Maske celjski bolnišnici prodal po trikratni ceni #dokumenti

Dobavitelji bodo tudi drugi val epidemije skušali izkoristiti za hitre zaslužke na račun bolnišnic. Objavljamo nove dokumente o poslih med celjsko bolnišnico in znanim športnim psihologom Matejem Tuškom.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
petek, 6. 11. 2020, 05:55


20201027-01033067
Matej Tušak je celjski bolnišnici prodal maske po trikrat višji ceni, kot jih je ponujal drugemu javnemu zdravstvenemu zavodu. A tam je zaradi velike konkurence izvisel.
STA

V torek smo razkrili,da je Splošna bolnišnica Celje pri Mateju Tušku naročila za dobrih 100 tisoč evrov zaščitnih mask tipa FFP2. Tušak je do posla s tretjo največjo državno bolnišnico prišel brez javnega razpisa in le slab mesec po tem, ko je svoje podjetje registriral za trgovanje z zaščitno opremo.

Čeprav sta Tušak in celjska bolnišnica zanikala, da bi pri poslu prišlo do nepravilnosti, novi dokumenti nakazujejo, da je bil posel vnaprej dogovorjen in da bodo v Celju maske za najmanj trikrat preplačali.

Ko se pojavi konkurenca, cena strmo pade

Matej Tušak se je s celjsko bolnišnico 28. oktobra dogovoril o tem, da jim bo v dobrem mesecu dni dobavil 50.000 mask FFP2 po ceni 1,9 evra brez DDV na kos. Manjši del mask je že pripeljal v Celje, vsega skupaj pa bo zanje prejel 95.000 evrov brez DDV.

Iz pogodbe je razvidno, da se je Matej Tušak s Splošno bolnišnico Celje dogovoril, da ji bo za 95.000 evrov brez DDV dobavil 50.000 mask FFP2.
Iz pogodbe je razvidno, da se je Matej Tušak s Splošno bolnišnico Celje dogovoril, da ji bo za 95.000 evrov brez DDV dobavil 50.000 mask FFP2.
necenzurirano.si

Na isti dan se je Tušak podpisal pod še eno ponudbo. Poslal jo je na javno naročilo, ki ga je objavila Univerzitetna Psihiatrična klinika Ljubljana. Ta je na trgu iskala 100.000 mask FFP2 in to s še enkrat krajšim dobavnim rokom kot v Celju. Toda v neprimerljivo večji konkurenci je Tušak ponudil ceno 65,8 centa na kos, torej trikrat manj kot v Celju, in kot eden dražjih ponudnikov izvisel.

Podjetje Prosigura Mateja Tuška je bilo pripravljeno psihiatričniki kliniki dobaviti 100.000 mask FFP2 po ceni 65.800 brez DDV. Bilo je med dražjimi ponudniki.
Podjetje Prosigura Mateja Tuška je bilo pripravljeno psihiatričniki kliniki dobaviti 100.000 mask FFP2 po ceni 65.800 brez DDV. Bilo je med dražjimi ponudniki.
necenzurirano.si

Med obema naročiloma je bila ena ključna razlika. Medtem ko je psihiatrična klinika o tem, da potrebuje zaščitne maske, objavila obvestilo na osrednjem spletnem portalu enaročanje.si, so v Celju ocenili, da to ni potrebno. Namesto tega so na svoji spletni strani za en dan objavili povpraševanje, na katerega se je kot eden redkih odzval Tušak.

Preberite še:
Ko nas je pozival k enotnosti, je sklepal posle z maskami

Kako so v Celju kupovali maske

Iz dostopnih podatkov izhaja, da je nabava potekala tako: 

- v jutranjih urah 28. oktobra so na svoji spletni strani objavili povpraševanje po maskah. Rok za oddajo ponudb je bil 29. oktober do 12. ure;

- še isti dan so po elektronski pošti prejeli dve ponudbi. Prvo je poslal Tušak, drugo pa podjetje Provar iz Slovenskih Konjic, ki se je v Celju že potegovalo za posel dobave mask FFP2, a so ga izločili, ker ni predložilo vzorcev. 

- zaradi nizkega števila ponudb in pomanjkanja mask so 29. oktobra z obema podpisali pogodbo. Tušak bo, kot rečeno, dobavil 50.000 mask po ceni 1,9 evra, podjetje Provar pa isto količino za ceno 1,76 evra.

