Sandi Češko, drugi najbogatejši Slovenec, je v finančnih težavah

Epidemija, vojna v Ukrajini in sankcije proti Rusiji so močno načele poslovni imperij Sandija Češka. V kakšne težave je zašla njegova skupina Studio Moderna in kako jih skuša reševati?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
četrtek, 30. 3. 2023, 05:55


Sandi Češko
Sandi Češko je od lani edini lastnik Studia Moderna. Finančni skladi, ki jim je leta 2019 prodal polovični delež, so s tem poslom ustvarili visoko izgubo.
STA

Epidemija covid-19, vojna v Ukrajini in sankcije, ki jih je EU zaradi agresije uvedla proti Rusiji, so očitno močno načeli poslovni imperij Sandija Češka, ki ga je revija Manager še lani uvrstila na drugo mesto lestvice najbogatejših Slovencev.

Po informacijah iz več virov je namreč njegova skupina Studio Moderna, ki se ukvarja s televizijsko in spletno prodajo izdelkov za dom, zašla v težave z bankami upnicami. Nekatera podjetja iz skupine naj bi tako zamujala s plačilom obresti. Že konec februarja je plačilno nesposobnost razglasilo britansko podjetje Dormeo UK, ki ima za več kot 13 milijonov evrov dolgov. Po neuradnih informacijah pa poskuša Češko v zadnjih tednih sredstva za financiranje obratnega kapitala najti pri podjetjih, ki se ukvarjajo z odkupom terjatev, in posameznih skladih.

To so včeraj priznali tudi v Studiu Moderna, kjer so dejali, da na sivem trgu pridobivajo "dodatne finančne vire za poslovanje". Informacij o težavah pri poplačilu obveznosti pa niso želeli komentirati.

Od lani je Češko skupaj s soprogo Livijo Dolanc edini lastnik skupine, ki ima mrežo podjetij v 20 državah sveta. Leta 2019 je svoj polovični delež prodal štirim mednarodnim investicijskim skladom: Insight Venture Partners, Templeton, General Atlantic in JH Partners. Iz njihovih bilanc je razvidno, da so v desetih letih za nakupe delnic Studia Moderna plačali več kot 150 milijonov evrov. Toda s tem poslom so očitno ustvarili visoko izgubo.

Tri leta pozneje je v domači in tuji poslovni javnosti odjeknila novica, da se Studio Moderna vrača v roke svojega "očeta". "Studio Moderna je prepričljiva platforma za potrošnike z znatnim potencialom za rast. Veselim se nadaljnje rasti podjetja," je aprila lani dejal Češko. Toda bilance razkrivajo, da so skladi za svoje delnice dobili zgolj nekaj deset evrov. Že leta 2021, nekaj mesecev pred prodajo, je Templeton, eden od štirih solastnikov, pošteno vrednost svojega deleža v Studiu Moderna z 20 milijonov evrov znižal na pičlih 14 evrov.

Ključna podjetja v imperiju Sandija Češka

/
/
necenzurirano.si

Preberite še:
Pidovski tajkun, Matoz in skrivni sestanek na Smledniku #foto

Zaradi sankcij moral poplačati rusko banko 

Sandi Češko je podjetje Studio Moderna ustanovil pred 31 leti. V 90. letih prejšnjega stoletja je zaslovelo s prodajo Kosmodiska, posebnega traku proti bolečinam v hrbtenici. Sledili sta skoraj dve desetletji rasti, v katerih se je Češko prebil na vrh lestvice najbogatejših Slovencev. Med letoma 2011 in 2013 ga je revija Manager uvrstila celo na prvo mesto. Vrednost njegovega deleža v Studiu Moderna je ocenila na 460 milijonov evrov. 

