Minister NSi v hotelu kripto milijonarja. Kdo vse mu plačuje račune?

Jože Podgoršek, minister za kmetijstvo, ki je na tem položaju jeseni 2020 zamenjal odstopljeno Aleksandro Pivec, se je od svoje predhodnice očitno nalezel tudi spornega plačevanja računov za zasebno bivanje.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
četrtek, 14. 4. 2022, 18:30


jože podgoršek
Jože Podgoršek, minister za kmetijstvo, ima težavo.
STA

Razkrivamo, da je kmetijski minister Jože Podgoršek konec januarja letos s soprogo dopustoval v hotelu Bohinj, pri čemer 800 evrov visokega računa sobe ob odhodu ni poravnal. Lastnik novo odprtega hotela je kriptomilijonar Damian Merlak, s katerim je ministrstvo že več kot dve leti v sodnem sporu zaradi najetih kmetijskih zemljišč v lasti države. V istem času je Podgoršek osebno posredoval v zadevi in skušal doseči dogovor v Merlakovo korist.

Zgodba brezplačnega večdnevnega oddiha v Bohinju bi ostala pozabljena, če je ne bi začeli preverjati v uredništvu necenzurirano.si. V istem dnevu, ko smo se na ministra obrnili z vprašanji, se je začelo "urejanje" dokumentacije in plačevanje računov za nazaj. Podgoršek zdaj zatrjuje, da je prišlo do napake in sta s soprogo med obilico obveznosti pozabila na plačilo. "Posipam se s pepelom," se brani minister. Zagotavlja, da Merlaka ne pozna. Še manj, da bi od njega pričakoval ali sprejel kakšno neupravičeno korist. 

Podjetje Damiana Merlaka je že več let v sporu s skladom kmetijskih zemljišč. Kmalu zatem, ko se je vanj vpletel minister za kmetijstvo, je ta obiskal Merlakov hotel v Bohinju. Računa ob odhodu ni plačal.
Podjetje Damiana Merlaka je že več let v sporu s skladom kmetijskih zemljišč. Kmalu zatem, ko se je vanj vpletel minister za kmetijstvo, je ta obiskal Merlakov hotel v Bohinju. Računa ob odhodu ni plačal.
Žiga Intihar

Toda dokumentacija in druge informacije kažejo nasprotno. Še več, v istem času se je minister z družino odpravil tudi v Skandinavijo, aranžma pa poravnal z gotovino.

Preberite še:
Tajne poti denarja za hišni zavod NSi

Zamenjal neposlušno direktorico sklada

Vse se je začelo leta 2019, ko se je sklad kmetijskih zemljišč zapletel v sodni spor s kmetijskim podjetjem KŽK iz Kranja. Tega je leta 2015 kupil Merlak, z njim pa je imel velike načrte. Podjetje je imelo v Cerkljah na Gorenjskem, v Hrastju in na Sorškem polju v lasti več kot tisoč glav živine, ki se je pasla na 630 hektarjih državnih zemljišč.

Ena od točk programa stranke NSi, ki se ji je Podgoršek pridružil. Na njeni listi kandidira za poslanca državnega zbora.
Ena od točk programa stranke NSi, ki se ji je Podgoršek pridružil. Na njeni listi kandidira za poslanca državnega zbora.
NSi

Do težave je prišlo, ker naj bi KŽK del zemljišč brez soglasja oddajal v podzakup kmetom, s čimer je kršil pogodbo. "Na kršitev je bil sklad opozorjen s strani anonimnih prijaviteljev, navedeno je ob kontroli na terenu ugotovil tudi sklad sam," so nam potrdili na skladu. Če bi KŽK ostal brez zemljišč, bi to pomenilo njegov finančni zlom. Od države oziroma kmetijskega ministrstva je namreč letno prejemal več kot pol milijona evrov subvencij. Zato je proti skladu vložil tožbo in začasno preprečil odvzem zemljišč.

Merlak, ki živi v Dubaju, je vztrajal, da podzakupa državnih zemljišč sploh ni bilo. Kmetje, ki so obdelovali del zemljišč, so trdili nasprotno. Popustili niso niti na skladu kmetijskih zemljišč, sodišče pa bi moralo konec lanskega leta končati s sojenjem in izdati sodbo. Toda vmešal se je Podgoršek. Konec novembra, nekaj tednov pred obravnavo, je sklad ostal brez direktorice Irene Majcen. Vlada jo je zamenjala čez noč, pri čemer so ji očitali nevestno, nepravilno in malomarno delo. Sama je vztrajala, da so jo razrešili zaradi sodnega spora s KŽK. Minister naj bi od Majcnove zahteval, naj se poravna s KŽK, a ga ni poslušala in bila razrešena.

Irena Majcen, zdaj že nekdanja direktorica sklada kmetijskih zemljišč, ni želela popustiti v sporu s podjetjem KŽK. Zato je morala oditi.
Irena Majcen, zdaj že nekdanja direktorica sklada kmetijskih zemljišč, ni želela popustiti v sporu s podjetjem KŽK. Zato je morala oditi.
STA

Ko je vodenje sklada začasno prevzel Aleš Tolar, uslužbenec Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, naj bi minister nadaljeval z lobiranjem v korist KŽK in vztrajal pri mirni rešitvi spora, do česar pozneje ni prišlo. Tudi zaradi negativnega mnenja državnega odvetništva. V istem času se je Podgoršek odpravil na dopustovanje v Merlakov hotel.

