Segli ti bodo do možganov #kolumna

Kakšno pismo bi danes sebi napisal najstnik, če bi ga lahko poslal v preteklost – tik pred izbruhom epidemije covid-19.

Avtor: Žiga X. Gombač
nedelja, 30. 5. 2021, 05:55


AdobeStock_256888991
Ulice prestolnice so v času prvega vala samevale.
Adobe Stock

Model, pripravi se. Prihajajo dogodki, ki te bodo vrgli na rit. Svet, ki ga poznaš, se bo tako zelo spremenil, da ti ne bo nič jasno. 

Ta hip, kjer si zdaj in kamor ti pišem, se pravi februarja 2020, se v novicah bežno govori o nekem virusu, ki je nadogajal na Kitajskem. Saj to je nekje daleč in tam itak nekaj stalno dogaja, k nam pa na srečo ne pride nič. No, tokrat bo prišlo in to z velikim pokom. Tudi k nam, v Slovenijo. Že čez dober mesec ti bodo dogodki in scene vzeli sapo. In ko boš mislil, da je to to, da te ne more nič presenetiti, se bodo zadeve še kar dogajale in nižale prečko mogočega, sprejemljivega in človeka dostojnega. Nadrsali ga bomo tudi mladi. Konkretno nadrsali. 

Preberite še:
"Probajte bit' vi mladi v teh časih" #kolumna

Prihaja filmska apokalipsa

Spomni se, ko si čekiral holivudske filme, ki so govorili o kakšni zares veliki drami. O izbruhu mega vulkana, o napadu tujerodne vrste na naš planet, o nevarnosti naleta velikega asteroida. Skupni dramaturški lok teh filmov je, da se pojavi nevarnost, ljudje stopijo skupaj, svet pa reši naključni junak, na katerega nihče ni računal. No, v našem primeru se je nevarnost pojavila in tudi udarila, tukaj pa se podobnost naše sedanjosti in ameriških blockbusterjev nehajo. Ljudje ne bomo stopili skupaj in naključni junak se še vedno išče. Povsem jasno mi je, da v realnem svetu filmski svet in naš vsakdan ne moreta sovpadati, vseeno pa te bo presenetilo, kako sebično bo vsak izmed nas deloval v tem primeru. Kljub letom filmske "vzgoje". 

Ko je prišlo do izbruha koronavirusa, so na Kitajskem začeli množično razkuževati vse javne površine.
Ko je prišlo do izbruha koronavirusa, so na Kitajskem začeli množično razkuževati vse javne površine.
Reuters

Dejstvo je, da se ljudje ne bomo prilagodili novi realnosti in priznali obstoj nevarnega virusa, ki se širi hitro in nevarno. Če sem iskren, bo velika večina izmed nas iskala bližnjice ter luknje v danih odlokih, in sicer z namenom, da bi ohranili življenje, ki smo ga poznali, furali in mu sledili do epidemije. Skupno dobro nas ne bo zanimalo in od obstoječe situacije bomo pograbili tisto, kar bo najbolj motilo nas same. V resnici bo šlo za precej banalne zadeve, s katerimi bomo šli na okope. Največkrat na okope socialnih medijev. Slišal nas tako ali tako ne bo nihče, ker bomo vsi preveč zaposleni sami s seboj. 

Ljudje vsekakor ne bomo stopili skupaj, pa ne zato, ker ne bomo smeli, ampak bomo na zrelostnem izpitu padli zato, ker smo kot najstniki. Zaletavi, predvidljivi in kot takšni iz dneva v dan lahka žrtev tako virusa kot tistih, ki naj bi nas v enotnem boju proti virusu vodili. Te bodo pustili na cedilu. Že od prvih epidemioloških korakov dalje bo jasno, da jih običajni ljudje, ki jim zaupamo in se v tej težki situaciji zanašamo na njih, ne brigamo kaj dosti. Oziroma jih sploh ne zanimamo. Politiki bodo videli predvsem sami sebe in iz dane situacije, ki jim bo mimogrede prišla zelo prav, ustvarjajo nevarno klimo ter vsakdan. 

Namesto, da bi povezovali, bodo ločevali in vsiljevali vzvišeno in žaljivo komunikacijo. Tej bodo sledila prav takšna dejanja in odločitve, ki seveda niso nekaj novega. Do potankosti natančno jih obravnava vsak malce resnejši zgodovinski učbenik, ki uči, da za takšne modele in sisteme obstaja le enosmerna in slepa ulica. In da se njihov čas, brez izjeme in čeprav v samozaverovanosti mislijo drugače, naposled izteče.