Takrat so v skupino prvič lastniško vstopili tudi skladi, ki so ji pomagali pri širitvi poslovanja na tuje trge in povečanju obsega prodaje. Podjetje, ki ima sedež v Zagorju ob Savi, je sicer uradno v lasti verige podjetij z Nizozemske, Luksemburga, Švice in Cipra. V njej ima ključno vlogo podjetje Studio Moderna Holdings iz Amsterdama, kjer je uradno sedež skupine.

Kriza v Rusiji in začetek spopadov v Ukrajini sta leta 2014 povzročili prve razpoke v poslovnem imperiju, saj obe državi predstavljata ključna trga skupine. Ta je posledično doživela celo upad prihodkov, kar se je zgodilo prvič v zgodovini Studia Moderna. Tri leta pozneje je njegov nizozemski lastnik najel za 60 milijonov evrov posojil pri nemški izpostavi ruske banke VTB. Zanje je zastavil delež v hčerinskem podjetju v Sloveniji, ki ga je moral na zahtevo Rusov prenesti na posebej ustanovljeno podjetje na Nizozemskem.

Eden od skladov, ki je bil manjšinski lastnik Studia Moderna, je razkril, da so se s podjetjem Sandija Češka aprila lani dogovorili, da mu prodajo družbo za vsega 100 evrov.
Eden od skladov, ki je bil manjšinski lastnik Studia Moderna, je razkril, da so se s podjetjem Sandija Češka aprila lani dogovorili, da mu prodajo družbo za vsega 100 evrov.
necenzurirano.si

Sklad Templeton je v letu 2021 prevrednotil naložbo v Studio Moderna z 20 milijonov evrov na okoli 14 evrov.
Sklad Templeton je v letu 2021 prevrednotil naložbo v Studio Moderna z 20 milijonov evrov na okoli 14 evrov.
necenzurirano.si

Lani jeseni, ko se je VTB zaradi sankcij morala umakniti z evropskih trgov, je Češko moral poplačati posojilo oziroma najti nove vire financiranja. Omenjeni lastniški delež je namreč od takrat zastavljen pri njegovem podjetju Studio Moderna Founders, ki ga obvladuje prek Cipra.

Preberite še:
Kdo v Ljubljani kupuje luksuzna stanovanja brez kredita

Najtežje obdobje v zgodovini Studia Moderna 

Kakšno je trenutno poslovanje skupine Studio Moderna in kako so nanj vplivali pretresi na mednarodnih trgih, ni mogoče ugotoviti. Njeni rezultati se namreč konsolidirajo na krovnem podjetju na Nizozemskem. Iz podatkov, ki smo jih zbrali v uredništvu, pa je razvidno, da je za njo najtežje obdobje v zgodovini.

V družbi so včeraj pojasnili, da jih je v lanskem letu doletelo več težav, povezanih predvsem z vojno v Ukrajini. Med temi so bili:

- nekajmesečno nedelovanje podjetja v Ukrajini, pri čemer so morali zagotavljati plače tamkajšnjih zaposlenih, 

- večmilijonska škoda zaradi raketiranja in popolnega uničenja skladišča in zalog v Ukrajini,

Studio Moderna stoji za blagovnimi znamkami, kot so Top Shop, Dormeo, Delimano, Rovus in Walkmaxx.
Studio Moderna stoji za blagovnimi znamkami, kot so Top Shop, Dormeo, Delimano, Rovus in Walkmaxx.
Studio Moderna

- takojšnje zaprtje ruskega trga in 

- vračilo kredita za obratni kapital frankfurtski VTB banki zaradi sankcij.

Vse to je bil verjetno razlog, zakaj so štirje skladi čez noč odpisali celotno naložbo v Studio Moderna, za katero so plačali več deset milijonov evrov, in jo "vrnili" Češkotu. Ali jo je ta dobil nazaj za 100 evrov, ali pa jim je zanjo vendarle odštel okrog 30 milijonov evrov, kot je neuradno slišati iz finančnih krogov, ni znano.

