Lagali so, da razkužilo brani pred koronavirusom

Zdaj je tudi uradno: razkužilo za roke, ki ga je po izbruhu koronavirusa prodajal Petrol, nima učinka proti virusom.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
ponedeljek, 16. 3. 2020, 12:00


Izdelek Powersept naj bi po navedbah proizvajalca uničil koronavirus.
Izdelek Powersept naj bi po navedbah proizvajalca uničil koronavirus.
posnetek zaslona

Razkužilo Powersept, ki so ga na blagajnah Petrolovih bencinskih servisov oglaševali kot "številko ena v dezinfekciji", dokazano ne deluje proti koronavirusu, kot je v oglasih zatrjeval njegov proizvajalec in dobavitelj.

Preiskava necenzurirano.si je ugotovila:

-        da je razkužilo Powersept v resnici biocid, ki se uporablja za dezinfekcijo delovnih prostorov in vodovodnih cevi,

-        da je dolgotrajna uporaba razkužila na rokah tvegana za kožo, 

-        da proizvajalec, podjetje Mediteranski inštitut za monitoring v večinski lasti Roberta Širnika, nikoli ni predložil dokazil o protivirusnem delovanju razkužila,

-        da je inšpekcija za kemikalije od dobavitelja že lani zahtevala umik trditev o uporabi razkužila v zdravstvene namene.

Preberite še:

Kaj je narobe z razkužilom proti koronavirusu na Petrolu

Tudi dolžnik financerke SDS priložnost našel v koronavirusu

Urad za kemikalije povozil Petrolove trditve

Že prejšnji teden smo poročali, da je Petrol na blagajnah večjih bencinskih servisov in v spletni trgovini ob izbruhu koronavirusa COVID-19 v Sloveniji začel prodajati razkužilo Powersept. Njegov dobavitelj ga je oglaševal kot "učinkovitega proti koronavirusu", čeprav ne vsebuje niti grama alkohola. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) v smernicah za zaščito pred koronavirusom navaja, da je edini primerno razkužilo tisto, ki vsebuje najmanj 60 odstotkov alkohola. 

Kljub temu so v Petrolu zatrjevali, da z razkužilom ni nič narobe. "Strokovno so ga preverili naši sodelavci v sektorju tehničnega razvoja, kakovosti in varnosti. Odobrili so ga kot ustreznega, pomemben pogoj ustreznosti pa je, da je artikel vpisan v register biocidnih proizvodov," so še prejšnji teden pojasnjevali v Petrolu.

Toda v uradu za kemikalije so zdaj potrdili, da Petrol razkužila ne bi smel prodajati kot sredstvo, ki da je učinkovito proti koronavirusu. Še več, na dolgi rok je lahko celo potencialno tvegan za zdravje.

Petrol razkužila ne bi smel prodajati kot sredstvo, ki da je učinkovito proti koronavirusu.
Petrol razkužila ne bi smel prodajati kot sredstvo, ki da je učinkovito proti koronavirusu.
Petrol

Šarčeva vlada je v petek, zadnji dan svojega mandata prepovedala promet z dezinfekcijskim sredstvi, Janševa vlada pa je to prepoved včeraj preklicala.

Razkužilo, ki ni za roke, ampak vodovode

Kemična sestava razkužila Powersept, ki vsebuje vodikov peroksid in srebrov nitrat, je namreč enaka dezinfekcijskemu sredstvu Sanosil. To se ne uporablja za redno dezinfekcijo posameznih delov telesa, ampak za razkuževanje delovnih prostorov. V UKC Ljubljana so ga na primer uporabljali pri dezinfekciji vodovodnih cevi, v katerih se je pojavila bakterija legionele. 

"Sanosil se uporablja kot izhodna surovina za Powersept, ima pa dvakrat višje koncentracije aktivnih snovi," so nam potrdili na uradu za kemikalije. To bi lahko potrjevalo nekatere informacije, da Mediteranski inštitut za monitoring v resnici ne proizvaja razkužila, ampak večje količine Sanosila zgolj preliva v manjše stekleničke, ki jih nato prodaja pod blagovno znamko Powersept. 

Prav tako se odpira vprašanje, v kolikšni meri je dolgoročna stalna uporaba Powersepta za razkuževanje rok tvegana za kožo. "Vodikov peroksid nikakor ni namenjen stalnemu razkuževanju rok, saj lahko uniči tudi zaščitne sloje kože," nam je dejal sogovornik iz zdravniških krogov, ki je želel ostati neimenovan. "Izdelek na podlagi predpisov o razvrščanju in označevanju nevarnih kemikalij nima nevarnih lastnosti. Dolgotrajna uporaba pa bi verjetno povzročila draženje in druge reakcije kože, kar pa je stranski učinek tudi pri ostalih sredstvih za dezinfekcijo," odgovarjajo na uradu za kemikalije. 

Powersept se še danes oglašuje kot sredstvo za razkuževanje rok in kože.
Powersept se še danes oglašuje kot sredstvo za razkuževanje rok in kože.
posnetek zaslona

Uradno: Powersept ne deluje proti virusom

V vsakem primeru Powersept ljudi ne ščiti pred COVID-19 ali ostalimi koronavirusi. To so potrdili tudi na uradu: "Ne, dokazil o protivirusnem delovanju izdelka ni. V testnih poročilih je preizkus delovanja omejen na bakterije in glivice." Mediteranski inštitut za monitoring tako nikoli ni predložil dokumentov, ki bi dokazovali, da Powersept kakorkoli deluje proti virusom. Tega leta 2016, ko je razkužilo priglasil uradu za kemikalije, ni navajal ne na etiketi ne v navodilih. 

