Jelka Godec je o ventilatorjih poročala Janši

Objavljamo elektronsko sporočilo, ki na novo odpira vprašanje politične odgovornosti pri sporni dobavi Geneplanetovih ventilatorjev, neprimernih za zdravljenje bolnikov s COVID-19.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
petek, 19. 6. 2020, 05:55


20200525-01006354
Janeza Janšo so obveščali o dobavi ventilatorjev.
STA

Jelka Godec je kot poslanka SDS o dogovorih o nakupih medicinskih ventilatorjev obveščala tudi predsednika vlade Janeza Janšo.

To dokazuje elektronsko sporočilo, ki ga objavljamo danes. Godčeva ga je z elektronskega naslova SDS v noči na ponedeljek, 16. marca, poslala na zasebni naslov ministra za zdravje Tomaža Gantarja in tedanjemu direktorju zavoda za blagovne rezerve Antonu Zakrajšku. V vednost so ga prejeli še Žiga Vavpotič, poslovnež iz podjetja Outfit 7, ki je takrat urejal donacijo opreme s Kitajske, in trije člani vlade. To so bili minister za obrambo Matej Tonin, minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in Janez Janša.

Dokaz: Janšo so obveščali o ventilatorjih

Gre za prvi neposredni dokaz, da je bil v dogovore okrog nakupov zaščitne opreme vpleten tudi predsednik vlade. 

Do zdaj je bilo znano le, da so bili v stikih z nekaterimi dobavitelji le posamezni člani Janševega kabineta. To na novo odpira tudi vprašanje politične in objektivne odgovornosti za sporne posle z zaščitno opremo – še posebej pri nakupih dragih ventilatorjev podjetja Geneplanet, ki so bili neprimerni za zdravljenje obolelih za COVID-19. Prav sporočilo, ki so ga Janša in ostali prejeli od Godčeve, je bilo namreč uvod v dogodke, ki so Geneplanetu že v naslednjih dneh trasirali pot do posla. 

To je sporočilo, ki dokazuje, da je Jelka Godec o izbiri in dobavah ventilatorjev obveščala tudi Janeza Janšo.
To je sporočilo, ki dokazuje, da je Jelka Godec o izbiri in dobavah ventilatorjev obveščala tudi Janeza Janšo.
necenzurirano.si

Iz sporočila je razvidno, da je Jelka Godec takoj po nastopu Janševe vlade postala glavna operativka za nabavo opreme. Še kot poslanka SDS je usklajevala dogovore o nakupih. Hodila je po ministrstvu za zdravje, kjer je imela svojo pisarno, in zavodu za blagovne rezerve, ki mu je Janševa vlada zaupala nakupe opreme. Bila je vezni člen med posamezniki iz zdravstvene stroke in zavodom. Vse to je počela, ne da bi imela kakršnokoli uradno funkcijo. Vlada jo je namreč šele 25. marca imenovala za državno sekretarko v kabinetu predsednika vlade. Za komunikacijo je uporabljala elektronski naslov SDS.

"Pravijo, da so pisani na kožo enemu proizvajalcu"

V prvih minutah ponedeljka, 16. marca, je tako Godčeva Zakrajšku, Gantarju, Vavpotiču, Toninu, Počivalšku in Janši poslala več dokumentov. Šlo je za spiske zaščitne opreme, ponudbe posameznih dobaviteljev in druge dokumente. Med njimi je bil tudi seznam strokovnih zahtev za nabavo ventilatorjev, ki jih je nekaj ur pred tem za Godčevo pripravil dr. Marko Noč, vodja strokovne skupine, ki je pozneje odločala o primernosti posameznih ventilatorjev.

Dr. Marko Noč, vodja strokovne skupine, ki je odločala o primernosti posameznih ventilatorjev.
Dr. Marko Noč, vodja strokovne skupine, ki je odločala o primernosti posameznih ventilatorjev.
STA

Na tej točki sporočilo postane še bolj zanimivo. Godčeva je namreč k obvestilu, da pošilja specifikacije dr. Noča, dodala še lastno opombo. Pripisala je, da "vendar pravijo, da so (specifikacije, op. a.) pisani na koži enemu proizvajalcu". Jasno je torej nakazovala, da je Nočeve specifikacije treba vsaj deloma jemati z rezervo. 

Kdo je bil proizvajalec, ki naj bi ga favoriziral dr. Noč, sporočilo ne razkriva. V dokumentu nihče od proizvajalcev ni omenjen z imenom. Zagotovo to ni mogel biti Geneplanet. Skupina dr. Noča je namreč Geneplanetove ventilatorje tipa Siriusmed pozneje označila za neprimerne, saj jih je podjetje dobavilo brez ogrevanih cevi. Te so pomembne, ker preprečujejo, da bi pri predihavanju bolnika prišlo do kondenza. V tem primeru bi v ceveh nastala voda, ki jo lahko zdravnik odlije le tako, da odpre ventilator. To pa močno poveča tveganje širitve okužbe z novim koronavirusom v bolnikovi sobi. 

