Razkrivamo: Majbert Pharm odpoklicuje hitre teste s trga

Premier in začasni minister za zdravje Janez Janša je našemu mediju na današnji novinarski konferenci kot edinemu preprečil postaviti vprašanja, pomembna za zdravje ljudi.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
petek, 29. 1. 2021, 14:40


Screenshot 2021-01-29 at 14.11.10
Janez Janša našemu mediju ni dovolil postavljanja vprašanj.
posnetek zaslona / RTV

Okoli poldneva je več deset zdravstvenih domov po vsej državi, v katerih poteka množično testiranje prebivalstva, prejelo nujno obvestilo podjetja Majbert Pharm o odpoklicu hitrih antigenskih testov. 

Opozorilo jih je na "težavo, ki se je pojavila pri nekaterih izvajalcih testiranj s hitrimi antigenskimi testi proizvajalca UD-Bio". "Težavo smo s proizvajalcem identificirali in podrobno raziskali. Ugotovili smo, da se je problem pojavil pri pozitivni kontroli iz pošiljke hitrih antigenskih testov s kataloško št. SC0202, ki imajo serijsko številko oz. LOT 20122104," so pojasnili v podjetju. 

Poenostavljeno povedano, ni delovala tako imenovana kontrola materiala, s katero preverjajo, ali hitri testi sploh delujejo. Zaradi težav z ustreznostjo kontrolnega materiala so z javnega naročila za nabavo pol milijona hitrih testov med drugim izločili podjetje Geneplanet, ki je oddalo najugodnejšo ponudbo. Zdaj pa, kot smo razkrili, z zahtevo za revizijo izpodbija odločitev o oddaji posla podjetju Majbert Pharm

Obvestilo, ki so ga pred nekaj urami prejeli zdravstveni domovi.
Obvestilo, ki so ga pred nekaj urami prejeli zdravstveni domovi.
necenzurirano.si

Gre za nov dokaz o vprašljivi kakovosti hitrih testov tega kitajskega proizvajalca. Že pred tem se je izkazalo, da je zanesljivost manjša od zahtevane v razpisnih pogojih. Poleg tega hitri testi niso imeli ustreznih paličic za odvzem brisov. Majbert Pharm je zdravstvene domove obvestil, da bo šele v sredo prihodnji teden možen osebni prevzem novih kontrol hitrih testov. "Zato Vas, kot morebitne prejemnike hitrih antigenskih testov s te pošiljke, prosimo za evidentiranje števila pozitivnih kontrol, pri katerih se je težava pojavila," so jim sporočili. Lahko pa jim nove kontrole pošljejo po pošti.

To še dodatno postavlja pod vprašaj sledljivost dobav hitrih testov, saj že prvi prevzemi niso bili opravljeni na ministrstvu za zdravje, temveč jih je podjetje Majbert Pharm samo dostavljalo po Sloveniji.

Preberite še:
Janša povozil stroko in rešil dobavitelje hitrih testov

Janez Janša namenoma prezrl necenzurirano.si

Ali je kot predsednik vlade in začasni minister za zdravje seznanjen s tem, da je podjetje Majbert Pharm danes odpoklicalo del hitrih testov, smo danes želeli vprašati tudi Janeza Janšo. A nam kot edinemu od medijev, ki so se danes udeležili njegove spletne novinarske konference, ni dovoliti postaviti novinarskega vprašanja.

Zanimalo nas je še:

-       zakaj ob vseh ugotovitvah o neustreznosti hitrih testov takoj ne ustavijo množičnega testiranja prebivalstva, saj bi lahko šlo za ogrožanje javnega zdravja?

-       zakaj rezultate teh hitrih testov seštevajo skupaj z rezultati testiranj s PCR testi, kar daje lažno sliko o stanju epidemije v Sloveniji?

S tem, ko nam ni dovolil postavljati vprašanj, pomembnih za zdravje slovenskega prebivalstva, nam ni samo onemogočal opravljanje novinarskega dela. Ampak tudi številnim ljudem prikrajšal dostop do informacij, pomembnih za javnost in o dogajanju med epidemijo. Vprašanje je tudi, ali predviden začetek pouka prihodnji teden in s tem povezano testiranje šolnikov ni bil preložen prav zaradi težav s hitrimi testi. 

