Kriminalisti na Telekomu Slovenije. Preiskujejo posle z Nova24TV.

Kriminalisti opravljajo hišne preiskave na Telekomu Slovenije. Po neuradnih informacijah preiskujejo posle s strankarsko televizijo SDS iz obdobja Janševe vlade.

Avtor: Primož Cirman
sreda, 29. 5. 2024, 07:55


Necenzurirano prenos
Telekom Slovenije
Necenzurirano.si

Po naših informacijah kriminalisti od zgodnjih jutranjih ur opravljajo hišne preiskave na sedežu Telekoma Slovenije, telekomunikacijskega operaterja v večinski lasti države. 

Vhod stavbe je zaprt, vanjo pa zaposleni trenutno nimajo vstopa. V službi za odnose z javnostmi policije za zdaj informacij o preiskavi ne dajejo. Preiskavo vodi Policijska uprava Ljubljana.

Kot smo izvedeli, kriminalisti preiskujejo posle z Novo24TV. Že konec leta 2021 smo jih kot prvi razkrili na necenzurirano.si. Takrat so na Telekomu Slovenije napovedali, da "bodo za zaščito svojih interesov uporabili vsa pravna sredstva". 

Preberite še:
Razkrivamo: naročniki Telekoma Slovenije plačujejo televizijo SDS

Da kriminalisti opravljajo hišne preiskave na sedežu strankarske televizije SDS in njenega direktorja Borisa Tomašiča, je na družbenem omrežju X potrdil predsednik SDS Janez Janša. Tomašič je za portal N1 povedal, da policija na kraju preverja “neke stare pogodbe”.

Telekom preplačeval predvajanje Nova24TV

Gre za posle iz obdobja zadnje Janševe vlade, ko sta Telekom Slovenije vodila Tomaž Seljak in pozneje Cveto Sršen, nekdanji kandidat SDS za župana Krškega, ki je bil za predsednika uprave Telekoma Slovenije imenovan marca 2021. Po naših informacijah je prvi osumljeni Seljak, ki mu kriminalisti očitajo kaznivo dejanje zlorabe položaja, Sršena pa policija vsaj za zdaj ni zajela v preiskavo. 

Telekom je takrat Nova24TV začel plačevati tudi nesorazmerno visoko nadomestilo za distribucijo programov, če upoštevamo kriterij gledanosti. V letu in pol so ji iz Telekoma skupaj nakazali skoraj 1,5 milijona evrov. Tudi po Sršenovem odhodu prvi program Nova24TV ostaja na visokem osmem mestu v Telekomovi programski shemi.

O tem, za koliko je Telekom preplačeval  pravice za predvajanje Nova24TV, najbolj nazorno kaže primerjava s Pop TV. Po neuradnih podatkih je bila povprečna gledanost Nova24TV med januarjem in novembrom 2021 nižja od enega odstotka. Medtem je bila gledanost Pop TV 18,2-odstotna, torej kar dvajsetkrat višja. Kljub temu Telekom plačuje medijski družbi Pro Plus za Pop TV, Kanal A in več drugih programov skupaj le od štiri- do petkrat več kot za programa Nova24TV, ki je prejemala 0,6 evra na naročniški priključek. 

Preberite še:
Janša kot Vučić: Telekom plačuje Nova24TV za blatenje nasprotnikov

Pri tem je Telekom Slovenije denar, ki ga je plačeval za paket Nova24TV in nekaterih drugih programov (ti so bili vanj zelo verjetno vključeni zaradi prikritja visoke tarife za Nova24TV), nakazoval posredniku. Šlo je za Inštitut za avtorsko pravico, ki ga je ustanovil nekdanji direktor združenja SAZAS Blaž Rant, delovati pa je začel takoj po zamenjavi oblasti leta 2020. Zgolj v letu in pol mu je Telekom Slovenije izplačal dva milijona evrov, večino tega denarja pa je prejela Nova24TV.

Nova24TV je tesno povezana s ključnimi ljudmi SDS.
Nova24TV je tesno povezana s ključnimi ljudmi SDS.
necenzurirano.si

Pogodbo so morali skleniti s posrednikom

Vrsto let je bila sicer na Telekomu običajna praksa, da pogodbo z lastniki televizijskih programov podpišejo po daljših pogajanjih. Že pred tem Telekomove strokovne ekipe na podlagi podatkov o gledanosti in dosegu pripravijo približno oceno, koliko bi moralo znašati nadomestilo za distribucijo posameznih programov.

A temu v primeru Nova24TV ni bilo tako. Kot smo neuradno izvedeli, naj bi uprava Telekoma, ki jo je takrat vodil Seljak, takoj po lanski zamenjavi oblasti dala navodilo organizacijski enoti marketinga, naj sklene pogodbo z izbranim posrednikom – po vnaprej določeni ceni, ki ni bila stvar pogajanj. 

Tako so pri Telekomu pogodbo podpisali, ne da bi pred tem poskušali ugotoviti, kolikšno nadomestilo bi bilo v ekonomskem smislu še mogoče upravičiti. Še več: po naših informacijah je Telekom Slovenije od Inštituta za avtorsko pravico zahteval, da imajo Nova24TV in drugi programi, za katere kot posrednik prejema denar, skupaj najmanj dvoodstotno gledanost. Toda ti tega pogoja ob podpisu pogodbe niso izpolnjevali.