Korupcija? Šef javnega podjetja stanuje pri hišnemu dobavitelju, ki mu daje milijone.

Posli z javnim denarjem v Sloveniji: dolgoletni direktor javnega podjetja živi na posestvu, ki je v lasti brata hišnega dobavitelja tega istega podjetja. Zakaj se to nikomur ne zdi sporno?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
četrtek, 11. 4. 2024, 05:55


Matjaz-Bercon_direktor-Komunale-Kranj
Kamor gre Matjaž Berčon (na fotografiji), tam cvetijo posli družine Prestor.
Komunala Kranj

V Sloveniji je pogosta praksa, da imajo javna podjetja tako imenovane hišne dobavitelje, za katere velja, da so dobro zapisani pri vodstvu, s čimer so tudi v prednosti pri pridobivanju javnih naročil. Toda, kot razkrivamo danes, gredo ponekod stvari tudi čez mejo.

Na Bledu, slab kilometer od jezera, se nahaja Turistična kmetija Grabnar. Gre za večji, prenovljen objekt s posestvom, v katerem lahko turisti med sezono za dobrih 100 evrov na noč najamejo eno od štirih sob. Od leta 2018 je tudi dom Matjaža Berčona, dolgoletnega direktorja Komunale Kranj, ene večjih v državi, ki na leto obrne 24 milijonov evrov in zaposluje čez 230 ljudi.

To ne bi bilo nič posebnega, če ne bi bila nepremičnina v lasti podjetja KR iz Kranja, ki ga obvladuje Boštjan Prestor. Gre za brata Jureta Prestorja, direktorja in lastnika družbe Gradbeništvo Prestor, ki na veliko sodeluje s kranjsko komunalo. Od nje je v minulem letu prejela rekordnih 600.000 evrov, kar je največ med vsemi gradbinci.

Toda to še ni vse. Poznanstvo med Berčonom in družino Prestor sega v čas, ko je bil Berčon direktor občinske uprave na Bledu. Takrat je Gradbeništvo Prestor čez noč postalo hišni gradbinec občine, ta položaj pa je zadržalo tudi po Berčonovem odhodu.

/
/
Booking

/
/
Booking

/
/
Booking

Ali za bivanje na posestvu na Bledu, ki ga celo oddaja naprej, plačuje najemnino in kolikšna je, Berčon ne želi razkriti. Iz dokumentov, ki smo jih pridobili, pa je razvidno, da so vpleteni na vsak način želeli skriti medsebojne povezave in s tem očitke o konfliktu interesov.

Preberite še:
Branko Grims je lastnik vile. Ne bi je smel oddajati, a je našel luknjo.

Nakup posestva na Bledu financiral hišni gradbinec

Kot je razvidno iz javnih evidenc, se je Berčon v nepremičnino na Bledu uradno preselil oktobra 2018. Manj kot šest mesecev pred tem je dobila novega lastnika. To je postal Silvo Lambergar. Po navedbah naših virov gre za moža Berčonove sestre.

Cena? 312.500 evrov. Za toliko je bila po naših podatkih prodana stanovanjska hiša iz leta 1900, deset let starejši hlev in okoli 10 tisoč kvadratnih metrov veliko zemljišče. Toda Berčonov sorodnik ni imel denarja za nakup. Ta denar si je namreč v celoti izposodil od Gradbeništva Prestor. To se je zgodilo v času, ko je bil Berčon svetovalec nekdanjega dolgoletnega blejskega župana Janeza Fajfarja. Gradbeništvo Prestor pa je bilo hišni gradbinec občine Bled.

Posojilo bi moral Lambergar odplačevati do leta 2033, torej 15 let. Toda do njegovega poplačila je prišlo bistveno prej. Družina Prestor, torej financer, je konec leta 2019 odkupila del posestva, leto dni pozneje pa še preostanek. To je bilo že v času, ko je Berčon že bil direktor Komunale Kranj. Še pred tem pa so morali poskrbeti za brisanje vezi z Gradbeništvom Prestor. To je namreč del premoženja skupaj s posojilom Lambergarju preneslo na novoustanovljeno podjetje KR.

/
/
Zemljiška knjiga

/
/
Zemljiška knjiga

Koliko je podjetje KR plačalo Berčonovemu sorodniku za nepremičnino na Bledu, ni povsem jasno. Ravno v tistem času pa se je vrednost naložbenih nepremičnin podjetja zvišala za nekaj manj kot 600.000 evrov. Kar je zanimivo, podjetje KR je z vpisom lastninske pravice čakal do oktobra 2021, torej skoraj dve leti.

