Skriti zaklad Aleša Musarja

Zakaj Aleš Musar, vodja štaba in soprog kandidatke za predsednico Nataše Pirc Musar, v premoženjski kartici ni razkril, da je še vedno solastnik enega najbolj zaželenih zemljišč v Ljubljani, vrednega 10 milijonov evrov?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
ponedeljek, 12. 9. 2022, 05:55


aleš-musar, strenia, sct-strojegradnja
Ob Kavčičevi ulici v Ljubljani so zemljišča, ki lahko Alešu Musarju in njegovim poslovnim partnerjem prinesejo več kot deset milijonov evrov.
Primož Lavre

Ko se je Nataša Pirc Musar odločila kandidirati za predsednico republike, je vodenje volilnega štaba in financiranje kampanje zaupala svojemu soprogu Alešu Musarju. Gre za poslovneža, ki je obogatel v številnih privatizacijskih zgodbah v Sloveniji in na Balkanu. Tudi zato je objava predsedniške kandidature odprla vprašanje, kolikšno premoženje ima v lasti in kako je do njega prišel. 

V začetku julija, ko je to začelo zanimati revijo Reporter, sta zakonca Musar javno objavila podatke o njunem premoženju. Aleš Musar je razkril, da je lastnik družinske hiše, sedem let starega avtomobila znamke peugeot, 100.000 evrov vrednega starodobnika in nemške družbe Aulon, ki ima v lasti tudi Rusko dačo. Knjigovodska vrednost nemške družbe znaša dva milijona evrov. Navedel je še, da ima za 800.000 evrov finančnih naložb in dobrih 10 tisočakov na banki. 

Toda v tej premoženjski kartici ne piše, da je Musar še vedno solastnik ene najbolj zaželenih nepremičnin v Ljubljani. Gre za dobrih 24.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče v Mostah, ki je po trenutnih cenah na nepremičninskem trgu vredno okrog 10 milijonov evrov. Musar ga je skupaj z ostalimi lastniki pridobil s poceni nakupom nekdanje tovarne gradbenih strojev SCT Strojegradnja. Ko so jo pozneje poslali v likvidacijo, je delo izgubilo 127 ljudi.

Zemljišča nekdanje SCT Strojegradnje so končala v rokah podjetja CPLJ, ki ga obvladuje tudi Aleš Musar.
Zemljišča nekdanje SCT Strojegradnje so končala v rokah podjetja CPLJ, ki ga obvladuje tudi Aleš Musar.
Google Maps

Poslovno-proizvodni kompleks na Kavčičevi ulici v Ljubljani.
Poslovno-proizvodni kompleks na Kavčičevi ulici v Ljubljani.
Primož Lavre

Danes razkrivamo, da je Aleš Musar skušal solastništvo zemljišča v zadnjih letih na različne načine prikriti. 

Preberite še:
Bivši šef Nataše Pirc Musar mora pred sodišče

Poslovilno darilo Darka Horvata

Nekdanja ljubljanska tovarna SCT Strojegradnja je bila do leta 1997 del poslovnega sistema SCT. Ob privatizaciji je prešla v roke Aktive Group, ki jo je ustanovil največji domači pidovski tajkun Darko Horvat. Tam se je poslovno kalil Aleš Musar, kamor ga je Horvat pripeljal za projektnega vodjo enega od skladov. V Aktivi je nekaj časa delala tudi Nataša Pirc Musar, ki je bila zadolžena za odnose z javnostmi. 

Leta 2003 sta oba zapustila Aktivo, takrat pa je novega lastnika dobila tudi SCT Strojegradnja. Horvat jo je za dva milijona evrov prodal trem nekdanjim sodelavcem iz Aktive: Alešu Musarju, Roku Habincu in Marku Koniču. Ti so ga kupili prek družbe S.T. Hammer, ki so jo ustanovili na britanskem otoku Jersey, znani davčni oazi. Daleč najbolj jih je zanimalo zemljišče, na katerem je stala tovarna. Na njem so namreč načrtovali več deset milijonov evrov vredno gradnjo prestižne stanovanjske soseske K 66.

Nataša Pirc Musar je ob napovedi predsedniške kandidature za vodjo volilnega štaba imenovala Aleša Musarja.
Nataša Pirc Musar je ob napovedi predsedniške kandidature za vodjo volilnega štaba imenovala Aleša Musarja.
Rok Mlinar/Obrazi

Podjetje SCT Strojegradnja je dočakalo žalostni konec. Že leta 2009, ob izbruhu krize v gradbeništvu, so ga Musar, Habinc in Konič poslali v likvidacijo. Delo je izgubila velika večina zaposlenih. Sindikati so takrat opozarjali na "nejasno zadolževanje podjetja". Delničarji iz vrst zaposlenih, združeni v družbo pooblaščenko, so lastnikom očitali, da finančno izčrpavajo podjetje, kar so ti zanikali. 

Preberite še:
Ko Nataša Pirc Musar govori jezik portalov SDS

Več let skrival, da je spet solastnik zemljišča

Na pogorišču podjetja je ostalo zemljišče, ki so ga Musar, Habinc in Konič v poznejših letih prenašali na različna podjetja iz Slovenije in tujine. Še v prejšnjem desetletju je Mestna občina Ljubljana (MOL) načrtovala, da bo na tem območju zrasel Projekt Šmartinka, nova soseska z nebotičniki. Eden od teh bi stal tudi na njihovem zemljišču. 