Dr. Noč je v specifikacijah zahteval tudi, da mora ponudnik zagotoviti 24-urno neprekinjeno vzdrževanje oziroma servisiranje ventilatorjev. V Geneplanetovi ponudbi, ki smo jo razkrili včeraj, ni zajeto servisiranje, kar bi verjetno še dodatno povečalo stroške nakupa. Kot je znano, nobena od slovenskih bolnišnic med epidemijo bolnikov s COVID-19 ni zdravila z Geneplanetovimi ventilatorji.  

Kdo je Godčevi prišepetoval pri ventilatorjih? 

Na pojasnila Jelke Godec čakamo že od srede. S kom se je pred pisanjem sporočila Janši in ostalim posvetovala o ventilatorjih? Iz kronologije vseh sporočil gre domnevati, da z nikomer iz zdravstvene stroke. 

Šele naslednje jutro je namreč Godčeva vodjo vladne strokovne skupine za COVID-19 dr. Bojano Beović in tedanjega državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Andreja Možino zaprosila, da ji "zagotovita eno osebo (ali dve) kot kontaktno za strokovne standarde" za maske, ventilatorje in drugo zaščitno opremo. Dobila je telefonski številki Tatjane Mrvič in Tanje Štravs z UKC Ljubljana, ki jih je posredovala Antonu Zakrajšku. V teh sporočilih se Janez Janša ne pojavlja več kot prejemnik, še naprej pa sta jih prejemala Tonin in Počivalšek.

Jelka Godec je bila glavna operativka za nabavo opreme.
Jelka Godec je bila glavna operativka za nabavo opreme.
STA

Kdo je torej Godčevi v prvih dneh Janševe vlade namignil, da dr. Noč dela za interese enega proizvajalca? Je šlo za sporočilo z vrha stranke? Da je Geneplanet posel SDS, je minister Počivalšek v enem od pogovorov razkril Ivanu Galetu. Če, kakšen je bil namen sporočila? Je Godčeva namig o dr. Noču dobila, ker je bil posel v ozadju že oddan Geneplanetu?

Poznejši dogodki nakazujejo na to možnost. Še isti dan, torej 16. marca, je Geneplanet na zavod že poslal ponudbe za dobavo treh tipov ventilatorjev. Medtem ko so bile ponudbe številnih dobaviteljev ventilatorjev prezrte ali zavrnjene, je Geneplanet posel dobil v nekaj urah. Zavod pri podjetju ni naročil prvotno načrtovanih 150, ampak 220 ventilatorjev, torej 70 več. Ob soglasju ministrstva za gospodarstvo je izbral daleč najdražji tip ventilatorja, ki je bil brez nadgradnje neustrezen za zdravljenje bolnikov s COVID-19. Kdo od zdravstvene stroke je takrat prižgal zeleno luč za nakup, še vedno ni znano.

Od ponudbe do osmih milijonov v dveh dneh

18. marca, dva dni po oddaji uradne ponudbe, je imel Geneplanet na računu že osem milijonov evrov državnega predplačila za 220 ventilatorjev. Pri dobavi je imel največjo mogočo pomoč države. Pet dni po podpisu pogodbe in plačilu predujma je tovarno kitajskega proizvajalca Siriusmed obiskala ekonomska svetovalka na veleposlaništvu Slovenije v Pekingu Tea Pirih. Tam je povedala, da gre za "državno naročilo za bolnico", zato je "izrednega pomena, da se držijo dogovorjenih rokov".  

Prav obljubljeni rekordno kratki roki dobave so Geneplanetu dajali prednost pred drugimi ponudniki. V elektronskem sporočilu, ki ga je 17. marca posredoval predstavnikom ministrstva za gospodarstvo in blagovnih rezerv, je direktor Geneplaneta Marko Bitenc napovedal, da bodo imeli vseh 220 naročenih ventilatorjev še pred koncem marca v skladišču v Pekingu.

Še 17. marca se je direktor Geneplaneta Marko Bitenc z zavodom dogovarjal o dobavi 150 ventilatorjev. Dan pozneje je podpisal pogodbo o dobavi 220 ventilatorjev. Kdo je zavodu ukazal, da jih mora kupiti dodatnih 70?
Še 17. marca se je direktor Geneplaneta Marko Bitenc z zavodom dogovarjal o dobavi 150 ventilatorjev. Dan pozneje je podpisal pogodbo o dobavi 220 ventilatorjev. Kdo je zavodu ukazal, da jih mora kupiti dodatnih 70?
necenzurirano.si

Toda dobave so v resnici prihajale skoraj z enako hitrostjo, kot so jo obljubljali drugi, neizbrani dobavitelji. Prva pošiljka je namreč prišla 28. marca, ko so v celjsko bolnišnico pripeljali 20 ventilatorjev. Dva dni pozneje so po deset ventilatorjev dobili v UKC Ljubljana in UKC Maribor. Nato je 6. aprila v Slovenijo prišlo 22 aparatov, 15. aprila jih je bilo 28. Zadnjih dvajset ventilatorjev, ki je prišlo v zadnjih dneh aprila, je ostalo neodprtih v skladišču v Rojah, Geneplanet pa jih je na koncu odkupil nazaj.