Počivalškov dobavitelj "golfov" ruši Janši posel s hitrimi testi

Zmagovalec poslov med prvim valom epidemije izpodbija državno izbiro dobavitelja hitrih testov.

Avtor: Tomaž Modic
torek, 26. 1. 2021, 14:55


počivalšek
Podjetje Geneplanet je državi v času prvega vala dobavilo ventilatorje Siriusmed. Posel je pod drobnogled vzel Nacionalni preiskovalni urad (NPU), kot prvoosumljeni v tej preiskavi pa je Zdravko Počivalšek.
x

Na ministrstvu za zdravje, ki ga začasno vodi premier Janez Janša, so za necenzurirano.si potrdili, da so prejeli zahtevek za revizijo javnega naročila za nakup hitrih testov.  

Vložilo ga je podjetje Geneplanet. To je znano iz prvega vala epidemije, ko je državi dobavilo za več kot osem milijonov evrov ventilatorjev za predihavanje bolnikov s covid-19, ki brez nadgradnje niso bili primerni za zdravljenje obolelih s covid-19. "Dobavili smo 'golfe', zdravniki pa so želeli 'mercedese'," je takrat poudarjal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, ki je na zavodu za blagovne rezerve osebno urejal plačilo osmih milijonov evrov predujma za Geneplanet. Posel že od spomladi preiskujejo kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), Počivalšek pa je prvi osumljenec.

Podjetje Geneplanet se v drugem valu epidemije ukvarja tudi s prodajo hitrih testov. Ponudilo jih je tudi državi, a ostalo praznih rok, saj je ministrstvo za zdravje za dobavitelja pol milijona hitrih testov izbralo podjetje Majbert Pharm, ki ga vodi Klemen Nicoletti. Iz dokumentacije, ki smo jo pridobili po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja, je razvidno, da je Geneplanet na javnem naročilu oddal najugodnejšo ponudbo. Pol milijona testov kitajskega proizvajalca Wesail je bil pripravljen državi dobaviti vsakega po 2,15 evra z DDV. Majbert Pharm je prvotno ponujal okoli tri cente dražjega, vendar je v nadaljevanju ceno znižal na 1,982 evra.

Preberite še:
Janša povozil stroko in rešil dobavitelje hitrih testov

Kako je Majbert Pharm premagal vso konkurenco

Toda Geneplanet do pogajanj o ceni sploh ni prišel. Razpisna komisija ga je namreč izločila iz postopka, saj je ugotovila, da ni izpolnjeval osnovnih pogojev javnega naročila. Ocenila je, da pri hitrih testih Geneplaneta manjka kontrolni material, s pomočjo katerega lahko uporabniki preverijo, ali testi sploh delujejo. Na ministrstvu za zdravje vsebine zahtevka Geneplaneta ne komentirajo, ker "je postopek v teku". Če bo ministrstvo zavrnilo zahtevek, lahko Geneplanet vloži pritožbo na državno revizijsko komisijo.

Podjetje Geneplanet, ki ga vodi Marko Bitenc, izpodbija državno izbiro dobavitelja hitrih testov.
Podjetje Geneplanet, ki ga vodi Marko Bitenc, izpodbija državno izbiro dobavitelja hitrih testov.
STA

K sodelovanju na javnem naročilu ministrstva za zdravje za dobavo hitrih testov je bilo povabljenih 42 dobaviteljev. Ponudbo je oddalo 16 podjetij, od tega jih je 13 dostavilo vzorce. Razpisna komisija je po pregledu vzorcev ocenila, da pogojem ustrezajo zgolj hitri testi štirih dobaviteljev: 

-       Labena (5,475 evra),

-       Majbert Pharm (2,1791 evra),

-       Mikro+Polo (4 evre) in

-       Roche (5,4 evra). 

Zaradi izločitve večine ponudnikov je bil daleč najugodnejši med njimi Majbert Pharm, ki je v poznejših pogajanj še znižal ceno za skoraj 20 centov in dobil milijonski posel z državo. Pri njem po lastnih navedbah ne bo imel veliko zaslužka, temveč mu služi kot referenca za nove, večje posle s hitrimi testi v Avstriji.

Medtem v zadnjih dneh poteka pogrom medijev SDS nad podjetjem Mikro+Polo. To ne preseneča, saj bi v primeru izločitve podjetja Majbert Pharm zaradi morebitnega kršenja pogodbe državni posel s hitrimi testi dobilo podjetje Mikro+Polo.

Preberite še:
Dobavitelji hitrih testov pokukali iz Snežičevega nabiralnika

Kaj vse je bilo narobe pri hitrih testih

V istem času je tudi Geneplanet prišel do manjšega posla z bolnišnicami. Z Univerzitetnim kliničnim centrom(UKC) Ljubljana je sklenil pogodbo za nabavo hitrih antigenskih testov. V dveh mesecih mu bo dobavilo dodeset tisoč testov po ceni 2,85 evra oziroma 3,13 evra z DDV. Postopna dobava se je začela v začetku januarja.

Na ministrstvu za zdravje so se sicer nabave hitrih testov lotili drugače kot v večini drugih bolnišnic. V naglici so ubrali bližnjico in pol milijona hitrih testov kupili, ne da bi jih pred tem klinično preverili v laboratoriju. To se je izkazalo za ključno napako. Poznejše preverjanje Nacionalnega laboratorija za zdravje, hrano in okolje (NLZOH) je pokazalo, da so hitri testi, ki jih je država kupila od podjetja Majbert Pharm, neustrezni in ne izpolnjujejo osnovnih razpisnih pogojev, ki jih je od ponudnikov zahtevalo ministrstvo.

Na ministrstvu za zdravje niso preverili hitrih testov, ki so jih kupili od podjetja Majbert Pharm.
Na ministrstvu za zdravje niso preverili hitrih testov, ki so jih kupili od podjetja Majbert Pharm.
Damjana Nemeš

Že pred tem so od zdravstvenih domov in izvajalcev množičnega testiranja na terenu prihajale informacije o številnih lažno pozitivnih rezultatih, nejasnih rezultatih, deformiranem materialu in pomanjkanju tekočine za testiranje. Kot smo včeraj razkrili na necenzurirano.si, so manjkale tudi ustrezne paličice za odvzem brisov v nosnožrelnem predelu, vendar se je ministrstvo pod vodstvom Janše postavilo na stran podjetja Majbert Pharm. Izvajalcem je naročilo, naj do nadaljnjega pri testiranju jemljejo žrelne brise. Izdalo je torej navodilo, s katerim je dovolilo uporabo opreme iz kompleta, ki ni ustrezala razpisnim pogojem in ni omogočala ustreznega testiranja.