Nekdanji zaupnik Alenke Bratušek bi zdaj pomagal Prebiliču

Na domačo politično-gospodarsko sceno se očitno vrača Matija Sevšek, nekdanji svetovalec Lojzeta Peterleta, Katarine Kresal, Zorana Jankovića, Alenke Bratušek in Karla Erjavca. Srečuje se z Vladimirjem Prebiličem in pojavlja v zgodbi o prodaji Športne loterije.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
sreda, 11. 10. 2023, 05:55


sevšek
Matija Sevšek je bil vrsto let ključni politični zaupnik nekdanje predsednice vlade Alenke Bratušek. Pred tem je svetoval Lojzetu Peterletu, Katarini Kresal in Zoranu Jankoviću. Prvi je prepričljivo izgubil predsedniške volitve 2007, druge in tretjega pa v politiki na državni ravni že desetletje ni več.
STA

V domačih političnih krogih se v zadnjih tednih na veliko omenja možnost, da bo na evropskih volitvah, ki bodo junija prihodnje leto, nastopil tudi kočevski župan Vladimir Prebilič. Ta po kandidaturi na zadnjih predsedniških volitvah, na katerih je z dobrimi 10 odstotki glasov osvojil četrto mesto, ne skriva ambicij v državni politiki. Že zdaj pa se je Prebilič očitno obrnil na pomoč nekaterih ljudi, k imajo v karieri za seboj več neuspelih političnih zgodb.

V zadnjih dneh nam je tako več, med sabo nepovezanih virov potrdilo, da Prebiliču pri pripravi bodočih političnih načrtov pomaga Matija Sevšek, nekoč najtesnejši sodelavec nekdanje predsednice LDS Katarine Kresal, pozneje pa državni sekretar v kabinetu bivše premierke Alenke Bratušek. "Političnih svetovalcev nimam. Naslednje parlamentarne volitve so leta 2026. Pustimo vladi, da do takrat dela," nam je včeraj dejal Prebilič, a priznal tudi, da "se z marsikom srečuje in pogovarja". Pri tem ni zanikal, da je bil med njimi tudi Sevšek. 

Informacije, da se Sevšek "giblje okrog" Prebiliča, se že nekaj časa intenzivno pojavljajo tako v političnih kot nekaterih gospodarskih krogih. Nekateri jih povezujejo tudi z dejstvom, da je agencija Ninamedia s prejšnjim mesecem Prebiliča vključila v svojo redno anketo javnega mnenja o priljubljenosti politikov. Prebilič je ob Zoranu Jankoviću edini župan, ki mu je to uspelo, pri čemer je Mestna občina Ljubljana že vrsto let daleč največji javni naročnik storitev Ninamedie. Kot je za Reporter pojasnil največji lastnik te agencije Nikola Damjanić, so "Prebiličevo uvrstitev na lestvico predlagali anketiranci pri eni od prejšnjih anket".

Vladimir Prebilić (v sredini) že več let ne skriva, da ima politične ambicije tudi na državni ravni. Sam pravi, da političnega svetovalca nima. Bo to postal Matija Sevšek?
Vladimir Prebilić (v sredini) že več let ne skriva, da ima politične ambicije tudi na državni ravni. Sam pravi, da političnega svetovalca nima. Bo to postal Matija Sevšek?
S.R. / M24

Preberite še:
Zakaj se je Prebilič sestal z Janševim svetovalcem

Od Peterleta in Kresal do Bratušek in Erjavca

Sevšek se sicer v takšnih ali drugačnih vlogah v domačem politično-gospodarskem zakulisju pojavlja že dve desetletji. Po karieri na agenciji Pristop je na predsedniških volitvah leta 2007 deloval v volilnem štabu Lojzeta Peterleta, ki je bil prepričljivi poraženec drugega kroga. Nato je bil med letoma 2008 in 2011 najtesnejši sodelavec Katarine Kresal, po njenem umiku iz politike pa si je novo službo našel kot strokovni sodelavec v poslanski skupini stranke Pozitivna Slovenija, ki jo je vodil Zoran Janković.