V Mediteranskem inštitutu za monitoring in podjetju Natura Tim, ki distribuira Powersept, so tako očitno izbruh koronavirusa v Evropi skušali izrabiti v marketinške namene. Že pred tem pa so ga lažno oglaševali. Še pred dobrim letom so recimo navajali, da je Powersept primeren tudi za razkuževanje in izpiranje ustne votline. "To zagotovo ne drži. Vodikov peroksid škodi zobni sklenini," nam je dejal neimenovani zdravnik. 

Istega mnenja je bila inšpekcija za kemikalije. Aprila lani je obema podjetjema odredila umik navedb o oralni uporabi in ostalih zdravstvenih trditev, povezanih s Powerseptom. Na vprašanje, kako se je lahko takšen izdelek sploh pojavil v prosti prodaji, pa so na uradu odgovorili: "V samem postopku registracije nismo zaznali posebnosti za splošno uporabo in  smo izdelek odobrili. Vse spremembe in nepravilnosti, o katerih nas sprašujete, je odgovorna oseba povzročila naknadno, brez naše vednosti in smo nanje v konkretnem primeru tudi že odreagirali."

Izdelkov Powersept ni več na voljo v Petrolovi spletni trgovini.
Izdelkov Powersept ni več na voljo v Petrolovi spletni trgovini.
posnetek zaslona

Petrol: Izdelek je preverjen, ni bilo prijateljskih vezi

Zakaj je torej Petrol prodajal takšen izdelek? V največji domači naftni družbi so še vedno prepričani, da je Powersept ustrezen izdelek, saj "je njegovo učinkovitost preveril urad za kemikalije". Zaradi navedenega niso preverjali pogojev, v katerih se polni izdelek Powersept, saj to po njihovem ni potrebno. Poudarili so, da je Powersept prijavljen kot razkužilo za človekovo osebno higieno, kar pomeni, da z nazivom dezinfekcijsko sredstvo nikakor niso zavajali potrošnika. 

Pri tem so zanikali, da je razkužilu vrata do Petrolovih prodajnih mest odprlo prijateljstvo med Robertom Širnikom in Markom Jeršinom, projektnim menedžerjem s področja upravljanja blagovnih skupin v Petrolu, kar so nam zatrdili nekateri viri. Potrdili so le, da je ponudbo res prejel Jeršin, a "jo je skladno s procesom nabave posredoval v nadaljnjo obravnavo". 

"Po podatkih Marka Jeršina nista z Robertom Širnikom v nikakršnih zasebnih odnosih, sodelovanje teče zgolj poslovno," so zatrdili v Petrolu. 

Priporočila na spletni strani NIJZ.
Priporočila na spletni strani NIJZ.
posnetek zaslona

Ali Petrol dvomi v državne smernice o razkužilih?

"Powersept je v ponudbi le na manjšem številu prodajnih mest in ne v široki mreži. V času od intenzivnejšega pojavljanja koronavirusa smo v protokolu potrjevanja ustreznosti izdelkov kot razkužila zavrnili večje število izdelkov, ki so nam jih sicer ponujali različni dobavitelji," so pojasnili v Petrolu in dodali, da so ga iz objav spletne prodaje umaknili zgolj zato, ker je zmanjkalo zaloge v skladišču. 

Iz Petrolovih pojasnil je mogoče razbrati tudi dvom v smernice NIJZ in ministrstva za zdravje glede nujne vsebnosti 60 odstotkov alkohola v razkužilih. 

Označili so jih za "priporočila" in dodali, da "so proti virusom učinkovita tudi razkužila z drugimi aktivnimi snovmi, kot je peroksid v izdelku Powersept". Pri tem se sklicujejo tudi na "strokovno literaturo" in Biotehniško fakulteto iz Ljubljane. 

Do nedavnega so Powersept oglaševali kot boljšo izbiro od običajnega razkužila.
Do nedavnega so Powersept oglaševali kot boljšo izbiro od običajnega razkužila.
Facebook

Na Roberta Širnika, lastnika Mediteranskega inštituta za monitoring, smo se prejšnji teden obrnili z naslednjimi vprašanji:

1) Ali lahko zanikate, da je Powersept dejansko prepakiran Sanosil z višjo koncentracijo aktivnih snovi? 

2) Na podlagi česa ga oglašujete kot učinkovitega proti koronavirusu? Imate dokazila, analize,...? 

3) Ali drži, da sploh nimate lastne proizvodnje? Če da, kje se nahaja? Če ne, zakaj Mediteranski inštitut za monitoring predstavljate kot proizvajalca izdelkov Powersept? 

4) Zakaj ste izdelke Powersept oglaševali za oralno uporabo, če vodikov peroksid škodi zobni sklenini? Ali to še vedno oglašujete? 

5) Ali je sploh dovoljena uporaba Powersepta za razkuževanje igrač in cucljev, s čimer lahko kemikalija pride v stik s sluznico?

Njegove odgovore bomo objavili, ko jih prejmemo.