Kam je šel Telekomov denar za medije SDS? Razkrivamo denarne tokove

Kje so končali milijoni evrov, s katerimi je Telekom Slovenije v času Janševe vlade preplačeval pravice za predvajanje Nova24TV? Kdo je dvigoval gotovino in kdo si je s tem denarjem zgradil hišo?

Avtor: Primož Cirman
četrtek, 30. 5. 2024, 05:55


kriminalistična-preiskava, telekom
Kriminalisti na sedežu Telekoma Slovenije. Fotografija je bila posneta včeraj dopoldne.
Primož Lavre

Pomemben del denarja, s katerim je državni Telekom Slovenije v času prejšnje vlade Janeza Janše prikrito financiral Nova24TV in več drugih televizijskih postaj, je končal tudi na računih ljudi, povezanih s to stranko. Ti so ga porabljali za financiranje zasebnih potreb, plačevanje odvetnikov in druge namene. Nekateri pa so dvigovali večje zneske gotovine.  

To je po naših informacijah ena od ključnih ugotovitev kriminalistične preiskave, med katero je policija osumila osem oseb. Med njimi so nekdanji predsednik uprave Telekoma Slovenije Tomaž Seljak, nekdanji člani uprave Tomaž Jontes, Vida Žurga in Matjaž Beričič, delavska direktorica Špela Fortin ....

Očita jim zlorabo položaja ali pomoč pri tem kaznivem dejanju. Pri tem naj bi Telekomu Slovenije s preplačevanjem pravic za predvajanje Nova24TV in nekaterih drugih televizijskih postaj povzročili za več kot tri milijone evrov škode.

Preberite še:
Policija potrdila: Telekom preiskuje zaradi pisanja necenzurirano.si

Inštitut, ustanovljen posebej za posel 

Poročali smo že, da je šlo za operacijo, izpeljano takoj po zamenjavi oblasti v marcu 2020. Že mesec dni po nastopu mandata Janševe vlade je Telekom sklenil pogodbo z Inštitutom za avtorsko pravico (IZAP), ki ga je nekaj mesecev pred tem na domačem naslovu v Škofji Loki ustanovil Blaž Rant. Gre za nekdanjega direktorja združenja SAZAS, ki upravlja z denarjem od avtorskih pravic domačih glasbenikov.

Inštitut, ki mu je Telekom Slovenije preplačeval pravice za predvajanje Nova24 in nekaterih drugih televizij, je dejansko začel delovati šele nekaj dni po nastopu tretje Janševe vlade. Takrat je odprl bančni račun in to le zaradi posla s Telekomom. Ta mu je v naslednjih treh letih skupaj nakazal več kot štiri milijone evrov. Pri tem naj bi kriminalisti ugotovili, da Telekom za tri milijone teh plačil, torej za tri četrtine vseh, ni imel nobene podlage v dejanski gledanosti teh programov. Obenem je bil Telekomov denar praktično edini vir prihodkov inštituta.

Do zdaj ni bilo jasno, kam vse je šel denar, ki ga je Rantovemu inštitutu (pre)plačeval Telekom Slovenije. Toda kriminalistom je po naših informacijah še pred hišnimi preiskavami, ki so jih včeraj opravili pri osumljencih, na sedežu Telekoma in v prostorih Nova24TV, uspelo izslediti glavnino denarnih tokov.

Kaj so torej odkrili?

Nova24TV je tesno vpeta v vrh SDS.
Nova24TV je tesno vpeta v vrh SDS.
necenzurirano.si

Dva milijona evrov za Nova24TV

Kot smo neuradno izvedeli, je največji del od štirih milijonov, ki jih je Telekom nakazal na račun IZAP, prejela Nova24TV. Strankarska televizija SDS je tako v dobrih treh letih prejela dva milijona evrov. Gre za znesek, ki je po ugotovitvah kriminalistov nesorazmerno visok glede na gledanost. Za primerjavo: ministrstvo za kulturo vsako leto za sofinanciranje različnih projektov več desetih največjih slovenskih medijev nameni le slab milijon evrov.