Preberite še:
Tonin izbral prijatelja iz NSi, na koncu moral razveljaviti posel

Ko ga zalotimo, takoj nakaže 800 evrov

Na ministrstvu za kmetijstvo so nam potrdili, da je Podgoršek v "Hotelu Bohinj z ženo preživel vikend oddih med 27. in 30. januarjem 2022". "Oddih je bil v privatnem času, stroške pa je poravnal sam. Strošek namestitve v hotelu je znašal 800 evrov," so še pojasnili. Ko smo od njega zahtevali potrdilo o plačilu računa, pa se je zapletlo.

/
/
Booking.com

/
/
Booking.com

/
/
MountVacation

Zaradi ministrovih "obveznosti na terenu" so prosili za dodaten čas, v katerem bi zbral zaprošena dokazila. Zdaj je jasno, zakaj. V resnici mu štirizvezdični hotel, ki ga je Merlak kupil leta 2019 in obnovil, sploh ni izdal računa. Minister pa svojega oddiha ni plačal. To je naredil šele konec prejšnjega tedna. Iz dokumentacije, ki nam jo je predstavil Podgoršek, je razvidno, da je 7. aprila, na dan prejema novinarskih vprašanj, Merlakovemu hotelu s svojega bančnega računa nakazal 800 evrov. Toda pozor: račun je bil izdan 13. aprila, šest dni pozneje in več kot dva meseca po tistem, ko je bil v Bohinju.

Kako je to mogoče? Hotel Bohinj bi mu moral izdati račun ob sami odjavi, ko bi moral Podgoršek poleg stroškov bivanja poravnati tudi turistično takso. Toda to se ni zgodilo. Ali so v hotelu s tem kršili zakonodajo in ali je bilo dopustovanje ministra in njegove soproge prijavljeno vsem organom, še preverjamo.

Podgoršek medtem pojasnjuje, da je "med potepanjem" po okolici Bohinja pozabil na plačilo. Še večjo napako naj bi naredila receptorka v hotelu, ki mu po njegovih besedah ni izdala računa. To naj bi po njegovem dokazovala tudi korespondenca, ki jo je imel v tem tednu z uslužbenci hotela. S tem, ko je plačal 800 evrov, pa se je zgodba zanj končala. "Stroške sem poravnal," je prepričan. 

Da je bil v Bohinju, je Podgoršek delil tudi s prijatelji na družbenem omrežju Facebook.
Da je bil v Bohinju, je Podgoršek delil tudi s prijatelji na družbenem omrežju Facebook.
Facebook

Podgoršek zanika, da bi v sodnem sporu med KŽK in skladom kmetijskih zemljišč deloval v korist KŽK. Tudi Merlak se je čudil našemu vprašanju, da bi ministru omogočil brezplačno bivanje v njegovem hotelu zato, da bi ta zanj posredoval v sporu z državo. "Ministra sploh ne poznam, ga nisem nikoli srečal ali se slišal z njim," je bil kratek nekdanji lastnik kriptomenjalnice Bitstamp. Merlak se je sicer konec lanskega leta uradno umaknil iz lastništva KŽK.

Preberite še:
Župan NSi prijatelju oddal posel, ki bi ga drug naredil za pol cene

"Nič nenavadnega ni, da imamo toliko gotovine pri hiši"

Toda naši viri opozarjajo, da si je kmetijski minister v tistem času privoščil še en, mnogo dražji oddih, ponovno pa naj bi njegove stroške poravnal nekdo drug. V njegovi družbi naj bi bili tudi posamezniki iz Merlakovega kroga.

Med zadnjimi decembrskimi prazniki, od 26. do 30. decembra 2021, je z družino obiskal Finsko in božičkovo deželo. Nazaj grede so prenočili še na Dunaju in obiskali glavne znamenitosti. "Stroške je družina poravnala sama. Skupni strošek celotnega potovanja za petčlansko družinsko (letalske karte, prevozi, hotel ipd.) je znašal okoli 4000 evrov," so nam pojasnili na ministrstvu.

/
/
Agencija Kompas

/
/
Agencija Kompas

Kljub temu se ob dokumentaciji, ki nam jo je razkril Podgoršek, odpira veliko vprašanj. Za potovanje na Finsko se je v decembru dogovarjal s turistično agencijo, ki mu je izdala dva računa v skupni vrednosti nekaj več kot 5000 evrov. Na obeh je pripisano, da sta bila poravnana "v gotovini". To se ministru ne zdi nič nenavadnega. Kot je dejal, je denar zbrala celotna družina - on, soproga in otroci, ki so v predbožičnem času prejeli denarna darila. Iz njegovih bančnih izpiskov je sicer razvidno, da je v decembru na bankomatu dvignil dvakrat po 500 evrov. Z bančno kartico je poravnal zgolj dodatne stroške, ki so jih imeli na Dunaju. 

"Nič nenavadnega ni, da imamo toliko gotovine pri hiši. Ne nazadnje imamo kmetijo, prodajamo kmetijske izdelke," se brani Podgoršek. Kljub temu bi lahko potovanje njegove družine v božičkovo deželo vzeli pod drobnogled na uradu za preprečevanje pranja denarja. Po zakonu namreč podjetja "ne smejo od stranke ali nekoga tretjega prejeti plačila v gotovini, če to presega vrednost 5000 evrov". Omejitev velja tudi, če se plačilo opravi v več med seboj povezanih gotovinskih transakcijah, ki skupaj presegajo vrednost 5000 evrov. Denar morajo v tem primeru prejeti prek bančnega računa.

Preberite še:
Država je le še šank. In prihaja zadnja runda. #kolumna