So Orbanovi z izraelsko opremo vohunili tudi v Sloveniji?

V Janševem kabinetu zatrjujejo, da se Slovenija ni zanimala za nakup vohunske programske opreme iz Izraela. Zakaj se je torej Janša dobil s podjetjem, ki naj bi jo že prodalo Madžarom?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
torek, 20. 7. 2021, 05:55


janez-janša, izrael
Janez Janša se je že na prvi dan sestal s predstavniki izraelskih podjetij, ki se ukvarjajo s podporo zagonskim podjetjem (start-up). Srečal se je tudi s posamezniki iz NSO Group, vendar teh ni na nobenih uradnih fotografijah.
Kabinet predsednika vlade

Več kot 50.000 telefonskih številk v lasti politikov, novinarjev, aktivistov, poslovnežev in drugih oseb iz številnih držav je bilo v zadnjih letih tarča programske opreme za vohunjenje Pegasus, ki jo je od izraelskega zasebnega podjetja NSO Group ob odobritvi izraelske vlade kupilo več držav, med drugim tudi Madžarska. 

To je s pomočjo nevladnih organizacij Prepovedane zgodbe in Amnesty International v zadnjih dveh dneh razkrila skupina 17 svetovnih medijev. Gre za programsko opremo, ki lahko neopazno okuži mobilni telefon. Brez vednosti uporabnika lahko pridobi podatke o njegovi e-pošti, sms-sporočilih, imeniku številk in lokaciji. S pomočjo Pegasusa je možno tudi v tajnosti aktivirati kamero in mikrofon telefona, snemati njegovega uporabnika, prenašati njegove fotografije in videoposnetke. 

To opremo so različne države v preteklosti uradno kupovale za sledenje in nadzor nad organiziranim kriminalom in terorističnimi organizacijami. Toda mediji so s pomočjo podatkov, ki so jih pridobili iz NSO Group, in forenzično analizo telefonov ugotovili, da so jih države uporabljanje tudi za boj proti političnim nasprotnikom in drugim kritikom. Na seznamu tarč so bili med drugim tudi številni ubiti novinarji iz Mehike, dve osebi, ki sta bili blizu leta 2018 ubitemu savdskemu novinarju Džamalu Hašodžiju, politiki in vidnejši novinarji iz Indije, člani arabskih kraljevih družin, več kot 600 politikov in predsednikov vlad, 65 podjetnikov, 85 aktivistov in 189 novinarjev. Nekateri prihajajo tudi iz držav, ki ne sodelujejo z NSO Group. To pomeni, da so za njimi vohunili iz tujine, kar sicer z uporabo Pegasusa ni pretirano težko. 

Preberite še:
Orban kupoval ventilatorje iz "posla SDS"

So Madžari sledili tudi slovenskim številkam?

Večji del telefonskih številk so povezali z desetimi državami, med katerimi je tudi Madžarska. Medtem ko je madžarski zunanji minister Peter Szijjarto zanikal, da bi oblasti v Budimpešti s pomočjo Pegasusa vohunile za madžarskimi državljani, ga razkritja postavljajo na laž. Na seznamu tarč naj bi bilo več deset tamkajšnjih novinarjev, aktivistov in poslovnežev, ki so jih zaradi njihovih povezav z madžarsko opozicijo očitno ciljno nadzirali. 

Novinarju madžarskega medija Direkt36 so tako v telefon prvič vdrli v začetku aprila po tem, ko je na dve ministrstvi poslal vprašanja o prihodu ene od ruskih bank na Madžarsko, kar naj bi bila krinka za delo ruske obveščevalne službe. Njegovemu kolegu se je to zgodilo, ko je preiskoval projekt jedrske elektrarne Paks, ki jo gradijo Rusi. 