Takoj po nakupu je podjetje KR začelo z obnovo posestva. Aprila 2020 je prejelo gradbeno dovoljenje, novembra 2021 pa je pričelo z gradnjo. Kaj vse je naredilo, koliko sredstev je vložilo v projekt in kdo je to financiral, ni znano. Septembra 2022, slabo leto dni zatem, pa je Berčon odprl s.p. in se začel ukvarjati z oddajanjem apartmajev.

Posli podjetja Gradbeništvo Prestor s komunalo

/
/
Ebonitete.si

Preberite še:
Franci Matoz ima nov vikend – kilometer stran od Janše #foto

"Vaša vprašanja so nerelevantna"

Na Matjaža Berčona smo se obrnili z več vprašanji:

1) V kakšnih odnosih ste z Boštjanom Prestorjem oziroma člani njegove družine? So to zgolj prijateljski ali tudi poslovni odnosi? Če slednje, na kakšen način sodelujete?
2) Kako komentirate dejstvo, da živite v hiši, ki je v lasti podjetja KR, to pa obvladuje družina Prestor?
3) Ali in kako zavračate očitke o konfliktu interesa, glede na to, da je Komunala Kranj eden največjih naročnikov podjetja Gradbeništvo Prestor?
4) Ali so s tem seznanjeni tudi člani nadzornega sveta komunale? Če da, kdaj ste jih seznanili s tem?
5) Ali ste se kakorkoli vpletali v javna naročila, ki jih je dobilo Gradbeništvo Prestor?
6) Ali za bivanje v hiši plačujete kakšno najemnino? Če da, kolikšna je?
7) Ste pripravljeni dokazati plačevanje najemnine?

/
/
Google

/
/
Google

Namesto odgovorov smo od Berčona prejeli naslednje pojasnilo: "Kot sicer izhaja iz javno dostopnih podatkov živim v hiši v zemljiškoknjižni lasti podjetja KR, d.o.o. Podjetje KR, d. o. o. ni povezano s podjetjem Gradbeništvo Prestor, d.o.o., zato so vsa ostala vprašanja po mojem mnenju nerelevantna."

Berčon, ki je v zadnjih dveh desetletjih zasedal več vidnih javnih funkcij, je sicer pomemben član Nove Slovenije (NSi). Gre za predsednika občinskega odbora na Bledu in tudi regijskega odbora stranke, od leta 2022 pa je tudi občinski svetnik. Jure Prestor, direktor in lastnik Gradbeništva Prestor, je bil medtem v času prejšnje vlade, ko je NSi vodila ministrstvo za infrastrukturo, na čelu sveta agencije za varnost v prometu.

Preberite še:
Se spomnite Boruta Petka? Kupil si je vilo. #foto

Kamor gre Berčon, tam cvetijo posli Prestorju

Če se direktor Komunale Kranj izmika odgovorom na naša vprašanja, pa se s skopimi pojasnili ne bodo zadovoljili občinski svetniki na Bledu. Berčon je namreč v obdobju od 2010 do 2017 opravljal funkcijo direktorja tamkajšnje občinske uprave.

Posli podjetja Gradbeništvo Prestor z občino Bled

/
/
Ebonitete.si

V tem času se je začelo tudi sodelovanje z Gradbeništvom Prestor. Prvo nakazilo je bilo izvedeno leta 2013, od takrat pa je od občine prejel že neverjetnih 13,8 milijona evrov. Za primerjavo: bistveno večja Gorenjska gradbena družba je dobila polovico nižji znesek. Samo v lanskem letu je Gradbeništvo prestor, ki ustvari dobre tri milijone evrov letnih prihodkov, od blejske občine prejelo 1,7 milijona evrov, kar je največ doslej.

Podobno se je dogajalo na kranjski komunali. Berčon je njen direktor postal oktobra 2019, ena od prvih večjih pogodb, ki jo je podpisal, pa je bila z Gradbeništvom Prestor. To je pred tem od komunale dobivalo največ 300.000 evrov na leto, po njegovem prihodu pa se je ta številka močno zvišala. V letu 2020 mu je javno podjetje nakazalo skoraj 800.000 evrov.

Prej živel pri svetniku SDS, ki je bil obsojen napada na Niko Kovač 

Preden se je Matjaž Berčon preselil v objekt, katerega nakup je financiral "hišni gradbinec", je dve leti živel v naselju Ribno. V času, ko je bil direktor občinske uprave na Bledu in svetovalec župana, je bil prijavljen v apartmajski hiši Grom, ki je v lasti Janeza Brenceta.  

Gre za nekdanjega občinskega svetnika na Bledu in vidnega člana SDS, ki je nedavno zaslovel zaradi groženj aktivistom Inštituta 8. marec in bil zaradi tega tudi pravnomočno obsojen. Januarja 2022 je na družbenem omrežju X zapisal, da je že pričel "pucat dvocevko in da bo aktiviste Inštituta 8. marec počakal pripravljen." Kaznovan je bil z denarno kaznijo.