Župan NSi prijatelju oddal posel, ki bi ga drug naredil za pol cene

Velika gradbena afera v mali občini: kako je župan dal posel "hišnemu" gradbincu, ki je oddal enkrat dražjo ponudbo od konkurenta, in podpisal pogodbo, ki je ne bi smel.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
ponedeljek, 22. 11. 2021, 05:55


Janez Komidar
Župan občine Loška dolina Janez Komidar se ne ozira ne na občinske svetnike ne na pravila. Projekt prenove vodovoda je oddal "hišnemu" gradbincu, čeprav tega ne bi smel narediti.
STA

Pred lokalnimi volitvami, ki bodo prihodnje leto, župani slovenskih občin hitijo z investicijami, s katerimi bodo dobro zaslužili njihovi politični sopotniki in prijatelji. Ena takšnih spornih zgodb se pravkar dogaja v občini Loška dolina na Notranjskem, eni od najredkeje naseljenih občin v Sloveniji, ki jo vodi župan Janez Komidar iz Nove Slovenije (NSi).

Gre za prenovo nekaj več kot dveh kilometrov vodovoda med naseljema Lož in Podlož ter rekonstrukcijo lokalne ceste. Občino bo stala najmanj 1,8 milijona evrov (z DDV). Dokumentacija, pogovori z občinskimi svetniki in informacije iz neuradnih virov kažejo na to, da je bil izvajalec izbran vnaprej, občina pa bo investicijo krepko preplačala: 

1. Do posla je prišel "hišni" gradbinec občine, ki je po neuradnih informacijah prijatelj direktorja občinske uprave,
2. Izbrani izvajalec je oddal še enkrat višjo ponudbo od edinega konkurenta, ki ga je občina v nenavadnih okoliščinah izključila iz javnega razpisa,
3. Župan je podpisal pogodbo za znesek, za katerega sploh ni imel kritja v občinskem proračunu. 

Zaradi prenove vodovoda, za katerega bo šla velika večina denarja, namenjenega investicijam, so na nogah občinski svetniki vseh barv. Zahtevajo pojasnila od župana, s katerim so sicer že dlje časa na bojni nogi. 

Trasa vodovoda med naseljema Podlož in Lož, ki ga bodo prenovili.
Trasa vodovoda med naseljema Podlož in Lož, ki ga bodo prenovili.
Enaročanje

Preberite še:
Tonin izbral prijatelja iz NSi, na koncu moral razveljaviti posel

Dva ponudnika, zmagal pa enkrat dražji 

Prenove preplitvega vodovoda, s katerim pozimi zaradi zamrznitev nekaterih naselij ni mogoče oskrbovati z vodo, si na občini želijo več kot desetletje. Nazadnje leta 2014, ko se je Janez Komidar potegoval za drugi županski mandat. Vrednost projekta so ocenili na 751.500 evrov (z DDV). Ker zanj niso uspeli pridobiti dobrega pol milijona evrov evropskih sredstev, je projekt padel v vodo. Sedem let pozneje, ko so občinam na voljo rekordna sredstva za investicije, se je ponovno znašel na seznamu projektov za izvedbo. 

Občina je tako julija objavila javni razpis za izbor izvajalca. Nanj sta prispeli dve ponudbi. Oddala sta ju:

-  koprski CPK, ki bi sodeloval s podjetjem Lester iz Starega trga pri Ložu. Vrednost ponudbe je skupaj z DDV znašala 951.000 evrov. 

- Hidrotehnik, ki je imel za partnerja podjetje Godina iz Kozine. Vodovod Lož-Podlož sta bili podjetji skupaj pripravljeni zgraditi za 1,8 milijona evrov (z DDV). 

Drugi ponudnik je bil torej enkrat dražji od prvega. Kljub temu je na razpisu zmagal. 

Občino je zmotila velika razlika v ponujenih cenah. Zato so oba ponudnika pozvali k razjasnitvi ponudb. Odzval se je le dražji, zato je cenejšega izključila iz javnega razpisa.
Občino je zmotila velika razlika v ponujenih cenah. Zato so oba ponudnika pozvali k razjasnitvi ponudb. Odzval se je le dražji, zato je cenejšega izključila iz javnega razpisa.
Enaročanje

Kako je to mogoče? Uradni razlog je občina našla v sumih nepravilnosti v eni od ponudb. Zaradi precejšnje razlike v ceni so na občini Loška dolina podvomili, da je cenejši ponudnik v ponudbi resnično upošteval takšne vodovodne cevi, kot so jih zahtevali v razpisni dokumentaciji. Oba ponudnika so zato pozvali k dodatnemu pojasnilu, a se je na njihovo zaprosilo odzval le eden – Hidrotehnik. Zakaj, ni znano. Toda občina je s tem dobila podlago, da cenejšega ponudnika (CPK) izključi z javnega naročila.

Preberite še:
Koga vlada kadruje v vrh podjetij? Zveste člane brez izkušenj.

Je ponudnik vedel, koliko denarja ima občina na voljo?

S podjetjem Hidrotehnik je tako župan Janez Komidar pred dobrim mesecem dni podpisal pogodbo. To pomeni, da bodo v Loški dolini za prenovo vodovoda, ki je bila še leta 2014 ocenjena na okoli 750.000 evrov (z DDV), dejansko plačali 2,4-krat več. Skupaj s Hidrotehnikom je posel dobilo tudi podjetje Godina. Njegov lastnik Maks Godina naj bi bil dolgoletni znanec direktorja občinske uprave Bogdana Zevnika. Samo v zadnjih dveh letih je Godina v občini Loška dolina prišel do treh projektov v vrednosti 1,25 milijona evrov.

