Še en milijonski posel z državo za fante z rajskih otokov?

Vlada Janeza Janše je državnemu dobavitelju hitrih testov na stežaj odprla pot do novega, še večjega posla z javnimi zdravstvenimi ustanovami.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
torek, 2. 2. 2021, 05:55


fd1fa205f0af268e6fdc-2
Čeprav niso med najcenejšimi, si obetajo nov milijonski posel z državo. Na fotografiji v ozadju lastnika podjetja Majbert Pharm Klemen Nicoletti (prvi z leve) in Alan Amadej Eferl (tretji z leve).
Youtube

Medtem ko na dan prihaja vse več dokazov o nezanesljivosti hitrih testov, ki jih je ministrstvu za zdravje za množično testiranje prebivalstva dobavil Majbert Pharm, se temu podjetju obeta nov, še večji posel z državo. 

Prijavilo se je namreč na razpis za dobavo 700.000 hitrih antigenskih testov, ki jih Združenje zdravstvenih zavodov kupuje za več deset bolnišnic in zdravstvenih domov. Čeprav Majbert Pharm tokrat ni oddal najugodnejše ponudbe, ima prav po zaslugi države še vedno velike možnosti, da posel dobi. To lahko podjetju uspe, četudi spet ponuja isto vrsto testov, ki jih je minuli petek zaradi napak samo odpoklicalo iz zdravstvenih domov

Razpis Združenja zdravstvenih zavodov za nabavo hitrih testov, ki je bil objavljen tik pred božičem, je eden največjih te vrste doslej. Za posel se poteguje osemnajst dobaviteljev. Podjetje Majbert Pharm, ki je v lasti Klemna Nicolettija in Alana Amadeja Eferla, dveh "kraljev kriptopiramidnih shem", bi bolnišnicam dobavilo teste kitajskega proizvajalca UD-Bio, ki se že uporabljajo pri množičnem testiranju. Cena: dobra dva evra brez DDV oziroma skupaj nekaj več kot 1,4 milijona evrov. 

Preberite še:
Janša povozil stroko in rešil dobavitelje hitrih testov

Kako je šla država na roke Majbertu Pharmi

Kar štirje dobavitelji so oddali cenejšo ponudbo od Majbert Pharma. To so podjetja Mojplanet, CTD, SPG-Sol Plin Gorenjska in Labena. Kako je torej mogoče, da je Majbert Pharm še vedno v igri za posel? 

Eden od pogojev javnega razpisa je bila klinična validacija hitrih testov v Evropski uniji.
Eden od pogojev javnega razpisa je bila klinična validacija hitrih testov v Evropski uniji.
necenzurirano.si

Drugače kot ministrstvo za zdravje, ki je lani decembra v naglici ubralo bližnjico in kupilo hitre teste, ne da bi jih prej klinično preverilo v laboratoriju, so se v Združenju zdravstvenih zavodov kupovanja testov lotili previdneje. Eden od pogojev razpisa je tako, da morajo imeti hitri testi "visoko občutljivost in visoko specifičnost, ki mora biti dokazana s pomočjo klinične validacije v Evropski uniji". Zahtevali so, da se najmanj tristo vzorcev preveri tudi z bolj zanesljivim molekularnim testom (PCR). S tem so želeli izločiti vse hitre teste, ki so šele pred kratkim prišli na trg in za katere pred uporabo ni mogoče ugotoviti, ali sploh dajejo zanesljive rezultate.

"Od naših članov, ki imajo zaposlene strokovnjake za področje diagnostike, smo poskušali pridobiti čim več informacij o tem, na kaj moramo biti pozorni pri razpisu in kaj so pomanjkljivosti hitrih testov. Za pomoč smo se obrnili na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH)," nam je pojasnil direktor združenja Marjan Pintar.

Združenje zdravstvenih zavodov pod vodstvom Marjana Pintarja v imenu bolnišnic in zdravstvenih domov kupuje 700.000 hitrih testov.
Združenje zdravstvenih zavodov pod vodstvom Marjana Pintarja v imenu bolnišnic in zdravstvenih domov kupuje 700.000 hitrih testov.
STA

Toda s tem so – nevede – naredili uslugo državnemu dobavitelju hitrih testov. V trenutku, ko je združenje objavilo javni razpis, hitri testi podjetja Majbert Pharm še niso bili ustrezno preverjeni, kot to zahteva razpis. To se je spremenilo po tem, ko je Janez Janša kot začasni minister za zdravje zaradi številnih očitkov o neustreznosti in slabi kakovosti teh testov naročil NLZOH, naj jih klinično preveri. To pomeni, da ima Majbert Pharm zdaj že opravljeno "klinično validacijo v Evropski uniji", kar je eden od razpisnih pogojev. Plačala jo je država.

