi v nepremičnine. Leta 2018 je kupila poslovne prostore na Leskoškovi v ljubljanskem BTC, kjer je zdaj sedež njenih podjetij. Nedaleč stran je lani poleti začela graditi še poslovno stavbo DCB Montana s 20 tisoč kvadratnih metrov površin.