Diana Dimnik prodala podjetje, ki je hotelo državi dobaviti ventilatorje

Zakaj je za nemški sklad zanimivo podjetje, ki je pred desetletjem razvilo merilnik gleženjskega indeksa? In kaj ima s tem ena največjih dobaviteljic slovenskega zdravstva?

Avtor: Tomaž Modic
torek, 27. 6. 2023, 14:00


bozo dimnik diana dimnik
Božo Dimnik s hčerko Diano Dimnik, ki spada med največje dobaviteljice slovenskega zdravstva.
Revija Reporter

Diana Dimnik, hči vplivnega lobista Boža Dimnika, ni samo ena največjih dobaviteljic medicinske opreme in materiala slovenskim javnim zdravstvenim ustanovam, ampak ima očitno tudi nos za donosne podjetniške ideje.

Tako je pred 12 leti skupaj z očetom investirala v start-up MESI, ki se ukvarja z razvojem medicinskih diagnostičnih naprav. Za 30-odstotni delež sta odštela 200.000 evrov. Ta je danes vreden nekajkrat toliko. Pred dnevi je namreč podjetje dobilo novega večinskega lastnika. Prepričalo je investicijski sklad SHS Capital iz Nemčije, ki vlaga v zdravstvo. Od njega je prejelo kar 18 milijonov evrov vredno finančno injekcijo.

Ob tem je priložnost za unovčenje naložbe izkoristila tudi Diana Dimnik, prva večja investitorka, ki je Nemcem prodala 45-odstotni delež. Ti so s pomočjo dokapitalizacijo prišli do večinskega lastništva. V podjetju ostajajo njegovi ustanovitelji Jakob Šušterič (15 odstotkov), Tomo Krivc (13 odstotkov) in Matjaž Špan (dva odstotka), sicer srčno-žilni kirurg, pa tudi nemški poslovnež Oliver Heine, ki je lani vstopil v MESI in prevzel vlogo svetovalca.

Podjetje MESI je leta 2012 razvilo najhitrejši pripomoček za merjenje gleženjskega indeksa na svetu.
Podjetje MESI je leta 2012 razvilo najhitrejši pripomoček za merjenje gleženjskega indeksa na svetu.
MESI

Skokovita rast poslovanja

Njihov prvi produkt je bil samodejni merilnik gleženjskega indeksa, ki so ga razvili pred dvanajstimi leti. Gre za napravo, ki je zamenjala staro, počasnejšo diagnostično metodo. Ta namesto v pol ure v le eni minuti odkrije osebo s slabšo arterijsko prekrvavitvijo nog, ki je posledica ateroskleroze. Po tistem so skušali prodreti še na druga področja.

Danes je njihov glavni produkt mTABLET, ki na enem mestu zbira vse diagnostične meritve in zgodovino pacienta za hitro in učinkovito diagnostiko. "Samo v lanskem letu je naša tehnologija na primarni ravni privedla do odkritja bolezenskih stanj pri več kot 220.000 bolnikih. Več kot 40.000 primerov je bilo digitalno posredovanih specialistom za potrebe drugega mnenje, kar je izboljšalo rezultate ter prihranilo čas in stroške, tako za zdravnike in bolnike," so se pohvalili v podjetju.

S pomočjo zajetne investicije in novih svetovalcev bo lahko MESI razširil prodajno mrežo in portfelj izdelkov in storitev. Med njimi so aplikacije za napovedovanje, ki jih poganja umetna inteligenca. "Verjamemo, da bo naša naložba podjetju omogočila nadaljevanje njegove impresivne poti rasti," je ob tem poudaril Sascha Alilovic, vodilni partner pri skladu SHS. Lani je MESI ustvaril dobrih sedem milijonov evrov prihodkov, kar je 40 odstotkov več kot leta 2021. Zaposluje že več kot 50 ljudi.

Del prihodkov ustvari tudi s slovenskimi javnimi zdravstvenimi zavodi. V zadnjih desetih letih je od njih prejelo že več kot milijon evrov, največ od zdravstvenih domov Piran in Koper. S subvencijami sta mu pomagala tudi ministrstvo za gospodarstvo in javni sklad za podjetništvo.

Poslovanje podjetja MESI

/
/
ebonitete.si

Janševa vlada jih je izbrala za dobavo 200 ventilatorjev

Leta 2020, v času izbruha epidemije novega koronavirusa, so uvideli priložnosti tudi pri dobavi medicinskih ventilatorjev. Prejšnja vlada Janeza Janše ga je takoj po prihodu na oblast izbrala za enega od petih državnih dobaviteljev.

Zavodu za blagovne rezerve bi moralo podjetje Mesi dobaviti 200 ventilatorjev Lyra 1 nemškega proizvajalca aXcent medical, za kar si je obetalo okoli 4,1 milijona evrov (brez DDV). To je slabih 21 tisoč evrov na ventilator. Po količini in vrednosti je šlo za drugi največji posel z ventilatorji, takoj za državnim naročilom pri Geneplanetu.

Iz dokumentov, s katerimi razpolagamo v uredništvu, je razvidno, da je uprava za zaščito in reševanje prosila zavod za blagovne rezerve za prednostno obravnavo ponudbe. Pogodba med zavodom in podjetjem Mesi, ki so jo potrdili na ministrstvu za gospodarstvo pod vodstvom Zdravka Počivalška, je bila podpisana 26. marca lani. Ventilatorji bi morali v Slovenijo prispeti 10. aprila lani. Ker se to ni zgodilo, je bila pogodba stornirana.