Še leta 2014 so ocenjevali, da jih bo projekt stal tri četrt milijona evrov, v veliki večini pa bi ga financirali z evropskimi sredstvi.
Še leta 2014 so ocenjevali, da jih bo projekt stal tri četrt milijona evrov, v veliki večini pa bi ga financirali z evropskimi sredstvi.
Občina Loška dolina

Je torej občina posel oddala zaradi prijateljskih zvez? V zgodbi je mogoče zaslediti številne sume nepravilnosti. Iz lokalnih virov smo tako izvedeli, da so bile cevi, ki bi jih zagotovil cenejši ponudnik, ustrezne. V vsakem primeru bi cevi predstavljale največ desetino vrednosti celotnega projekta, zato ne bi mogle biti glavni vzrok za razliko v ceni. Vse skupaj deluje, kot da so na občini na vsak način iskali razlog, da izločijo cenejšega ponudnika, so nas opozorili sogovorniki.

V letošnjem proračunu so za prenovo vodovoda namenili 1,126 milijona evrov, kolikor je znašala njegova ocenjena vrednost. V resnici bodo za ta projekt porabili kar 680 tisoč evrov več denarja.
V letošnjem proračunu so za prenovo vodovoda namenili 1,126 milijona evrov, kolikor je znašala njegova ocenjena vrednost. V resnici bodo za ta projekt porabili kar 680 tisoč evrov več denarja.
Občina Loška dolina

A to še ni vse. V začetku julija, le nekaj dni pred objavo javnega razpisa, je namreč občina določila novo ocenjeno vrednost projekta. Ta je znašala 1,84 milijona evrov. Čeprav ponudniki ne bi smeli biti seznanjeni z njo, je Hidrotehnik (z Godino) oddal ponudbo, ki je bila od te vrednosti nižja za vsega 36 tisoč evrov.

Prav tako je iz dokumentacije, ki smo jo pridobili, razvidno, da župan tega posla nikoli ne bi smel odobriti. V veljavnem občinskem proračunu za letošnje leto je bil namreč projekt ocenjen na 1.126.000 evrov (z DDV). Glede na odlok v proračunu bi župan lahko prerazporedil sredstva oziroma podpisal pogodbo, ki bi za največ 50 odstotkov presegala to vrednost. Preprost izračun pokaže, da bi lahko sprejel ponudbo v višini največ 1,69 milijona evrov (z DDV). Za več bi potreboval soglasje občinskega sveta, ki ga ni dobil. 

Preberite še:
Zakaj je v resnici odstopil poslanec SDS

Župan se brani: nepravilnosti ni bilo 

Povsem drugače je župan Komidar ravnal leta 2018, ko so v občini Loška dolina iskali izvajalce za izgradnjo večnamenske športne dvorane. Zanjo je imela na voljo 4,5 milijona evrov. Ker je ugotovila, da ponudbe presegajo tako ocenjeno vrednost kot zagotovljena sredstva, je razpis razveljavila. Tudi takrat je najdražjo ponudbo, v višini sedem milijonov evrov, oddalo podjetje Godina. 

Po nekaterih informacijah sicer občina ob oddaji del pri prenovi vodovoda sploh ni imela soglasja lastnikov parcel, kjer naj bi se dela izvajala. Do enakih težav naj bi prišlo pri še enem občinskem projektu - obnovi vodovoda Viševek-Vrhnika-Žaga. Tega po skoraj dveh letih od končanja del še niso predali v upravljanje javnemu komunalnemu podjetju Cerknica, saj nimajo vse dokumentacije in soglasij. 

Na župana občine Loška dolina Janeza Komidarja smo se obrnili z vprašanji o projektu. Zanimalo nas je, zakaj je podpisal pogodbo za vrednost, ki presega zagotovljena sredstva, ali imajo vsa dovoljenja za zemljišča, na katerih se bodo izvajala dela, in zakaj razpisa niso razveljavili. Od župana smo prejeli ista pojasnila, ki jih je že posredoval občinskim svetnikom. V njih se brani, da je bilo vse po pravilih in v skladu z zakonodajo. 

Pred tremi leti župan občine Loška dolina ni imel zadržkov do razveljavitve javnega razpisa. Na njem so ponudniki oddali ponudbe, ki so presegali razpoložljiva sredstva občine.
Pred tremi leti župan občine Loška dolina ni imel zadržkov do razveljavitve javnega razpisa. Na njem so ponudniki oddali ponudbe, ki so presegali razpoložljiva sredstva občine.
Enaročanje

Očitki o nenavadno zahtevnih pogojih za sodelovanje pa so se pojavili tudi med samim razpisom. "Glede na obseg, vrednost in zahtevnost tega javnega naročila smo mnenja, da so vaše reference tako za vodjo del kot za ponudnika absolutno prezahtevne. S takim načinom omejujete konkurenco, oziroma se sprašujemo, če ni to naročilo pripravljeno za že znanega ponudnika, ki ima takšne reference," je opozoril eden od potencialnih ponudnikov. Občine ni prepričal.

Občinski svet na bojni nogi z županom 

Pet od sedmih občinskih svetnikov - Romana Zakrajšek (Naša Notranjska), Armida Bavec (SD), Stanislav Sterle (SDS), Janja Urbiha (samostojna) in Vojko Mlakar (Naša Notranjska) - že od spomladi opozarjajo, da župan Janez Komidar (NSi) ne izvaja sklepov občinskega sveta in ga pozivajo k odstopu. 

Županu med drugim očitajo, da od leta 2019 ni začel s pripravami na izgradnjo večnamenske športne dvorane, poleg tega ni zgradil dodatnega nogometnega igrišča na umetni travi in poskrbel za financiranje lokalnih medijev. Državni zbor in vlado pozivajo, naj ukrepata zoper Komidarja.