Za zdaj ni podatkov o tem, da bi na Madžarskem vohunili za telefonskimi številkami iz tujine, tudi iz Slovenije. Že tako močni madžarski interesi v Sloveniji so posebej izrazito povezani s slovenskim predsedovanjem EU, saj si v Budimpešti želijo zmanjšati vpliv Bruslja na države članice. Nekateri madžarski mediji so poročali, da Pegasusa ne uporablja madžarska vlada, ampak vladajoča stranka Fidesz, ki je tesna politična zaveznica SDS. 

Preberite še:
To sta madžarska financerja medijev SDS

Kaj v Janševem kabinetu pravijo o Pegasusu

Janšev obisk je bil nenavaden. Že takrat ni bilo jasno, po kaj je slovenski premier sploh odšel v Izrael.
Janšev obisk je bil nenavaden. Že takrat ni bilo jasno, po kaj je slovenski premier sploh odšel v Izrael.
Kabinet predsednika vlade

Za slovenski vidik zgodbe je ključno vprašanje, zakaj se je s predstavniki NSO Group ob lanskem uradnem obisku v Izraelu sestal predsednik vlade Janez Janša. O srečanju, o katerem je prvi poročal portal Oštro, uradno še vedno ni ničesar znanega. Iz programa obiska je razvidno, da se je Janša takoj po prihodu v Tel Aviv, 7. decembra popoldne, srečal s "predstavniki podjetij na področju kibernetske varnosti in drugih uspešnih podjetij". Sestanek z njimi je trajal kar štiri ure in pol, do 15h do 19h30. 

Koliko tega časa je Janša preživel s predstavniki NSO Group in ali so mu predstavili Pegasus, ni znano. Na uradnih fotografijah srečanja, organiziranega v enem od hotelov, je mogoče videti le Janšo in predstavnike štirih izraelskih podjetij, a nikogar iz NSO Group. Na skupnem srečanju z njimi je bil slovenski premier skupaj z vodjo svojega kabineta Petrom Šuhelom, državno sekretarko na ministrstvu za gospodarstvo Ajdo Cuderman in veleposlanico Andrejo Purkart Martinez. Na Janšev kabinet smo zato naslovili več vprašanj:

1. S predstavniki katerih "podjetij na področju kibernetske varnosti in drugih uspešnih podjetij" se je 7. decembra popoldne lani sestal g. Janša?

2. Kaj je bila tema pogovorov? 

3. Kdo iz delegacije je g. Janšo spremljal na tem srečanju?

4. Ali je g. Janša s predstavnikom podjetja NSO Group govoril o možni nabavi oziroma uporabi sistema za sledenje Pegasus? Če, ali je v zvezi s tem ob obisku prišlo do kakršnega koli konkretnejšega dogovora? 

Napotili so nas na uradne informacije o obisku, kjer o srečanju z NSO Group ni mogoče prebrati ničesar. "Slovenija se v času mandata te vlade ni zanimala za nakup omenjenega programa (Pegasus). Po naših informacijah nobena od slovenskih institucij tega programa ne uporablja," so odgovorili iz premierjevega kabineta.

Konec prejšnjega tedna se je na naslovnicah svetovnih medijev znašla še ena vohunska programska oprema iz Izraela. Univerza v Torontu, ki spremlja nezakonito vdiranje in nadzor, je razkrila, da je bilo najmanj 100 aktivistov, novinarjev in političnih disidentov v desetih državah tarča izraelskega podjetja Candiru (vrsta parazitske ribe, ki izvira z območja Amazonije). To je izkoriščalo ranljivosti izdelkov Microsofta in Googla ter tako kot NSO Group omogočalo vladam, da so vdrle v naprave.

