Policija potrdila: Telekom preiskuje zaradi pisanja necenzurirano.si

Dokumenti: policija je predkazenski postopek v zadevi Telekom-Nova24TV uvedla po prejemu naznanila, ki mu je anonimni avtor priložil tudi članek našega medija.

Avtor: Primož Cirman
sreda, 29. 5. 2024, 18:31


nova24tv kriminalisti npu preiskava telekom sr
Kriminalisti so danes izvedli hišno preiskavo opravili tudi na Nova24TV.
S. R.

Policija je sporne posle nekdanje uprave Telekoma Slovenije, ki naj bi družbi pod prejšnjo vlado Janeza Janše povzročila več kot tri milijone evrov škode s preplačevanjem pravic za predvajanje strankarske televizije SDS, začela preiskovati tudi zaradi pisanja našega medija.

To je razvidno iz odredbe okrožnega sodišča v Ljubljani za izvedbo današnjih hišnih preiskav, ki smo jo v uredništvu necenzurirano.si dobili na vpogled. V njej je tako mogoče prebrati, da je med listinami, ki jih je policija pred izdajo odredbe predložila sodišču, tudi novinarski članek, objavljen na necenzurirano.si. Policiji ga je skupaj z anonimnim naznanilom kaznivih dejanj v začetku februarja 2022 poslala neznana oseba, izhaja iz odredbe.

Za kateri članek gre, iz odredbe ni razvidno. Toda sporne posle Telekoma Slovenije in Nova24TV smo na necenzurirano.si prvi razkrivali že konec leta 2021, torej še v času Janševe vlade. Takrat smo v seriji člankov razkrili, da je Nova24TV takoj po prihodu tretje Janševe na oblast dobila novo, tokrat največje darilo.

O spornih poslih med Telekomom Slovenije in Nova24TV smo prvič poročali že konec decembra 2021.
O spornih poslih med Telekomom Slovenije in Nova24TV smo prvič poročali že konec decembra 2021.
necenzurirano.si

"Telekom namreč že od sredine lanskega leta televiziji Nova24TV plačuje nadomestilo za distribucijo programov, ki je v primerjavi z drugimi programi nesorazmerno visoko. Po naših informacijah naj bi ji Telekom kot edini operater v paketu z nekaterimi drugimi televizijami mesečno plačeval 112.000 evrov, pri čemer naj bi Nova24TV prejela večino tega zneska. V letu in pol ji je tako državni operater skupaj nakazal skoraj 1,5 milijona evrov," smo 27. decembra 2021 zapisali v članku z naslovom "Razkrivamo: naročniki Telekoma plačujejo televizijo SDS". 

Že dan pozneje, 28. decembra 2021, smo v zgodbi objavili nova dejstva o spornih poslih. Poročali smo, da Telekom Slovenije za predvajanje obeh programov Nova24TV v shemi, ki jo prodaja naročnikom, mesečno plačuje nekajkrat več kot njegovi tekmeci na trgu. 

28. decembra 2021 smo objavili nova dejstva o spornih poslih.
28. decembra 2021 smo objavili nova dejstva o spornih poslih.
necenzurirano.si

 "Gre za ključni dokaz, da Telekom Slovenije, ki je v večinski lasti države, pomaga prikrito financirati strankarsko televizijo SDS. Tej namreč plačuje nesorazmerno visoko nadomestilo za distribucijo, ki ga nikakor ni mogoče upravičiti s kriteriji gledanosti," je pisalo v članku z naslovom "Janša kot Vučić: Telekom plačuje Nova24TV za blatenje nasprotnikov".

Preberite še:
Razkrivamo: naročniki Telekoma plačujejo televizijo SDS
Janša kot Vučić: Telekom plačuje Nova24TV za blatenje nasprotnikov

Kot je pozneje ugotovila tudi policijska preiskava, je Telekom Slovenije za paket Nova24TV in nekaterih drugih programov plačeval 0,6 evra na naročniški priključek.

"Na slovenskem trgu delujejo štirje veliki telekomunikacijski operaterji. Eden od njih, Telemach, za predvajanje obeh programov Nova24TV ne plačuje nobenega nadomestila. Druga dva zasebna operaterja, A1 in T-2, ga plačujeta, a v krepko nižjem znesku od Telekoma Slovenije. Po naših informacijah A1 za predvajanje obeh programov Nova24TV mesečno plačuje 0,1 evra na naročniški priključek, pri čemer ta denar nakazuje neposredno družbi Nova24TV," smo še zapisali,

Po objavah obeh člankov nam je Telekom Slovenije zagrozil s tožbo.

Telekom nam je po objavi člankov o spornih poslih z Nova24TV grozil s tožbo.
Telekom nam je po objavi člankov o spornih poslih z Nova24TV grozil s tožbo.
necenzurirano.si

"Pozivamo vas kot odgovornega urednika in tudi medij necenzurirano.si, da prenehate z  neresničnimi objavami, ki posegajo v dobro ime in ugled družbe Telekom Slovenije. V primeru nadaljnjega namernega blatenja dobrega imena in ugleda Telekoma Slovenije bomo za zaščito svojih interesov uporabili vsa pravna sredstva," so nam sporočili s Telekoma Slovenije, ki je sicer eden največjih oglaševalcev v državi.  

Člankov nikoli nismo umaknili. Kot izhaja iz odredbe, je policija med predkazenskim postopkom prve odgovore Telekoma Slovenije v tej zadevi prejela 10. junija 2022, torej le nekaj dni po zamenjavi oblasti.