Gantar pri ventilatorjih povozil Počivalška

Ministrstvo za zdravje na laž postavlja dosedanje navedbe ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška o medicinskih ventilatorjih iz posla z Geneplanetom.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
ponedeljek, 26. 10. 2020, 05:55


Screenshot 2020-10-26 at 18.01.51
Objavljamo izsek iz dokumenta zavoda za blagovne rezerve. Iz njega je razvidno priznanje, da ventilatorji Siriusmed R30 niso primerni za zdravljenje bolnikov s covid-19, za kar je bilo potrebno kupiti dodatno opremo.
necenzurirano.si

Po številnih opozorilih, da medicinski ventilatorji Siriusmed R30, ki jih je dobavilo podjetje Geneplanet, niso primerni za zdravljenje bolnikov s covid-19, so to zdaj priznali tudi na ministrstvu za zdravje.

Danes namreč razkrivamo vsebino dopisa, ki so ga z ministrstva konec prejšnjega meseca poslali državnemu zavodu za blagovne rezerve. Gre za prvi uradni dokument slovenske vlade, ki potrjuje, da so ti ventilatorji brez nadgradnje neuporabni za bolnike s covid-19. Na ministrstvu, ki ga vodi Tomaž Gantar, so direktorja zavoda Tomija Rumpfa pozvali, naj nemudoma poskrbi za nabavo dodatne opreme, s katero bi lahko ventilatorje pol leta po nakupu vendarle usposobili za zdravljenje bolnikov s covid-19.

Največja afera Janševe vlade

Kot je znano, je podjetje Geneplanet sredi marca, takoj po zamenjavi oblasti v Sloveniji, od države dobilo naročilo za 220 ventilatorjev tipa Siriusmed R30. Cena: osem milijonov evrov oziroma dobrih 39.800 evrov na kos. Posel je koordinirala tedanja poslanka SDS Jelka Godec, o njem pa obveščala tudi predsednika vlade Janeza Janšo. Da gre za posel SDS, je žvižgaču Ivanu Galetu priznal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, ki je podjetju uredil plačilo osmih milijonov evrov predujma. Geneplanet je državi ponudil tri tipe ventilatorjev, na koncu pa dobavil daleč najdražje.

"To, da so si nekateri zdravniki želeli mercedese, mi pa smo jim dobavili golfe, ni moja težava," je govoril Zdravko Počivalšek.
"To, da so si nekateri zdravniki želeli mercedese, mi pa smo jim dobavili golfe, ni moja težava," je govoril Zdravko Počivalšek.
x

Takoj po izbruhu afere so posel začeli preiskovati kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Že marca je namreč vladna strokovna skupina, ki jo je vodil dr. Marko Noč, opozarjala, da ti ventilatorji niso primerni za zdravljenje bolnikov s Covid-19.

Zakaj ne? Zavod jih je še v času prejšnjega direktorja Antona Zakrajška kupil brez posebnih vlažilnikov in grelnih cevi, ki preprečujejo, da bi pri predihavanju bolnika prišlo do kondenza. V tem primeru v ceveh nastane voda, ki jo zdravnik lahko odlije le tako, da odpre ventilator. To pa močno poveča tveganje širitve okužbe z novim koronavirusom v bolnikovi sobi, na kar je javno opozarjal član vladne strokovne skupine dr. Rihard Knafelj.

Preberite še:
Ventilatorje prodali Orbanu na dan izbruha afere

Resnica o Počivalškovih "golfih" med ventilatorji

Prav zato večina slovenskih bolnišnic teh ventilatorjev zaradi opisanih pomanjkljivosti nikoli ni uporabila. Nekatere so jih uporabljale za zdravljenje drugih bolnikov, druge pa so jih pustile v skladiščih. Še avgusta, ko je število okužb že začelo naraščati, je bila v uporabi le tretjina od 90 ventilatorjev, večinoma za bolnike, ki ne potrebujejo zahtevnega predihavanja.