Zagotovo pa je Studio Moderna še pred vojno v Ukrajini močno prizadela epidemija. Studio Moderna Holdings Investments, še eno nizozemsko podjetje, ki je drugo v lastniški verigi in je med drugim lastnik hčerinske družbe v Sloveniji, je namreč v letih 2020 in 2021 ustvarilo skupno več kot 27 milijonov evrov izgube. Zaradi prevrednotenja premoženja je imela konec leta 2021 celo 4,5 milijona evrov negativnega kapitala, torej več dolgov kot premoženja. Pošla je tudi večina kapitala krovnega podjetja na Nizozemskem.

Bankrot dveh podjetij v Veliki Britaniji

V hude finančne težave je zašel tudi britanska izpostava skupine Studio Moderna. V začetku letošnjega leta sta namreč podjetji Dormeo UK in Studio Moderna Brands International s sedežem v Londonu obe razglasili bankrot.

Njihovo osrednje britansko podjetje je pred dobrim mesecem dni bankrotiralo.
Njihovo osrednje britansko podjetje je pred dobrim mesecem dni bankrotiralo.
necenzurirano.si

Do tega je prišlo zaradi dveh razlogov. Prvi je propad enega od večjih kupcev. Drugi je poteza britanske banke HSBC, ki se je odločila, da ga ne bo več kreditirala in od Studia Moderna zahtevala, naj si poišče druge financerje. To mu je spodletelo, neuspešen pa je bil tudi pri iskanju novega lastnika. Samo Dormeo UK, ki je leta 2020 ustvaril več kot 46 milijonov evrov prihodkov, ima za več kot 13 milijonov evrov neporavnanih obveznosti do poslovnih partnerjev, od tega okoli 700 tisoč evrov dolguje britanskim davčnim oblastem. 

Koliko denarja bodo upniki dobili nazaj, je odvisno tudi od tega, koliko denarja bodo zagotovila povezana podjetja. Največ, kar 4,5 milijona evrov, terja od podjetja Studio Moderna Brands International, 1,8 milijona evrov od švicarske družbe Studio Moderna, nekaj manj kot milijon evrov od nizozemske družbe Studio Moderna Brands, pol milijona evrov od luksemburške družbe Elisana ...

Pred volitvami svetoval Tanji Fajon 

V zadnjih letih se je Češko aktivneje vključeval tudi v politiko. Vrsto let je bil eden ključnih gospodarstvenikov iz kroga Socialnih demokratov (SD). Pred lanskimi parlamentarnimi volitvami je bil celo prvi svetovalec predsednice SD Tanje Fajon, a se je potem, tudi zaradi razmeroma slabega rezultata stranke, umaknil.

Sandi Češko je bil eden najvidnejših predstavnikov SD v kampanji pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami in tudi svetovalec Tanje Fajon.
Sandi Češko je bil eden najvidnejših predstavnikov SD v kampanji pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami in tudi svetovalec Tanje Fajon.
STA

Češko že pred tem ni skrival nezadovoljstva nad Robertom Golobom. Že januarja lani, ko je Golob šele ustanavljal Gibanje Svoboda, je poudarjal, da je "težko ocenjevati dobiček monopolnega podjetja, pa tudi uspehe direktorja, ki pač vodi monopol. "Raje bi videl, da se v politiki bolj angažirajo tisti, ki so se dokazali na tujih trgih, ki so se dejansko dokazali z ustvarjanjem nove vrednosti, razvojem podjetij, kot pa ljudje, ki se bolj ukvarjajo z distribucijo," je govoril Češko.

Nekdanji dolgoletni direktor Studia Moderna Duško Kos pa je bil kader SD za funkcije v državnem gospodarstvu. V letih od 2015 do 2020 je bil član nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH), upravljalca več kot deset milijarde evrov vrednega državnega premoženja. Bil je tudi nadzornik Taluma, še danes pa nadzoruje poslovanje Mladinske knjige Založbe.