Do sedaj je umrlo že nekaj manj kot 4400 bolnikov s covid-19.
Do sedaj je umrlo že nekaj manj kot 4400 bolnikov s covid-19.
STA

Preberite še:
Šole nimamo, svobode ne damo #kolumna

Ne pozabi: avtokrati si najbolj želijo neumnih ljudi

Slišal boš za rdeče cone, ločene prostore v domovih za starejše. Ostarele in okužene ljudi bodo obsodili na povsem nedostojno, nedopustno, marsikje neprimerno in človeka nevredno izolacijo, kje tudi smrt.

Napadli bodo tudi vas, srednješolce. Kako to? Na prvi pogled na pamet in čez prst, v resnici pa zelo premišljeno, bodo zaprli šole in vas zaprli v domove. Ja, šola od doma. Verjamem, da ti bo ob tej novici sprva poskočilo srce in usta se ti bodo razlezla v širok nasmeh. No, po nekaj tednih, tudi mesecih zadeva postane precej bolj resna in globoka. Omejitev stikov in pridobivanje znanja na daljavo terjajo in bodo terjale negativne posledice v generaciji, ki prihaja. Mulci bomo prikrajšani za marsikaj, kar se ti v tem trenutku zdi normalno. Valeta, maturantski ples in izlet, gledališče, koncerti, druženje, zabave ob rojstnih dneh, knjižnice, športne prireditve, kino, tudi zmenki, vse to bo bodisi prepovedano ali bo pod novimi pogoji izgubilo vso svojo privlačnost. 

Če se bo kdo od mladih temu zoperstavil in na to opozoril, četudi v skladu z novo sprejetimi odloki in ob upoštevanju dejstva, da mu to zagotavlja ustava, bo znal hitro občutiti, kako brezosebni in neposredni znajo biti tisti, ki bi morali slišati, razumeti in (p)odpreti. Si lahko predstavljaš, da bodo dijake nagnali pred sodnika za prekrške samo zato, ker si bodo z mirnim protestom želeli vrniti v šole? 

Kranjčana je oktobra lani zdravstveni inšpektor oglobil, ker je na javni površini pojedel rogljiček, pri tem pa ni nosil maske.
Kranjčana je oktobra lani zdravstveni inšpektor oglobil, ker je na javni površini pojedel rogljiček, pri tem pa ni nosil maske.
Facebook

Vem, da si sedaj misliš, da so to počeli piflarji, ki bi jih bilo treba naučiti lekcije. Ampak čez leto dni boš mislil drugače in pozdravil boš tako odločitev sodnice, ki je postopek ustavila, kot dan, ko se boš lahko vrnil nazaj v šolske klopi. Tudi zato, ker se tam naučiš ful več kot sicer. Do zdaj ti je šlo v šoli dobro tudi zato, ker si v živo poslušal razlago in si sproti pobral vse ključne informacije neke snovi. Poleg tega si imel tam v živo profesorja, ki ti je povedal, kako in kaj, če ti kaj ni šlo. Na zoomu in na daljavo je vse skupaj bolj tako tako. Lahko boš plonkal med testi in igral računalniške igrice med poukom. Si res to želiš? Znanje je vse, avtokratska oblast pa si najbolj želi neumnih ljudi. 

V dneh, ki prihajajo, se boš prenehal smejati ljudem, ki v gneči nosijo maske in si boš masko čez nos in usta nadel tudi sam. Tako notri, kar človek še nekako razume, kot tudi zunaj, na prostem. Da, masko boš moral nositi tudi na prostem. Nekaj časa tudi če boš sam, povsem sam, hodil po samotnem gozdu. Bi me ob tem stavku rad nekam poslal? Verjamem, da bi me. 

Uvedena bo policijska ura, ki bo prepovedovala gibanje med deveto zvečer in šesto zjutraj. Ja, prav si prebral. Nič več prostega in svobodnega sprehajanja zvečer in ponoči. Ulice bodo prazne in tihe. Nobenega kebaba, polnočnega sprehoda, pohajanja s skuterji in kolesi ali nočnih klepetov vsepovprek. Ob tem, da bodo zaprli kafiče, restavracije, pa meje regij in občin, klube, prepovedali bodo domače žure, piknike … Misija nemogoče bo odpotovati v tujino in tam doživeti in izkusiti, kar bi se moralo doživeti in izkusiti. 

Lockdown, v glavnem. A ne za vse in vsakogar. 

Preberite še:
Bi radi v šolo? Pridite na sodišče. #kolumna

Nihče ne bo za nič odgovarjal

Ob vsakem sprejetju novih odlokov bodo obstajale izjeme, ki bodo vse  argumente tistih, ki so jih zapovedali in sprejeli, postavili pod dvom. In vedno, ampak res vedno, bo mogoče dobiti dokument ali papir, ki ti bo dovoljeval tisto, kar naj bi bilo v boju proti širitvi virusa prepovedano in odsvetovano. 

