Odslej nas spremljate tudi na Instagramu. Odpri 

Bankrot hiše, ki je pomagala zagnati televizijo Nova24TV

Bankrotirala je ena največjih produkcijskih hiš v Sloveniji, ki bo za seboj v propad potegnila tudi več manjših televizij. Kaj ima s tem medijski mogul srbskega predsednika Aleksandra Vučića?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
torek, 10. 5. 2022, 05:55


Necenzurirano prenos
Andrej Kregar, ustanovitelj in nekdanji direktor VPK Pro, ki je sodelovala pri zagonu projekta Nova24TV.
STA

Družba VPK Pro, ena od največjih produkcijskih hiš v Sloveniji, ki jo je ustanovil Andrej Kregar, v zadnjih letih pa prek nje sodeloval pri zagonu Nova24TV, TV3 in drugih televizijskih projektov na desni politični sceni, je končala v stečaju.

Za družbo, ki jo je Kregar leta 2018 prepustil španskemu multimedijskemu velikanu Mediapro, a ostal njen direktor, naj bi bilo usodno leto 2020. Takrat je VPK Pro zaradi epidemije covid-19 več kot prepolovil prihodke na štiri milijone evrov in utrpel več kot tri milijone evrov izgube. Ker ni več zmogel plačevati stroškov, Špancem konec lanskega leta ni preostalo drugega, kot da ga pošljejo v stečaj. Toda dokumentacija, ki zdaj prihaja na dan, razkriva, da se pravi razlogi za bankrot skrivajo drugje.

Tako se v bilancah VPK Pro skrivajo visoki neporavnani računi, ki jih je ta izstavljal medijskim družbam, za katere je delal, vendar od njih nikoli ni dobil plačila. Nasprotno, dolgovi so se samo kopičili in bodo zelo verjetno pripeljali do stečaja teh družb. Pod največjim vprašajem je televizija TV3, ki je v zadnjih dveh letih uživala veliko naklonjenost vlade Janeza Janše, skupaj s provladnimi mediji Nova24TV, Planet TV in Požareport pa je bila med glavnimi prejemniki državnega denarja.

Produkcijska hiša VPK Pro je zaposlovala nekaj manj kot 50 ljudi, v letu 2019 pa je ustvarila skoraj devet milijonov evrov prihodkov.
Produkcijska hiša VPK Pro je zaposlovala nekaj manj kot 50 ljudi, v letu 2019 pa je ustvarila skoraj devet milijonov evrov prihodkov.
VPK

Preberite še:
Razkrivamo: Naročniki Telekoma plačujejo televizijo SDS

Že trikrat preklicali narok za stečaj TV3

Družba Pro TV, ki je izdajateljica televizijskega programa TV3 in na leto ustvari dobrih 600.000 evrov prihodkov in posluje z izgubo, ima namreč do VPK Pro po zadnjih podatkih več kot tri milijone evrov neporavnanih obveznosti.

Njena lastnika sta hrvaško podjetje Pro Scena, ki jo obvladuje Kregar, in mariborska družba Gomar Aleksandra Goloba. Tudi sicer je Pro TV že od njene ustanovitve finančno in kadrovsko tesno prepletena z VPK Pro. Direktor in odgovorni urednik TV3 Tomaž Taškar je bil namreč zaposlen na VPK Pro, tako kot tudi nekdanja solastnica Pro TV Ivana Jurković. Med VPK Pro in Pro TV obstajajo tudi visoka medsebojna poroštva.

"Na poziv k plačilu je dolžnik odgovoril, da vodi postopek prodaje družbe, pri čemer bi za izvedbo te transakcije (kot pogoj) morale biti (dokončno) urejene tudi obveznosti družbe do stečajnega dolžnika," je ugotovila stečajna upraviteljica VPK Pro Katarina Benedik. Kdo bi kupil družbo TV3, ni znano. Zelo verjetno pa gre za poskus zavlačevanja pred neizbežnim stečajem. Okrožno sodišče v Ljubljani bi moralo o tem odločati že trikrat, vendar je vsakič brez obrazložitve preklicalo obravnavo. Stečaj Pro TV zahteva podjetje TV3 koprskega podjetnika Sebastjana Vežnaverja, ki je družbi Pro TV oddal v najem program TV3 oziroma dovolil njegovo uporabo.

Leta 2016 se je projekta TV3 lotil Bojan Požar, Janšev medijski delavec, a si je po nekaj mesecih premislil.
Leta 2016 se je projekta TV3 lotil Bojan Požar, Janšev medijski delavec, a si je po nekaj mesecih premislil.
Bobo

Preberite še:
Janša kot Vučić: Telekom plačuje Nova24TV za blatenje nasprotnikov

Od Bojana Požarja do posrednika za Nova24TV

Vežnaver je imel že več "najemnikov". Med njimi Bojana Požarja, Janševega političnega zaveznika in medijskega delavca. Ta se je konec leta 2016 skupaj s Kregarjem podal v skupni projekt TV3 in postal solastnik in direktor Pro TV. Napovedoval je, da bo TV3 "utrdil med štirimi najbolj gledanimi televizijskimi mrežami v državi (od štirih, op.p.)". Toda že po nekaj mesecih se je umaknil iz lastništva. Kljub temu je jeseni 2017 na TV3 prevzel produkcijo in vodenje oddaje Faktor. To je bilo v času pred državnozborskimi volitvami, na katerih je s svojo stranko kandidiral tudi Požar, a pogorel in osvojil zgolj 0,88 odstotka glasov.