V Celju so na svoji spletni strani objavili povpraševanje in ponudnikom omogočili en dan časa za oddajo ponudbe. Odzvala sta se le dva.
V Celju so na svoji spletni strani objavili povpraševanje in ponudnikom omogočili en dan časa za oddajo ponudbe. Odzvala sta se le dva.
necenzurirano.si

Več slovenskih dobaviteljev zaščitne opreme, ki se prijavljajo na večje razpise v državi in so sposobni v nekaj tednih s Kitajske dobaviti večje količine certificiranih mask FFP2, poudarja, da gre za sanjski posel. Trenutno se namreč prodajna cena maske FFP2 na Kitajskem giblje okoli 30 centov, čemur je potrebno prišteti še stroške transporta. Marže in zaslužki v konkretnem poslu so torej visoki.

"Drugi val nas je presenetil"

V Splošni bolnišnici Celje se branijo, da so zaščitne maske nujno potrebovali za zaščito zdravstvenih delavcev na covid oddelkih. "Z delno že izvedeno dobavo ta teden jih je na zalogi trenutno 10.000, pred naročilom pa smo bili praktično brez," so poudarili.

Po njihovih besedah so konec avgusta z javnim naročilom ustvarili "varnostno zalogo za primer epidemije v jesenskem času". Ta zaloga naj bi po njihovih besedah zadoščala za štiri do šest mesecev dela, "če bi se v jesenskem času epidemija razvila z enakim tempom in obsegom kot v pomladnem valu. Nenaden in obsežen razvoj epidemije na začetku jeseni pa je povzročil veliko potrebo po hospitalni obravnavi pacientov s covid-19".

Splošni bolnišnici Celje je na vrhuncu drugega vala zmanjkalo zaščitnih mask FFP2.
Splošni bolnišnici Celje je na vrhuncu drugega vala zmanjkalo zaščitnih mask FFP2.
Profimedia

"Naša bolnišnica je sodelovala tudi v centralnem javnem naročilu osebne varovalne opreme, ki ga je v tem času vodilo Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije. Žal jim postopka ni uspelo izpeljati, zato dodatnih zalog iz centralnega javnega naročila, na katere smo računali, nismo ustvarili," so dodali.

Začasni direktor celjske bolnišnice Dragan Kovačić je medtem še sredi tedna javnosti pojasnjeval, da so se na drugi val ustrezno pripravili, tako da naj jim zaščitne opreme zaenkrat ne bi primanjkovalo.

Potencialnih dobaviteljev niso klicali

Pregled naročil, ki jih je Splošna bolnišnica Celje objavila in izpeljala poleti, kaže, da so takrat kupovali vsega 10.400 mask FFP2, torej desetkrat manj, kot so jih sedaj kupili od podjetij Prosigura in Provar.

V Celju se sedaj tudi niso obrnili na nobenega od potencialnih ponudnikov, ki bi moral imeti na zalogi količine, ki so jih iskali. Po naših informacijah je trenutno med 15 in 20 podjetij, ki se ukvarjajo z dobavo tovrstnih mask. Poklicali niso niti tistih, ki so se že poleti prijavili na razpis celjske bolnišnice za dobavo precej manjših količin mask FFP2.

Splošna bolnišnica Celje pod začasnim vodstvom Dragana Kovačića bi lahko maske kupila po dve tretjini nižji ceni.
Splošna bolnišnica Celje pod začasnim vodstvom Dragana Kovačića bi lahko maske kupila po dve tretjini nižji ceni.
L. J.

Za nameček so v Celju nekaj dni pred podpisom pogodb objavili javni razpis, s katerim med drugim iščejo 200.000 mask FFP2. Ob tem navajajo, da jih bodo toliko potrebovali v obdobju leta dni. To pomeni, da so v trenutku, ko jim je zaradi slabe priprave na drugi val zmanjkalo zaščitnih mask, od izbranih dobaviteljev po (pre)visoki ceni kupili kar šestmesečno zalogo.

Postal direktor kljub hudim očitkom

Preden je v začetku oktobra na čelu celjske bolnišnice zamenjal Margareto Guček Zakošek, članico SMC, je bil Dragan Kovačić vrsto let predstojnik kardiološkega oddelka. Nazadnje mu je mandat podaljšala prav Guček-Zakoškova in to kljub očitkom o hudih nepravilnosti pri njegovem delu.

Kovačić se je namreč leta 2018, tako kot še ducat drugih, znašel v preiskavi zaradi sumov korupcije pri naročanju žilnih opornic (stentov). Kot so ugotovili preiskovalci, so farmacevtska podjetja na njegov s.p. nakazala 28.000 evrov. Ti posli so se znašli tudi pod drobnogledom preiskovalne komisije državnega zbora, ki jo je vodila Jelka Godec (SDS).