Pri tem naj bi kriminalisti ugotovili, da so na Telekomu Slovenije takšni pogodbi sprva nasprotovali. Vsaj dva Rantova dopisa naj bi na upravi zavrnili, kar so utemeljili tudi s pravnim mnenjem.

Toda po zamenjavi oblasti so si v Seljakovi upravi čez noč premislili. Ne le, da je Rantov inštitut dobil pogodbo. Tudi pozneje je Telekom Slovenije ni prekinil, čeprav bi morala po dogovoru veljati le v primeru, da bi Rant podobne pogoje pri plačevanju nadomestila izposloval tudi pri ostalih treh operaterjih: Telemachu, A1 in T-2. To mu seveda ni uspelo.

Preberite še:
Kriminalisti na Telekomu Slovenije. Preiskujejo posle z Nova24TV

Denar prejemal tudi prvi direktor Nova24TV

Kam je šel preostanek denarja, ki ga ni prejela Nova24TV?

Del so ga prejela ostale, precej manjše televizijske postaje, ki jih je Rant zajel v paketno pogodbo. Ena od teh je TV3, ki jo izdaja podjetje Pro TV Medijska produkcija, prejelo pa je dobrih 200 tisoč evrov. Njegov polovični lastnik je Andrej Kregar, nekdanji lastnik produkcije hiše VPK Pro, ki je predlani končala v stečaju. Kregar je tudi bivši izvršni direktor Nova24TV, ki je imel eno glavnih vlog pri njenem ustanavljanju.

Nekdanji lastnik produkcijske hiše VPK Pro in izvršni direktor Nova24TV Andrej Kregar
Nekdanji lastnik produkcijske hiše VPK Pro in izvršni direktor Nova24TV Andrej Kregar
Ana Kregar/VPK

Toda pozor: kriminalisti po naših informacijah sumijo, da je Kregar dejansko prejel precej zajetnejši kos Telekomove pogače. Dobrih 170 tisoč evrov je tako na račun prejela tudi ena od Kregarjevih ožjih sorodnic, ki ima status samostojne podjetnice. Katere storitve naj bi ta opravljala za Rantov inštitut, kriminalistom ni uspelo ugotoviti. Tudi zato so ocenili, da je šlo pri teh nakazilih za prenos protipravno pridobljene premoženjske koristi.

Omeniti velja, da je bilo nekdanje Kregarjevo krovno podjetje VPK Pro, ki je bilo finančno tesno prepleteno s Pro TV, takrat že v velikih težavah. Morda je tudi zato Kregar v istem času terjatve do Rantovega inštituta prodal podjetju Pro-Focus, ki je v solastništvu nepremičninarja Andreja Kremljaka in poslovneža Blaža Muhiča. Njunemu podjetju je tako Rantov inštitut neposredno nakazal skoraj 600 tisoč evrov.

Preberite še:
Bankrot hiše, ki je pomagala zagnati Janševo televizijo

Po volitvah dvignil 30 tisoč evrov gotovine

Tudi Blažu Rantu se je delo za inštitut, ki je posloval zgolj s Telekomom, zelo izplačalo. Nekaj časa si je mesečno nakazoval tudi po 10 tisoč evrov. Na svoj račun je v treh letih prejel 220 tisoč evrov denarja, ki ga je po ugotovitvah kriminalistov porabil tudi za gradnjo stanovanjske hiše. Sredi maja 2022, slabe tri tedne po parlamentarnih volitvah, je Rant s svojega računa dvignil 30 tisoč evrov gotovine.

Še več deset tisoč evrov je Rant prejel tudi od nekaterih drugih izdajateljev televizij, ki so Telekomov denar dobivale prek njegovega inštituta. 42 tisoč evrov pa je Rantov inštitut nakazal še odvetniku Boštjanu Repniku, ki je med letoma 2020 in 2022 delal za Premogovnik Velenje, podjetje 2TDK in nekdanjo Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znano kot slabo banko.