Vlada in njeni mediji kljub očitnim dvomom v ustreznost hitrih testov že dva tedna na vse pretege branijo izbranega dobavitelja, tudi z diskreditacijami neizbranih konkurentov.

Ministrstvo za zdravje se je že večkrat postavilo na stran dobaviteljev hitrih testov. Na fotografiji v ozadju lastnika podjetja Majbert Pharm Klemen Nicoletti (prvi z leve) in Alan Amadej Eferl (tretji z leve).
Ministrstvo za zdravje se je že večkrat postavilo na stran dobaviteljev hitrih testov. Na fotografiji v ozadju lastnika podjetja Majbert Pharm Klemen Nicoletti (prvi z leve) in Alan Amadej Eferl (tretji z leve).
Youtube

Iz več krajev po Sloveniji so namreč ta teden poročali o velikem številu lažnih pozitivnih hitrih testov na novi koronavirus, ki so na poznejšem preverjanju s PCR testi izkazali za negativne. Tako so v osnovni šoli Polzela s hitrimi testi potrdili okužbo pri vsakem petem od skupno 84 zaposlenih. Kot smo izvedeli, si je večina pozitivnih zaradi nezaupanja v hitre teste prek osebnega zdravnika uredila testiranje s PCR testi, ki pa so bili pri praktično vseh negativni. Tudi sicer nihče od lažno pozitivnih ni kazal nobenih simptomov. Podobno se je zgodilo v eni od osnovnih šol na Koroškem.

Preberite še:
Uradno: država kupila neustrezne hitre teste

Inšpektorji preverjajo hitre teste

Na javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) so pred dnevi za necenzurirano.si potrdili, da so sprožili izredni nadzor zaradi dvomov v zanesljivost hitrih antigenskih testov, s katerimi se v Sloveniji množično testira prebivalstvo.

Podrobnosti na agenciji, ki je pristojna za nadzor na področju medicinskih pripomočkov, ne razkrivajo. Toda več sogovornikov, ki so želeli ostati neimenovani, je delilo dvome v ustreznost hitrih testov, ki jih je ministrstvu za zdravje dobavilo podjetje Majbert Pharm. Glavni očitki so povezani z njihovo nezanesljivostjo. Po zatrjevanju naših virov so v več primerih pokazali lažne pozitivne izvide. Posamezni paketi testov so prišli v Slovenijo z deformiranimi ploščicami, od katerih je odstopal lakmusov papir. Pojavljajo se pomisleki, ali se lahko ti testi uporabljajo za delo na odprtem, torej v hladnem vremenu in vlažnem okolju.

Zaradi teh dvomov je ministrstvo za zdravje naknadno naročilo preverjanje hitrih testov na Nacionalnemlaboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH). Ugotovili so, da so hitri testi, ki jih je država kupila od podjetja Majbert Pharm in z njimi že od konca decembra množično testira ljudi, neustrezni in ne izpolnjujejo osnovnih razpisnih pogojev, ki jih je od ponudnikov zahtevalo ministrstvo za zdravje.

Zapisnik razkriva naslednje ugotovitve o hitrih testih kitajskega proizvajalca UD-Bio, ki jih je državi dobavilo podjetje Majbert Pharm:

-       dosegajo le 81-odstotno občutljivost oziroma verjetnost, da bodo pozitivni pri osebah, ki so resnično bolne. To pomeni, da bo vsaka peta oseba, ki je okužena z novim koronavirusom, na izbranem hitrem testu negativna.

-       to je v nasprotju s pogojem ministrstva za zdravje, ki je od ponudnikov na javnem naročilu zahtevalo dobavo testov z najmanj 90-odstotno občutljivostjo. Namen tega je, da se izloči manj zanesljive hitre teste.

-       pri osebah brez simptomov so testi le 44-odstotno zanesljivi, pri osebah, ki so na začetku bolezni in še niso razvile simptomov, pa 52-odstotno. To pomeni, da zaznajo zgolj vsakega drugega okuženega brez simptomov.

-       problem torej niso le lažno pozitivni hitri testi, ampak tudi lažno negativni testi. Na to opozarjajo tudi člani delovne skupine NLZOH.