Pri sprejemanju in odpravljanju ukrepov ni več mogoče najti osnovne racionalne razlage. Vse je pomešano s političnimi ali celo osebnimi obračuni s posamezniki ali družbenimi skupinami.
Pri sprejemanju in odpravljanju ukrepov ni več mogoče najti osnovne racionalne razlage. Vse je pomešano s političnimi ali celo osebnimi obračuni s posamezniki ali družbenimi skupinami.
Vlada RS

Nekje vmes se bo začelo uvajati testiranje. Ko boš prvič testiran, se spomni teh mojih besed. Segli ti bodo do možganov. Z dolgo paličico ti bodo moteče globoko iz nosu vzeli bris. V oči ti bodo stopile solze in kar nekaj časa boš hodil k sebi. Ampak rekel si boš, za dobro družbe in proti širjenju virusa. No, nekoliko bolj začudeno boš pogledal, ko bodo naši politiki ob nevemvečkaterem odprtju šol predlagali samotestiranje. To pomeni, da si boš lahko paličico za testiranje v nos porinil in se testiral kar sam. Ali pa tudi ne, ker samotestiranje ne bo obvezno in bo kot projekt klavrno propadel. Da bi kdo za to odgovarjal, se ne bo zgodilo. 

No, v resnici ne bo nihče odgovarjal za nič, kar se bo zgodilo v naslednjem letu. Organizacija cepljenja bo spominjala na divji zahod. Strategije se bodo spreminjale, vrstni redi prilagajali brez logike in argumentov, vrste preskakovale. Vzpostavil se bo tako imenovani sistem PCT, prebolel, cepljen, testiran, ki bo omogočal kolikor toliko normalno življenje. Če virusa ne boš prebolel, ne boš cepljen ali testiran, bo tvoj vsakdan močno okleščen in omejen. Vnovič bo med ljudmi vzbrstel izraz drugorazredni državljan, ampak po letu dni se ta izraz ne dotaknil več nikogar. "Tako pač je pri nas," bomo sprijaznjeno godrnjali. Kar seveda ni prav, ker to pomeni, da pristajamo na obstoječe stanje, česar si vsekakor ne bi smeli dovoliti.

In še to: diplomiral boš iz tega, kako in kam bejbo povabiti na dejt, da te ne bodo dobili in za to izstavili račun. Glede bližine in intime se bodo konkretno spremenile nekatere stvari. Okleval boš, ali se objeti ali ne. Ali seči v roko ali ne? Ali se poljubiti ali ne? Vse skupaj se bo zakompliciralo in to ravno tam, kjer se res ne bi bilo treba komplicirati, ker so zadeve itak že dovolj zakomplicirane in nikoli ne veš prav dobro, kje si.

Dijaki so protestirali za odrtje šol in zaradi tega morali pred sodnika.
Dijaki so protestirali za odrtje šol in zaradi tega morali pred sodnika.
Facebook

Zavedaj se, da bo čas, ki prihaja, resnična preizkušnja tudi zate. Korona virus bo v celoti razkril zrelost in stanje naše družbe. Kritični dogodki to pač storijo. Razgalijo in razkrijejo značaj. Kot vidiš, bo razkritje v našem primeru prineslo razočaranje in trpko spoznanje. Kar bo vplivalo tudi na stanje posameznika. Vedno vpliva. Velikokrat se boš počutil tesnobno in osamljeno. Ne bo lahko, ne bo pa tudi nemogoče zdržati in preživeti. Zavedaj se, da ti bodo segli do možganov, a nikakor ne do srca! 

Čas, ki prihaja, bo omogočal veliko možnosti za razmislek in priložnosti, da se poglobiš vase. Čeprav ti bodo svetovali ekrane in kavč, deluj nasprotno, v smeri aktivnega posameznika. Beri, zbiraj informacije iz različnih virov, razmišljaj, dvomi in ustvarjaj. Razvijaj daljnosežno kritično misel, ne zgolj hipnih izlivov na socialnih medijih. Razmišljaj in ukrepaj v dobro družbe in soljudi. Čas, ki prihaja, bo takšne posameznike še kako potreboval.

In ostani zdrav, model!

Preberite še:
Dragi mladi, krivi smo. Odrasli. #kolumna

O avtorju:

Žiga X. Gombač je mladinski pisatelj in medijski multipraktik.

Mnenje avtorja ne odraža nujno stališča uredništva.