Tudi dolžnik financerke SDS priložnost našel v koronavirusu

Kdo so lastniki podjetja, ki se je na Petrolovih bencinskih servisih pojavilo s samooklicanim razkužilom "številka ena v dezinfekciji"?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
torek, 10. 3. 2020, 05:55


prijedorcanka
Dijana Đuđić, nesojena financerka SDS, je ekonomska lastnica pomembnega dela podjetja, ki služi s prodajo razpršila na Petrolu.
Arhiv

Razpršilo Powersept, ki se oglašuje kot učinkovito v boju proti koronavirusu, čeprav ne vsebuje niti grama alkohola, proizvaja podjetje Mediteranski inštitut za monitoring. Njegov lastnik in direktor je Robert Širnik, ki je tudi večinski lastnik podjetja Natura Tim, uradnega distributerja razpršila za Slovenijo. 

Širnik ima zanimivo poslovno zgodovino. Dolga leta prijateljuje z lobistom Božom Dimnikom, nekdanjim predsednikom Društva slovensko-hrvaškega prijateljstva, v katerem je bil Širnik tudi sam aktiven. Pred več kot desetletjem je bil Širnik glavni akter odmevne nepremičninske afere. Postal je lastnik 40.000 kvadratnih metrov velikega državnega zemljišča pri Novigradu, kjer se nahaja nekoč znano otroško letovišče Pinesta, ne da bi za to karkoli plačal.

Nekoč državna nepremičnina v zasebne roke

Šlo je za nepremičnino, ki bi jo moral Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) leta 2007 neodplačno prenesti na državno družbo DSU, naslednico nekdanje Slovenske razvojne družbe. To se ni zgodilo po zaslugi Andreja Bručana, zdravstvenega ministra v prvi vladi Janeza Janše, ki je zahteval umik glasovanja o brezplačnem prenosu z dnevnega reda upravnega odbora ZZZS. To je dve leti pozneje spretno izkoristil prav Širnik, nepremičnina pa je nato prešla v njegove roke.

Sporni prenos lastništva letovišča Pinesta je zaposloval tudi policijo in tožilstvo.
Sporni prenos lastništva letovišča Pinesta je zaposloval tudi policijo in tožilstvo.
Pinesta

Sporni prenos je zaposloval tudi policijo in tožilstvo. Zaradi suma storitve več kaznivih dejanj s področja gospodarskega kriminala so kriminalisti Širnika ovadili na ljubljansko okrožno tožilstvo. Lastništvo nepremičnine je potovalo prek podjetij na Cipru in Liechtensteinu. 

Širnik ima z zemljiščem še vedno velike načrte. Na spletni strani zatrjuje, da kupci razpršila Powersept podpirajo obnovo Mediteranskega izobraževalnega centra, ki se bo nahajal v Pinesti.

Podjetje Mediteranski inštitut za monitoring, ki razpršilo po Širnikovih navedbah proizvaja na lokacijah v Ljubljani in Kamniku, je v zadnjem obdobju letno ustvarjalo okrog 110.000 evrov prihodkov. Lani in v letu 2018 je skupaj prejelo 54.000 evrov subvencij za spodbujanje podjetništva od Slovenskega podjetniškega sklada, ki deluje pod okriljem ministrstva za gospodarstvo Zdravka Počivalška

Podjetje v lasti Roberta Širnika je za razvoj izdelka Stop Plesen od države prejelo 54.000 evrov subvencije.
Podjetje v lasti Roberta Širnika je za razvoj izdelka Stop Plesen od države prejelo 54.000 evrov subvencije.
Mediteranski inštitut

Širnikov partner je dolžnik Dijane Đuđić

Širnik si lastništvo Nature Tima, ki je leta 2018 zabeležilo 264.000 evrov prihodkov, deli še z dvema osebama: Andrejo Jagrič in Robertom Renningerjem, ki obvladuje 43 odstotkov podjetja.

Renninger je kuharski mojster in nekdanji lastnik propadle restavracije Glažuta za Bežigradom v Ljubljani. Delovala je v pritličju poslovne stavbe, v kateri domuje več državnih podjetij. V obdobju, ko mu je banka odvzela Glažuto in je ta že zapirala vrata, je visoko posojilo najel pri Dijani Đuđić. Gre za državljanko Bosne in Hercegovine, pri kateri je Slovenska demokratska stranka (SDS) konec leta 2017 najela 450.000 evrov posojila. Po medijskem razkritju je stranka pogodbo razdrla in Đuđićevi vrnila prvi obrok posojila v višini 150.000 evrov. 

Đuđićeva je Renningerju avgusta 2017 odobrila 490 tisoč evrov vredno posojilo, ki ga bo moral vrniti leta 2027, nanj pa bo plačeval petodstotne letne obresti. V zameno je moral zastaviti delež v podjetju Natura Tim. 

To dejansko pomeni, da je Dijana Đuđić ekonomska lastnica pomembnega dela podjetja, ki služi s prodajo razpršila na Petrolu. Đuđićeva že več let ni dosegljiva za pojasnila.

Preberite še -> Vsi gotovinski dvigi financerke SDS