Preberite še:
Uradno: država kupila neustrezne hitre teste

Vsak peti okuženi bo negativen 

S tem je Majbert Pharm v prednosti pred ostalimi ponudniki. Po informacijah naših virov namreč nobeno od preostalih štirih podjetij, ki so oddala cenejšo ponudbo, ni na takšen način preverilo ponujenih testov. 

Če bo Majbert Pharm izpolnjeval tudi druge pogoje, so mu vrata do 1,4 milijona evrov vrednega posla na stežaj odprta. Še več, zaradi slabih izkušenj države gre pričakovati, da bodo v bodoče enak pogoj postavile druge večje zdravstvene ustanove in podjetja, ki bodo kupovala hitre teste za svoje zaposlene. Že ta teden bo država objavila nov razpis za dobavo hitrih testov za množično testiranje prebivalstva. Tokrat jih bodo kupili milijon.

Majbert Pharm bi 700.000 hitrih testov UD-Bio dobavil za skupno 1,4 milijona evrov brez DDV.
Majbert Pharm bi 700.000 hitrih testov UD-Bio dobavil za skupno 1,4 milijona evrov brez DDV.
necenzurirano.si

Pri tem očitno ne bo imelo nobene vloge, da je preverjanje nacionalnega laboratorija pokazalo, da so hitri testi podjetja Majbert Pharm neustrezni in ne izpolnjujejo osnovnih razpisnih pogojev, ki jih je od ponudnikov zahtevalo ministrstvo. Kot smo razkrili, bo vsaka peta oseba, ki je okužena z novim koronavirusom, na izbranem hitrem testu negativna. Pri osebah, ki so na začetku bolezni in še niso razvile simptomov, pa so hitri testi le 52-odstotno zanesljivi.

Pri tem so tveganja uporabe neustreznih hitrih testov v bolnišnicah in zdravstvenih ustanovah neprimerno večja kot pri množičnem testiranju prebivalstva, saj vsak napačni rezultat pomeni nevarnost za širjenje okužb med bolniki in zdravstvenim osebjem.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajna je pojasnila, da so porabili večino hitrih testov, ki jih je dobavil Majbert Pharm, in da bodo že v tem tednu objavili nov javni razpis za nabavo dodatnih testov.
Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajna je pojasnila, da so porabili večino hitrih testov, ki jih je dobavil Majbert Pharm, in da bodo že v tem tednu objavili nov javni razpis za nabavo dodatnih testov.
STA

"Če je hitri test cenovno ugoden in izpolnjuje vse razpisne pogoje, ga je naročnik (zdravstveni zavod, op.p.) dolžan sprejeti. Ne moremo se izven kriterijev odločati, kdo jih lahko dobavi in kdo ne. Ne smemo vnaprej izključevati nobenega od dobaviteljev," je poudaril direktor združenja Pintar. Zaupa članom strokovne komisije, ki ima šest članov in bo presojala ponudbe. "Spoznajo se na hitre teste," je dodal.

Preberite še:
Počivalškov dobavitelj "golfov" ruši Janši posel s hitrimi testi

Hitre teste prodajajo plinarji, IT-jevci, gostinci ... 

Dobavitelji, ki so se prijavili na javni razpis združenja, so sicer pripravljeni hitre teste dobaviti po cenah od 1,54 evra do 5,5 evra. Enako kot v prvem valu so se v ospredje ponovno prebili ponudniki, ki se prej niso ukvarjali z dobavo medicinskih pripomočkov: 

-       podjetje Mojplanet iz Škofje Loke, ki se ukvarja s ponujanjem gostovanja spletnih strani. V letu 2019 je ustvarilo 14.000 evrov prihodkov. Njegov lastnik David Jezeršek je sicer član lokalnega Rotary kluba.

-       podjetje CTD iz Ljubljane, ki se ukvarja z gostinstvom in je v lasti kitajskega poslovneža Hai Lina. Upravlja z azijsko restavracijo TLOFT, kontaktna številka pa je enaka kot pri restavraciji Kitajski zmaj na Ižanski cesti. V letu 2019 je imelo nekaj več kot pol milijona evrov prihodkov.

-       podjetje SPG - Sol Plin Gorenjska, ki se ukvarja s proizvodnjo in prodajo tehničnih plinov. Njegova lastnica je italijanska skupina Sol s.p.a. Po naših informacijah se redno prijavlja na javne razpise, prej za dobavo zaščitne opreme, zdaj pa hitrih testov.

Vsi našteti so se šele v lanskem letu prijavili v poseben register pri javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP), kar je predpogoj za dobavo hitrih testov na slovenskem trgu. Podjetji Roche, ki prodaja istoimenske teste, in Medis, ki trži teste ameriškega proizvajalca Abbott, sta cenovno daleč zadaj. Roche je kljub drastičnemu znižanju cene na štiri evre še vedno tretji najdražji. Medis pa jih je pripravljen dobaviti za 5,5 evra, kar je bila najvišja dovoljena cena na javnem razpisu.

Preberite še:
Dobavitelji hitrih testov pokukali iz Snežičevega nabiralnika