Hezbolah, zastave na pročelju vlade in rabini

Tudi sicer je bil obisk v Izraelu nenavaden. Že takrat ni bilo jasno, po kaj je Janša sploh odšel v Izrael, ki je med manjšimi slovenskimi gospodarskimi partnerji, in zakaj tja odhaja v času notranjepolitičnih turbulenc, zaradi katerih je naposled z oblasti moral oditi Janšev gostitelj Benjamin Netanjahu. Nesporno se mu je Janša že v dneh pred tem zelo trudil prikupiti. Slovenija je tako v razmaku nekaj dni libanonski Hezbolah razglasila za teroristično organizacijo, nato pa na skupščini Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v Ženevi glasovala proti resoluciji za trajno oskrbo okupiranih palestinskih ozemelj s cepivi, zdravili in medicinsko opremo. 

Ko so maja izbruhnili spopadi v Gazi, so na pročelju slovenske vlade zaplapolale izraelske zastave. Isti mesec je agencija Spirit sofinancirala soudeležbo slovenskih "start-up" podjetij v 150.000 evrov programu pospeševanja, ki ga organizira izraelska družba Arieli Capital, ena od udeleženk srečanja z Janšo. Julija se je Janša v Franciji udeležil letne konference evropskih rabinov, kjer je po poročanju izraelskih medijev obljubil odpravo prepovedi obrednega zakola živali v Sloveniji. 

/
/
necenzurirano.si

Preberite še:
Finančni tokovi razkrivajo: Orbanov denar v Slovenijo in Makedonijo

Ljubezen Izraela in evropske skrajne desnice

Zunanja politika Janševe vlade do Izraela je domala enaka politikam višegrajskih držav, ki so se v zadnjih letih močno zbližale z izraelsko desnico. Že od leta 2016 sta Orban in Netanjahu spletla tesno politično zavezništvo, ki ga je še poglabljala skupna ljubezen do nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Oktobra lani, dva meseca pred Janševim obiskom, sta ocenila, da so odnosi med Madžarsko in Izraelom boljši kot kadarkoli. Marca letos se je Orban spet sestal z Netanjahujem in češkim predsednikom vlade Andrejem Babišem. Govorili pa so o možni proizvodnji cepiv na Madžarskem in Češkem. Že pred sta obe državi blokirali sprejem skupne izjave EU, ki bi obsodila Trumpovo selitev ameriškega veleposlaništva v Izraelu iz Tel Aviva v Jeruzalem.

Predsednik vlade Janez Janša je v začetku meseca v Evropskem parlamentu predstavil šestmesečni program predsedovanja Svetu Evropske unije. Isti dan je v strasbourški sinagogi prejel nagrado francoske židovske skupnosti.
Predsednik vlade Janez Janša je v začetku meseca v Evropskem parlamentu predstavil šestmesečni program predsedovanja Svetu Evropske unije. Isti dan je v strasbourški sinagogi prejel nagrado francoske židovske skupnosti.
JDN

Toda izraelske in višegrajske desnice ne družijo le isti interesi, ampak tudi vrednote. Oboji nasprotujejo vrednotam liberalne Evrope, razsvetljenstva, konceptu vladavine prava, univerzalnim načelom človekovih pravic in enakosti. Orban in Netanjahu imata enako, slabo mnenje o EU. Drug v drugem vidita domoljubna branike pred tujim – ali pred priseljenci ali pred Palestinci. Vizija obeh je etnična država, namenjena prevladujoči skupnosti - Judom v Izraelu, Madžarom na Madžarskem in Poljakom na Poljskem. 

Te sloge ni mogel načeti tudi poljski zakon iz leta 2018, ki kriminalizira trditve o poljski odgovornosti za holokavst, zaradi katerega se načrtovanega srečanja voditeljev višegrajske skupine v Izraelu ni udeležil poljski predsednik vlade Mateusz Morawiecki. Medtem ko so predstavniki judovske skupnosti v Budimpešti opozarjali na antisemitistična sporočila v Fideszovi kampanji proti milijarderju Georgu Sorosu, je Netanjahu Orbana oklical za "pravega prijatelja Izraela". Po poročanju več medijev naj bi Pegasus od Izraela dobil že leta 2017.

Preberite še:
Afera "non-paper": Janšev molk, ki pove vse #komentar