Niti ena bolnišnica v Sloveniji s temi ventilatorji ni zdravila bolnikov s covid-19. Tudi v Splošni bolnišnici Celje (SBC), kjer so takrat kot edini Počivalšku stopili v bran, so z njimi predihavali druge težje bolnike. Kljub temu so predstavniki države ves čas zatrjevali, da so ventilatorji primerni za bolnike s covid-19. Najglasneje minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, danes prvi osumljenec v policijski preiskavi. "To, da so si nekateri zdravniki želeli mercedese, mi pa smo jim dobavili golfe, ni moja težava," je govoril Počivalšek.

Tomaž Gantar ocenjuje, da bomo morda že kmalu potrebovali vse razpoložljive ventilatorje.
Tomaž Gantar ocenjuje, da bomo morda že kmalu potrebovali vse razpoložljive ventilatorje.
STA

Čeprav so torej v vrstah države ves čas vedeli, da ventilatorji brez dodatne opreme niso uporabni za covid-19 bolnike, nihče ni poskrbel za njen nakup. Ne zavod za blagovne rezerve ne bolnišnice in ne ministrstvo za zdravje, ki je začetku maja delno razdrlo pogodbo z Geneplanetom. Po sporazumu je država obdržala 90 od prvotno predvidenih 220 ventilatorjev, a le pod pogojem, da se dobavi dodatna oprema, je takrat zatrjeval Gantar. Na to je hitro pozabil. Iz besedila sporazuma med državo in Geneplanetom ni razvidno, da bi obe strani sploh želele rešiti vprašanje dobave dodatne opreme.

Preberite še:
NPU išče vezni člen med Počivalškom in Geneplanetom

Kdo bo dobavil dodatno opremo

Zgodba z ventilatorji se je takrat za Gantarja očitno zaključila. Toda le do trenutka, ko se je v Sloveniji začelo naglo povečevati število bolnikov s covid-19, minister pa ocenil, da bomo morda že kmalu potrebovali vse razpoložljive ventilatorje. Zdaj, ko se epidemiološki scenariji iz dneva v dan slabšajo, so na zavodu za blagovne rezerve morali zaradi "skrajne nujnosti" preskočiti javni razpis in enako kot spomladi neposredno izbrati dobavitelja.

Posel so zaupali ljubljanskemu podjetju Medicotehna, ki ga vodi Matija Zakrajšek in se ukvarja s prodajo medicinske opreme. Po naših informacijah gre za isto podjetje, ki je za Geneplanet v marcu in aprilu urejalo večino logistike pri dobavah ventilatorjev Siriusmed R30 državi. Blagovne rezerve so vsega skupaj kupile 64 kompletov vlažilnikov in grelnih cevi, za katere bodo odšteli 88.419 evrov brez DDV, za vsakega torej nekaj manj kot 1400 evrov. Manjkajočo opremo mora dobaviti najpozneje do konca tega meseca.

Na zavodu za blagovne rezerve so morali zaradi "skrajne nujnosti" preskočiti javni razpis in neposredno izbrati dobavitelja.
Na zavodu za blagovne rezerve so morali zaradi "skrajne nujnosti" preskočiti javni razpis in neposredno izbrati dobavitelja.
STA

Iz pogodbe je razvidno, da bodo dodatno opremo dobavili v vse bolnišnice, ki imajo Geneplanetove ventilatorje. Edini izjemi sta bolnišnici v Brežicah, kjer dva ventilatorja uporabljajo izključno za neinvazivno ventilacijo, in Celju, kjer imajo dvajset teh ventilatorjev. V vsakem primeru so lahko najbolj zadovoljni v Geneplanetu. Takoj po razdrtju posla z državo so 110 ventilatorjev, ki jih Slovenija ni več želela, precej dražje prodali madžarskemu zunanjemu ministrstvu.

Podjetje je tako dobilo milijone, ki jih je želelo. Državi pa je ostalo soočenje z resnico o ventilatorjih, ki jih tik pred dvanajsto vendarle skuša usposobiti.

Necenzurirano prenos
Janševa vlada je v prvih dneh epidemije podjetju Geneplanet tlakovala pot do dobave neustreznih ventilatorjev.
Vlada RS