Ko Nataša Pirc Musar govori jezik portalov SDS

Objavljamo dopis, s katerim smo prejšnji teden od Nataše Pirc Musar, kandidatke za predsednico republike, zahtevali preklic njene izjave, s katero je napadla naš medij.

Avtor: Uredništvo
ponedeljek, 1. 8. 2022, 05:55


Nataša Pirc Musar
Nkomur ne bomo dopustili, da nas blati, lažnivo obtožuje, zmerja s plačanci, o nas brez enega dokaza širi in navaja lažne informacije ali na druge načine ponižuje naše delo.
Sašo Švigelj

Spoštovana ga. Pirc Musar, 

24. julija 2022 je bil na spletni strani Siol.net objavljen intervju, v katerem ste naš medij in njegove novinarje obtožili, da so "kupljeni" in da izvajajo "plačane medijske napade na drugače misleče". Vaš citat v intervjuju se glasi: "Da se je to zgodilo, za gospoda Goloba zagotovo ni dobro. To, da se medijski mir kupuje, da se plača medijski napad na drugače misleče, je nekaj, kar prakticira Požareport, Nova24TV in zdaj tudi Reporter in Necenzurirano. Je to novinarstvo? Odgovor je ne."

S temi navedbami ste grobo posegli v ugled in dobro ime našega medija in njegovih novinarjev.

Necenzurirano.si je spletni portal, ki je začel izhajati februarja 2020, v dveh letih in pol delovanja pa je postal eden glavnih virov informacij o dogajanju v Sloveniji za številno bralstvo. Redno nas bere približno 300.000 različnih uporabnikov, na mesečni ravni pa po podatkih merilnega orodja Google Analytics beležimo več kot dva milijona obiskov. Bralci so nas vzeli za svoje, ker zaupajo v kredibilnost, dobro delo in pogum našega medija pri razkrivanju in preiskovanju informacij o različnih nosilcih kapitalske in politične moči. Tega si ne bomo pustili vzeti.

Tudi zato nikomur ne bomo dopustili, da nas blati, lažnivo obtožuje, zmerja s plačanci, o nas brez enega dokaza širi in navaja lažne informacije ali na druge načine ponižuje naše delo. Še posebej ne, če to počne kandidatka za predsednico republike, ki bi morala – kot domnevno "javno angažirana posameznica" – zelo dobro vedeti, kakšno ceno smo prav zaradi našega dela novinarji tega medija plačali v zadnjih dveh letih. Zagotovo veste, da je Rok Snežič, prijatelj nekdanjega predsednika vlade, zaradi serije preiskovalnih zgodb o njegovi vlogi pri financiranju nekdanje vladajoče stranke proti našim novinarjem vložil 45 zasebnih tožb. Evropske novinarske organizacije in druge institucije so jih prepoznale kot strateške (SLAPP), torej namenjene zgolj finančnemu izčrpanju in uničenju medija. V tem času je Snežič serijsko vlagal tudi kazenske ovadbe, v katerih nam je očital različna kazniva dejanja, nam javno grozil in nas spravil v druge regulatorne postopke. Enako je počela stranka SDS oziroma njena predstavnica v državnem zboru. Vse z namenom, da nas utiša.

Medija necenzurirano.si in njegovih novinarjev nihče ni in ne bo nikoli "kupil" za "medijski mir" ali si s tem "plačal napad na drugače misleče".
Medija necenzurirano.si in njegovih novinarjev nihče ni in ne bo nikoli "kupil" za "medijski mir" ali si s tem "plačal napad na drugače misleče".
necenzurirano.si

V tem času smo bili naš medij in njegovi novinarji tarča sistematične kampanje zmerjanja in uničevanja našega dobrega imena, za katero je stal takratni politični vrh, izvajal pa jo je prek lastnih strankarskih in drugih propagandnih portalov. Razumemo, da se nam javno nikoli niste postavili v bran, saj za svojo obrambo nikoli nismo najeli storitev vaše odvetniške pisarne. Toda zdaj nas kot kandidatka za predsednico republike, najvišjo funkcijo v državi, blatite z istimi lažnivimi obtožbami in konstrukti kot prej omenjeni portali. Za potrebe lastnih, le vam znanih interesov, ste v celoti povzeli jezik lažnive propagandne mašinerije nekdanje vladajoče stranke in se odločili javno napasti medij, ki je za ceno lastnega obstoja razkrival afere, klientelizem, korupcijo in druge stranpoti nekdanje oblasti v časih, ko je to zahtevalo veliko mero državljanskega poguma. V časih, ko ste bili sami bolj ali manj tiho. 

Zato vam sporočamo: medija necenzurirano.si in njegovih novinarjev nihče ni in ne bo nikoli – kot pravite – "kupil" za "medijski mir" ali si s tem "plačal napad na drugače misleče". To verjetno vedo tudi vaši ljudje, ki se pred kampanjo niso niti potrudili potrkati na naša vrata, so pa zato – kot beremo – na kakšna druga.

Od Vas zato zahtevamo, da v roku treh dni od prejema tega dopisa citirano izjavo v delu, ki se nanaša na necenzurirano.si in njegove novinarje, prekličete in se zanjo javno opravičite. V nasprotnem primeru bomo proti Vam vložili pravna sredstva za zaščito ugleda in dobrega imena.

S spoštovanjem,

Primož Cirman
odgovorni urednik
necenzurirano.si

Preberite še:
Ta oblast se mora posloviti. Ker je za družbo nevarna.

*Od Nataše Pirc Musar smo prek njene predstavnice za odnose z javnostmi dobili odgovor, iz katerega je mogoče razbrati, da izjave ne namerava preklicati ali se zanjo opravičiti. Kot je pojasnila, "je svoja razmišljanja črpala iz objav v medijih, ki so o tem že pisali". 

S tem je Nataša Pirc Musar potrdila, da je za napad na necenzurirano.si uporabila navedbe propagandnih portalov iz omrežja SDS, ki so pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami z isto retoriko na veliko skušali oblatiti naš medij. Na njihove obtožbe smo odgovorili že v daljšem odzivu, ki smo ga objavili 22. aprila.

Sedanja kandidatka za predsednico republike je sicer leta 2018 na družbenem omrežju Twitter zapisala naslednje: "Če bi vsaj novinarji preverjali dejstva, ko povzemate fake news, bi bil svet manj onesnažen s tovrstno besedno nesnago. Greh pa leži na tistih, ki jih ustvarjajo." Žal zdaj na lastnem primeru ugotavljamo, da besedno nesnago ustvarja tudi sama.