Nato so se Musar, Habinc in Konič leta 2016 uradno razšli. Nekaj časa se je zdelo, da bo šel Musar svojo pot. Svoj delež v podjetju S.T. Hammer je prodal. Koliko je zanj dobil, ne razkriva. "Kot je običajno v poslovnem svetu, velja tudi za to prodajo zaveza o nerazkrivanju, ki sem jo podpisal," nam je pojasnil Musar. Po nekaterih ocenah je zanj iztržil približno šest milijonov evrov. Kam je vložil kupnino? "Vlaganja po prodaji deleža so razvidna iz javno objavljene premoženje kartice. Seveda pa neto vrednost vključuje tudi poravnavo predhodnih obveznosti in stroške vlaganj, zlasti v družbo Ruska dača," je odgovoril. 

Po ocenah več poznavalcev nepremičninskega trga je zemljišče po trenutnih cenah vredno od 9 do 11 milijonov evrov.
Po ocenah več poznavalcev nepremičninskega trga je zemljišče po trenutnih cenah vredno od 9 do 11 milijonov evrov.
Primož Lavre

Toda nekatere poslovne vezi med dolgoletnimi sodelavci so ostale – med njimi tudi zemljišče v Mostah. Že leta 2017 je namreč Musar spet postal njegov solastnik - in to po prijateljski ceni. Njegova nemška družba Aulon je takrat od Koničevega finančnega holdinga AG za slabih 1,5 milijona evrov odkupila polovico projektnega podjetja Centralni park Ljubljana, ki je bilo uradni lastnik zemljišča. 

Toda pozor: Musar je skušal prikriti, da je spet solastnik zemljišča. Kar tri leta se namreč kot družbenik podjetja, ki je imelo v rokah zemljišče, ni vpisal v sodni register. Tega ni bilo mogoče ugotoviti tudi iz letnih poročil holdinga AG. Kot družbenik se je Musar razkril šele leta 2020. Takrat je zemljišče prešlo pod sedanjega uradnega lastnika: podjetja CPLJ, ki ga Musar obvladuje skupaj s Koničem. 

Preberite še:
Lahko Anže Logar zmaga? #kolumna

Kaj pravi Aleš Musar

Zakaj v premoženjski kartici, ki jo je javno objavil, ni razkril, da je solastnik zemljišča? "Posredna naložba v družbo CPLJ (lastnico zemljišča, op. a.) je razkrita v javno objavljeni premoženjski kartici, saj je ena izmed naložb družbe Aulon. Delež v CPLJ torej predstavlja del premoženja družbe Aulon, za katero so podatki o knjigovodski vrednosti razkriti, in ne mojega dodatnega premoženja," nam je pojasnil Aleš Musar. 

Toda v isti kartici je Musar vendarle navedel tudi nekaj posamičnih naložb – ob Ruski dači še podjetje STH Ventures, ki je vredno nekaj sto tisoč evrov, torej vsaj dvajsetkrat manj kot zemljišče v Mostah. Zakaj je omenil nekatere naložbe, daleč najbolj vredne pa ne? 

Aleš Musar je v premoženjski kartici razkril več naložb, tudi posrednih. Toda zamolčal je lastniški delež v podjetju, ki ima v rokah več kot deset milijonov evrov vredno zemljišče.
Aleš Musar je v premoženjski kartici razkril več naložb, tudi posrednih. Toda zamolčal je lastniški delež v podjetju, ki ima v rokah več kot deset milijonov evrov vredno zemljišče.
Predsednica.bo

Kot  nam je dejal Musar, je "od posrednih naložb izpostavil tiste, ki so bile v javnosti večkrat omenjene". A dogajanje okrog podjetja SCT Strojegradnja je bilo pred leti tema številnih medijev. O njem je bilo napisanih več deset novinarskih prispevkov. Je Aleš Musar ocenil, da bi razkritje solastništva zemljišča obudilo tudi zgodbo o likvidaciji podjetja, ki je dajalo kruh skoraj 150 zaposlenim? Je presodil, da bi njegova poslovna preteklost škodila kandidaturi Nataše Pirc Musar? 

Januarja letos, pet mesecev preden je Nataša Pirc Musar sporočila, da bo kandidirala za predsednico republike, sta sicer Aleš Musar in Marko Konič zemljišče skušala prodati. Toda javno neznani kupec naj bi si tik pred sklenitvijo posla premislil. Na vprašanje, ali je sodeloval pri pogovorih o prodaji zemljišča in kdo je bil predvideni kupec, nam je Aleš Musar odgovoril, da "bi razkrivanje dogovorov o prodaji deležev in zemljišč predstavljalo kršitev zaveze o nerazkrivanju". Po oceni več poznavalcev nepremičninskega trga bi lahko Musar in Konič za zemljišče po trenutnih cenah iztržila od 9 do 11 milijonov evrov. 

Rusko dačo je financirala tudi država 

V času, ko je bil Aleš Musar še skriti solastnik zemljišča v Mostah, je zakoncema Musar pri financiranju projekta Ruska dača na pomoč priskočila tudi država. Junija 2018 jima je ministrstvo za gospodarstvo, ki ga je takrat vodil Zdravko Počivalšek, dodelilo 195.500 evrov na razpisu za sofinanciranje razvoja turističnega gospodarstva.

Za zagon projekta Ruska dača sta zakonca Musar od države prejela za več sto tisoč evrov spodbud.
Za zagon projekta Ruska dača sta zakonca Musar od države prejela za več sto tisoč evrov spodbud.
Primož Lavre

"Namen javnega razpisa je bil spodbuditi podjetja k bolj inovativnemu pristopu pri oblikovanju turističnih produktov oziroma storitev," so nam pojasnili na ministrstvu. Dve leti pozneje, septembra 2020, je podjetje Ruska dača, ki ima sedež v poslovni stavbi na zemljišču v Mostah, od Slovenskega podjetniškega sklada dobilo še 50.000 evrov brezobrestnega kredita za obratna sredstva.