Tudi z Jankovićem sta se hitro razšla. Ko je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) v začetku leta 2013 Jankovića obremenila suma korupcijskih tveganj, je bil Sevšek med najglasnejšimi zagovorniki njegovega umika v korist Alenke Bratušek. V njenem premierskem kabinetu je veljal za osebo z velikim vplivom. To je bil čas, ko je hrvaški Agrokor dokončno izpeljal več let trajajočo operacijo naskoka na Mercator, pri čemer je imel Sevšek odlične odnose z Jankom Medjo, takratnim prvim možem NLB in enim od ključnih ljudi pri prodaji največjega domačega trgovca.

Po odhodu iz vladnega kabineta je Sevšek služboval v NLB in Holdingu Slovenske elektrarne (HSE). V času zadnje vlade Janeza Janše je imel Sevšek precej dobre odnose z nekaterimi predstavniki NSi, obenem pa je svetoval tudi nekdanjemu prvaku DeSUS Karlu Erjavcu, ki je bil v začetku leta 2021 kandidat opozicijske Koalicije ustavnega loka (KUL) za mandatarja.

V premierskem kabinetu Alenke Bratušek (levo) je Matija Sevšek (desno) veljal za osebo z velikim vplivom. To je bil čas, ko je hrvaški Agrokor dokončno izpeljal več let trajajočo operacijo naskoka na Mercator.
V premierskem kabinetu Alenke Bratušek (levo) je Matija Sevšek (desno) veljal za osebo z velikim vplivom. To je bil čas, ko je hrvaški Agrokor dokončno izpeljal več let trajajočo operacijo naskoka na Mercator.
Bobo

Preberite še:
Janšo se da premagati. A ne na način, kot ga vidimo danes. #intervju

Odprl svetovalno podjetje na Hrvaškem

Sevšek ima po javno dostopnih podatkih najeto 620.000 evrov visoko bančno posojilo za nepremičnino v središču Ljubljane, ki ga mora odplačati v 25 letih. Toda na njegovo srečo mu gre v poslih zelo dobro. Kot samostojni podjetnik, ki se ukvarja s poslovnim svetovanjem in odnosi z javnostmi, je Sevšek junija 2021, torej še v času Janševe vlade, postal zavezanec za plačilo davka na dodano vrednost (DDV). To se običajno zgodi, ko podjetnik v 12 mesecih preseže 50.000 evrov prihodkov, kot normiranec pa lahko sicer letno zasluži največ dvakrat toliko.

Med naročniki njegovih storitev vsaj uradno ni javnih proračunskih uporabnikov. Po naših informacijah je Sevšek v zadnjem času svetoval konzorciju potencialnih kupcev Športne loterije, ki ga je vodila britanska stavniška multinacionalka Entain. Ta je, kot smo že poročali, v začetku poletja umaknila vlogo za nakup Športne loterije. To je storila tik pred iztekom roka, do katerega bi moralo o tej zadevi odločiti ministrstvo za finance. Do posla pri konzorciju naj bi Sevšek prišel prek odvetnice Nine Zidar Klemenčič.

Matija Sevšek je marca letos na Hrvaškem odprl podjetje. To je registrirano na istem naslovu kot svetovalno podjetje v lasti Boruta Petka (na fotografiji), ki je v dveh letih ustvarilo kar 1,3 milijona evrov čistega dobička.
Matija Sevšek je marca letos na Hrvaškem odprl podjetje. To je registrirano na istem naslovu kot svetovalno podjetje v lasti Boruta Petka (na fotografiji), ki je v dveh letih ustvarilo kar 1,3 milijona evrov čistega dobička.
Harvard

Marca letos je sicer odprl svetovalno podjetje Moonstry Consulting na Hrvaškem. Registriral ga je na naslovu v Zagrebu, kjer že domuje več podjetij v lasti znanih slovenskih poslovnežev. Tam imata recimo sedež hrvaška podružnica SŽ-Železniškega gradbenega podjetja (ŽGP) in svetovalno podjetje Boston Advisors CEE, ki je v lasti Boruta Petka, nekoč Janševega tajnika in ključnega zaupnika pri kadrovanju v državnih podjetjih, danes pa poslovnega svetovalca.

Mimogrede, Petkovo podjetje je imelo lani že skoraj milijon evrov prihodkov, v dveh letih delovanja pa je po plačilu davkov ustvarilo neverjetnih 1,3 milijona evrov čistega dobička. Tega je Petek med drugim vložil v nepremičnine in finančne naložbe.

Preberite še:
Se spomnite Boruta Petka? Kupil si je vilo. #foto