TV3 je zaradi slabe gledanosti dolga leta životaril in se financiral na račun VPK Pro. Do leta 2020, ko je prišlo do zamenjave vlade. Od takrat je od različnih ministrstev in vladnih služb prejel skoraj 100.000 evrov denarja za oglase. Začel je dobivati tudi denar državnega Telekoma Slovenije. Kot smo razkrili, je Telekom, ki ga vodijo izbranci SDS, začel plačevati Nova24TV nadomestilo za distribucijo programov, ki je v primerjavi z drugimi programi nesorazmerno visoko. Med tistimi, ki so bili deležni darila državne družbe, je bil tudi TV3. 

Kako si je največja vladna stranka zagotovila državno financiranje svoje televizije. Med prejemniki denarja, ki ga Telekom Slovenije plačuje inštitutu, je tudi TV3.
Kako si je največja vladna stranka zagotovila državno financiranje svoje televizije. Med prejemniki denarja, ki ga Telekom Slovenije plačuje inštitutu, je tudi TV3.
necenzurirano.si

Telekom ima pogodbo sklenjeno s posrednikom - Inštitutom za avtorsko pravico, ki ga je ustanovil Blaž Rant, nekdanji direktor združenja SAZAS. Rant je tudi sam na veliko sodeloval z VPK Pro. V njegovem stečaju je namreč prijavil za več kot 30.000 evrov terjatev. Janševa vlada je sicer Ranta lani imenovala v svet Slovenskega filmskega centra kot predstavnika neodvisnih producentskih združenj.

Preberite še:
V propagandni aparat SDS pred volitvami tudi denar državnih podjetij

Lastnik Kurirja jim dolguje milijon evrov

Stečajna dokumentacija razkriva tudi, da sta se družba VPK Pro oziroma Kregar opekla v Srbiji. Tam sta se leta 2019 lotila večmilijonskega projekta in to z ljudmi iz najožjega kroga predsednika Aleksandra Vučića

V začetku tistega leta je namreč provladni časopis Kurir prešel v roke srbskega podjetja Mondo Inc. v lasti Igorja Žežlja. Ta je pred tem sodeloval z Vučićevo stranko SNS. Javnostje dolgo časa ugibala, od kod Žežlju denar za prevzem. Kot se je izkazalo, mu je državni Telekom Srbije tik pred nakupom nakazal deset milijonov evrov, kar so argumentirali s tem, da gre za avans za vzpostavitev programa Kurir TV.

V Srbiji je podjetnik, ki je blizu Aleksandru Vučiću, dobil denar od državnega Telekoma Srbije in nato z njim kupil dnevni časopis Kurir.
V Srbiji je podjetnik, ki je blizu Aleksandru Vučiću, dobil denar od državnega Telekoma Srbije in nato z njim kupil dnevni časopis Kurir.
Bobo

Pri tem projektu je sodeloval tudi VPK Pro, in sicer je Srbom dobavil tehnično opremo, sodeloval pri njeni integraciji in zagotavljal dodatne storitve pri projektu. Toda podjetje Mondo Inc. štiri milijone evrov vrednega računa ni poravnalo, vsaj ne v celoti. Dolguje jim še nekaj več kot milijon evrov, obenem pa so Srbi v stečajno maso prijavili za 27 milijonov evrov "pogodbenih kazni za zamude", "stroškov za odprave napak" in "nastale škode". V VPK Pro vse te zahtevke označujejo kot neupravičene.

Koga vse bo še potopil stečaj VPK 

TV3 ni edina televizija, ki bo zaradi stečaja VPK Pro verjetno šla v stečaj. Med njimi je tudi podjetje Gledam, izdajatelj programa Ljubljana TV, ki ustvari manj kot sto tisoč evrov letnega prometa. Njegova lastnica je Mateja Berginc, po zadnjih podatkih pa VPK Pro dolguje že okoli 360.000 evrov. 

Med večjimi dolžniki je še družba Folx TV iz Nemčije, za katero stoji estradnik Sebastjan Artič, nekdanji lastnik narodno-zabavne televizije Golica TV in član nekoč priljubljene glasbene zasedbe Babilon. Artič ima že dalj časa težave z upniki, kar je tudi eden od glavnih razlogov za prenos poslov na družbe v tujini. Stečajna upraviteljica VPK Pro ocenjuje, da od 174.500 evrov dolga iz Nemčije ne bo prejela niti evra.